Danas je Međunarodni dan sreće

Međunarodni dan sreće – 20 mart. Sreću čine male stvari, svakodnevne sitinice na koje često ni ne obraćamo pažnju. Ukoliko želite da se osećate bolje i da budete srećniji, ne treba Vam puno. Zašto ne biste počeli još danas? Verujem da ste se jutros probudili uz osmeh, budući da nam stiže proleće. Eto jednog razloga za sreću, a mi ćemo dodati još jedan – danas proslavljamo Međunarodni dan sreće!

Medjunarodni dan srećePotraga za srećom je osnovno pravo svakog ljudskog bića, bez obzira na to u kakvim se uslovima on nalazilo i živeo, a potraga za stanjem ispunjenja je naša svakodnevna misija. Sreća je mentalno ili emocionalno stanje sa pozitivnim i ugodnim emocijama, koje idu od zadovoljstva, do intenzivne radosti.

Planinska azijska zemlja Butan godinama važi za zemlju sa najsrećnijim građanima na svetu. Ova država je 2005. uvela prvi Indeks bruto nacionalne sreće – koji je pored psihološkog dobrostanja (životno zadovoljstvo, emocije i duhovnost) merio i subjektivne ocene o zdravlju, obrazovanju, vladi, ekologiji i slično. Pored toga, zalažu se za alternativnu meru nacionalnog i društvenog prosperiteta, pod nazivom „Sreća: Holistički pristup razvoju”. Pristup odbacuje upotrebu ekonomskog i materijalnog bogatstva kao pokazatelja razvoja, a umesto toga usvaja holistički pristup gde su duhovno blagostanje građana i zajednica dobile dovoljno značaja.

Ujedinjene nacije su prihvatile ovu incijativu i 2012.godine proglasile 20. mart za Međunarodni dan sreće i pozvale sve zemlje da krenu u tom pravcu. Mnoge zemlje, poput Kanade, Francuske, Britanije, Japana i Italije, su već uvrstile merilo građanske sreće u svoje zvanične nacionalne statistike. Možda bismo i mi mogli da uvedemo kod nas! 😀

Međunarodni dan sreće

Slavni muzičar Farel Vilijams je dao svoj doprinos ovom divnom danu. Na osnovu svoje pesme „Happy“, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, nastao je sajt „Happy party gde ljudi iz celog sveta postavljaju svoju verziju sreće. Priključite se i Vi! 

U duhu ovog dana predstavljam Vam, za kraj, listu stvari koje će Vas oraspoložiti, ili bar to pokušati:

 1. Ovde smo oduvek. Svaka materija koju vidimo je ovde od početka vremena i uvek će tu biti. Ne verujete? Pogledajte video:
  https://www.youtube.com/watch?v=66yJTR6Jycg

   

 2. Svake godine, milion drveća raste zahvaljujući vevericama koje zaboravljaju gde su posadile svoje lešnike;
 3. Smeh je zarazan. Naučnici u Švedskoj u zaključili da je ljudima teško da ostanu namršteni ako gledaju drugu osobu dok se smeje;
 4. Vidre se drže za ruke dok spavaju, kako ne bi otišli jedna od druge;
 5. Morski konjići su potpuno verni i putuju zajedno držeći se za repove;
 6. Samo 20 minuta vežbanja, tri dana svake nedelje, može povećati Vašu sreću 10-20% posle šest meseci;
 7. Najbolji način da povećate osećanje sreće je da pokažete ljubaznost prolaznicima ili da pošaljete pismo dragim osobama. Pet dela u toku nedelju dana povećaće Vašu sreću za tri meseca.

Znate li još neki način pomoću kog možete da podstaknete sreću? Želimo da znamo šta je to što i vas pokreće i čini Vas radosnim. Srećan Dan sreće!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here