Dan studenata: „Svaki san – jedan ostvareni cilj“

Dan studenata obeležava se u znak sećanja na studentske demonstracije protiv fašizma, 4.aprila 1936.godine, kada je u protestima poginuo student Žarko Marinović. Tim povodom organizuju se svečanosti, takmičenja u znanju, muzička i sportska takmičenja, biraju se najbolji i zapaženi studenti.

Studenti se danas nalaze pred brojnim preprekama, koje tokom studiranja moraju savladati i  obezbediti sebi  pristojan život i napredovanja u karijeri. Katarina Šljivić je peta godina Stomatološkog fakulteta u Nišu. Uključena u većinu aktivnosti koje stomatološki fakultet nudi, sa visokim prosekom koji ima,  planira i dalje da se usavršava u svojoj  profesiji, doprinoseći ličnom razvoju  i  razvoju stomatološke struke.

Veliki broj studenata iz manjih mesta, odlazi na studiranje u Beograd ili Novi Sad. Ti si odabrala Niš, koje su prednosti i mane studiranja u ovom gradu?

  • Niš je takođe univerzitetski grad i smatram da ima više prednosti nego mana, jer je studiranje na našem univerzitetu jednako kvalitetno kao i na beogradskom i novosadskom. Što se tiče samog grada, Niš je znatno dostupniji i povoljniji za studentski život što nam omogućava češća zajednička okupljanja i druženja. Takođe, pruža mogućnosti za društveni život, izlaske i razne vannastavne aktivnosti, kako kulturno-umetničke, tako i sportske aktivnosti, ali u manjoj meri od navedenih gradova-što je po meni njegova mana.

Medicinski fakultet u Nišu (odsek stomatologija) je jedna od prestižnijih  visokoškolskih ustanova u Srbiji. Nakon završetka fakulteta, koje su mogućnosti da se dođe do posla i obezbedi kvalitetniji način života?

  • Situacija u našoj zemlji je nažalost takva da je teško zaposliti se u bilo kojoj državnoj ustanovi, pa i u stomatološkoj struci javlja se sličan problem. Prednost je što mi kao stomatolozi, možemo biti orijentisani ka privatnoj praksi, nakon obavljenog staža u trajanju od godinu dana i položenog državnog ispita. Naravno, iskustvo se stiče radom i godinama, najbitnije je znanje i svakodnevni trud. Puno studenata medicinskog i stomatološkog fakulteta pohađa škole stranih jezika, pa nakon završetka fakulteta odlazi da radi u Nemačku, Norvešku i druge strane zemlje gde su naši lekari izuzetno cenjeni, tako da je to jedna od opcija da se obezbedi kvalitetniji način života.

Diplome Medicinskog fakulteta su priznate u celom svetu, da li vaš fakultet pohađaju stranci?

  • Da, naš fakultet pohađaju strani studenti, kojih je ranije bilo u većem broju, ali ih ima i danas. Većina tih studenata je iz Grčke.Verovatno se opredeljuju za Niš zbog blizine ovog grada njihovoj zemlji, ali ima i studenata iz veoma udaljenih zemalja, kao što su Irak i Iran. Takođe, ovde studiraju i studenti sa prostora bivše Jugoslavije (Crne Gore, Bosne i Hercegovine), kao i susedne nam Bugarske. Ono što predstavlja otežavajuću okolnost većini studenata koji dolaze iz dalekih zemalja, jeste nepoznavanje srpskog jezika.

Školarine u Srbiji za većinu studenata nisu povoljne,  koliko je neophodno truda i zalaganja da se  tokom svih godina studiranja ostane na budzetu?

  • Potrebno je uložiti ogroman napor i učiti kontinuirano kako bi se stekao i održao budzet. Imamo dovoljan broj ispitnih rokova, tako da studentima koji se trude i uče ovo ne predstavlja problem. Naravno, za svaki problem su potrebna odredjena odricanja, ali na kraju se sve to isplati i postignu se željeni rezultati.

Kakva je tvoja poruka za one koji žele da upišu Stomatološki fakultet? Tvoja poruka za mlade uopšte?

  • Najvažnija je dobra organizacija vremena. Ako se ono uspostavi, onda se sve lakše može postići. Pored brojnih obaveza na fakultetu, uspevam da nađem vremena i za druge aktivnosti. Često izlazim, odlazim u pozorište i bavim se fizičkom aktivnošću. Moja poruka mladim ljudima-verujte u svoje snove, jer ispred svakog ostvarenog cilja stoji makar jedan san.

 

     

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here