Dan praktikanata – BOŠ

Beogradska otvorena škola i Krovna organizacija mladih Srbije obeležavaju ove godine Dan praktikanata.

Beograd će se ove godine po prvi put pridružiti evropskim gradovima poput Ženeve, Madrida, Brisela i Pariza i obeležiti Međunarodni Dan praktikanata.

U sklopu obeležavanja događaja pokrenuta je onlajn kampanja na društvenim mrežama gde će se deliti iskustva i podizati svest o značaju kvalitetnih praksi sa prakse koristeći heštegove #MojaPraksa i #NeBurekPraksa. Centralna aktivnost kampanje biće događaj 10. novembra 2017. godine u Beogradu na Platou kod Filozofskog fakulteta, od 12 do 14 časova.  Tokom događaja biće održan simbolični performans pod nazivom #NeBurekPraksa.

Položaj mladih u Srbiji karakteriše visoka stopa nezaposlenosti i otežana tranzicija iz obrazovanja na tržište rada. Kako bi došli do prvog zaposlenja mladima je najčešće neophodno radno iskustvo i mreža kontakata, koje mogu steći kroz učešće u programima praksi. Međutim, neretko se dešava da njihov praktikantski staž traje duže od dogovorenog ili očekivanog, a da najčešće ne vodi ka zaposlenju.

Istraživanja u Srbiji su pokazala da mladi imaju pozitivne stavove prema praksama, ali da je čak 50% njih bilo u programu prakse bez mentorstva,77% je učestvovalo u programu prakse bez ugovora, a čak 90% praktikanata nije bilo plaćeno. Nalazi analiza ukazuju i na to da u Srbiji ne postoji adekvatna ugovorna forma za regulisanje odnosa između „praksodavaca“ i praktikanata, kao i da ne postoje mehanizmi za obezbeđivanje kvaliteta radnih praksi.

Pozivamo vas da se uključite u kampanju i podelite svoje priče sa prakse, pozitivne ili negativne, kao i da podignete svest o značaju kvalitetne prakse na Fejsbuku, Tviteru ili Instagramu, koristeći heštegove #MojaPraksa ili #NeBurekPraksa.

Takođe vas pozivamo da dođete na naš događaj u petak 10. novembra 2017, od 12 časova, na Platou kod Filozofskog fakulteta, kako bismo zajedno obeležili Dan praktikanata i skrenuli pažnju poslodavcima, mladima i široj javnosti da prakse imaju efekata samo ukoliko su kvalitetne.

Više o događaju možete videti OVDE, a o iskustvima mladih praktikanata možete više pročitati i ovde.
Za dodatne informacije o događaju kontaktirajte Nataliju Golović na imejl [email protected] ili natelefon 011 30 61 341

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here