„RUCANTE “ ponovo na sceni Dadova

U ponedeljak 30. marta od 20 časova u pozorištu Dadov održala se premijera predstave Božidara Ljumovića „RUCANTE“ u režiji Slavenka Saletovića .

Predstava Rucante je urađena po motivima komedije Mušica, italijanskog renesansnog komediografa Anđela Beolka Rucantea, koja je napisana oko 1530. godine i sa uspehom igrana i igrana u celom svetu. Svoje prvo izvođenje u Srbiji komad Mušica je imao upravo na sceni Dadova davne 1965. godine u režiji Zorana Ratkovića. Danas, punih 50 godina kasnije, publika će imati prilike da vidi dramu po motivima ovog klasika.

U predstavi igraju Radovan Vujović, Ivan Zekić, Katarina Marković i Mihailo Laptošević. Kostime za ovu predstavu kreirala je Lara Popović, a scenski pokret potpisao Milan Gromilić.

Na praznoj sceni, u zamišljenoj, ali odigranoj scenografiji, parafraza četiri najčuvenija tipa Comedie dell’arte: Arlekino, Brigela, Kolombina i Kapitano, u čarobnim kostimima  ispisuju koreografiju scenskog pokreta koja formira skoro nadrealnu, višeznačnu,  punu smeha i zabave, priču o vremenu bez morala, bez časti, a u službi isključivo lične koristi.  Dobu straha, psihoze, fobije, anksioznosti. Na snazi je samo jedna misao: „ Moram da te prevarim, da ti ne bi prevario mene…“. Sreća naša, što su se vremena promenila...„ – rekao je Slavenko Saletović, reditelj predstave.

Naredna repriza predstave zakazana je za 28.april od 20 časova na sceni pozorišta Dadov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here