Dani Venecuele u Domu omladine Beograda

  Ambasada Bolivarske Republike Veneceuele u Republici Srbiji u saradnji sa Domom omladine Beograda organizuje trodnevnu manifestaciju pod nazivom “Dani Venecuele u Domu omladine” koja će se održati u periodu od 11. do 13. aprila u sali “Amerikana”Ulaz je besplatan!

  Dani Venecuele

  Na dan otvaranja prisutni će moći da pogledaju izložbu „Ovuda je hodio Čavez” kojom su ovekovečeni susreti harizmatičnog i po mnogo čemu jedinstvenog predsednika Venecuele Uga Čaveza Frijasa sa velikim državnicima iz čitavog sveta, kao i dokumentarni film „Revolucija neće biti emitovana” kojim je zabeležen pokušaj puča u Karakasu 11. aprila 2002. godine.

  Nakon filma uslediće diskusija na tretiranu temu za vreme koje će publika moći da postavlja pitanja šefu misije ambasade Venecuele u Beogradu, dr Diji Nader de El Andari,  i njenim sagovornicima: dr Aleksandru Lukiću, filozofu, autoru i uredniku naučno-filozofske emisije „Gozba” na Radio Beogradu 2 i Ratku Krsmanoviću, predsedniku srpskog ogranka Mreže intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva.

  Dani Venecuele

  Drugog dana manifestacije posetioci će biti u prilici da pogledaju dva venecuelanska filma: „Puč u osvit dana” koji se bavi pokušajem vojnog udara na režim bivšeg predsednika Venecuele Karlosa Andresa Pereza u zoru 4. februara 1992. godine, a potom i nagrađivan venecuelanski film strave pod nazivom „Kuća na kraju vremena”.

  Na dan zatvaranja biće emitovan jedan od najboljih ostvarenja savremene venecuelanske kinematografije, film „Plavo i ne tako ružičasto“, dobitnik nagrade „Goja“za najbolji strani film na španskom jeziku.

  Dobrodošli!

  PROGRAM:

  Utorak, 11. april

  18:00 – 19:00   

  Svečano otvaranje manifestacije „Dani Venecuele u Domu omladine”

  Reč šefa misije ambasade Venecuele u Beogradu

  Otvaranje izložbe  „Ovuda je hodio Čavez”

  19:00  

  Projekcija filma: „Revolucija neće biti emitovana”

  Režija: Donaha O’Briain, Kim Bartli
  Originalni naziv: The Revolution Will Not Be Televised
  Godina: 2003.
  Zemlja produkcije: Irska
  Režija: Donaha O’Briain, Kim Bartli
  Trajanje: 75’

  Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=8_v6C325OyE&t=40s

  Ovaj dokumentarni film, iza koga stoji rediteljski tandem iz Irske, počinje 2001. godine. Ugo Čavez, nošen talasom entuzijazma venecuelanskog naroda usled Bolivarske revolucije, obilazi zemlju, drži govore pune optimizma, a kasnije uspostavlja redovnu televizijsku emisiju u kojoj se obični ljudi sa svojim svakodnevnim pitanjima uključuju u program i pričaju sa predsednikom. Naredne godine situacija se zakuvava pošto Čavez preuzima kontrolu nad najvećom nacionalnom kompanijom u zemlji, a u tom periodu dolazi i do pokušaja državnog udara. Ovaj film je bogat intervjuima sa pripadnicima svih društvenih slojeva i oprečnih političkih pogleda, kroz koje pokušava da odgovori na jedno od najzanimljivijih političkih pitanja modernog doba – na koji način je pojava Uga Čaveza uticala na kompletnu međunarodnu politiku?

  20:20

  Diskusija na temu tretiranu u filmu  
  Učesnici: dr Dia Nader de El-Andari, šef misije ambasade Venecuele u Beogradu,
  dr Aleksandar Lukić, filozof i umetnik i Ratko Krsmanović, predsednik srpskog ogranka Mreže intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva

  Sreda, 12. april

  18:00

  Projekcija filma: „Puč u osvit dana”
  Režija: Karlos Aspurua
  Originalni naziv: Amaneció de golpe
  Godina: 1998.
  Zemlja produkcije: Venecuela
  Režija: Karlos Aspurua
  Trajanje: 97’

  Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=8ET0q6iJThQ

  Nagrade: Havana (nagrada Vihija), Goja (nominacija za najbolji strani film na španskom jeziku)

  Dana 4. februara 1992. godine prvi put se u centru pažnje našao Ugo Čavez, koji je sa grupom vojnih oficira izvršio neuspeli državni udar u Karakasu. Pošto je uvideo da će biti osujećen, Čavez je u jednominutnom obraćanju, kada je pozvao sve svoje saborce da na miroljubiv način polože oružje i predaju se, pobrao simpatije Venecuelanaca, koji će ga kasnije izabrati za predsednika. Film „Puč u osvit dana“ prati događaje te burne noći koja nije prošla bez ljudskih žrtava, iz ugla pripadnika vojske, ali i građana Karakasa – što pripadnika buržoazije i vlasti, što običnog prostodušnog naroda.
   
  20:00

  Projekcija filma: „Kuća na kraju vremena”
  Režija: Alehandro Idalgo
  Originalni naziv: La casa del fin de los tiempos
  Godina: 2013.
  Zemlja produkcije: Venecuela
  Režija: Alehandro Idalgo
  Trajanje: 100’

  Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=i506cI4dEQo

  Nagrade: Screamfest Horror Film Festival Los Anđeles (Najbolji film i reditelj), Buenos Ajres – festival Roho Sangre (najbolji iberoamerički film), festival venecuelanskog filma u Njujorku (najbolji film), FILMQUEST UTAH (najbolji film)

  Najveći i najuspešniji poduhvat horor žanra u istoriji Venecuele izveden je u duhu najvećih iberoameričkih hitova ove vrste, rame uz rame sa najboljim filmovima Giljerma del Tora i španskih majstora strave i užasa. U centru radnje je Dulse, žena koja po useljavanju njene porodice u staru kuću postaje talac njenih neobjašnjivih hirova i završava u zatvoru, na odsluženju maksimalne kazne za zločin koji nije počinila. Trideset godina kasnije, Dulse se vraća u kuću i uz pomoć sveštenika pokušava da razreši misteriju koja joj je iz korena promenila život.

  Četvrtak, 13. april

  20:00

  Projekcija filma: „Plavo i ne tako ružičasto”
  Režija: Migel Ferari
  Originalni naziv: Azul y no tan rosa
  Godina: 2012.
  Zemlja produkcije: Venecuela/Španija
  Režija: Migel Ferari
  Trajanje: 113’

  Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=uuqtdPfUr6g

  Nagrade: Goja za najbolji strani film na španskom jeziku

  Dijego, uspešan fotograf iz Karakasa, odlučuje da započne zajednički život sa partnerom Fabricijom, kada mu neočekivano u posetu iz Španije dolazi sin Armando, koga nije video godinama, a sada je prinuđen da brine o njemu. Dečak dolazi pun predrasuda, ali malo-pomalo njegov odnos sa ocem otopljava. Za to vreme, grupa radikalnih homofoba prebija Fabricija koji završava u komi. Pored toga što se na oštrouman način bavi temom odnosa društva prema LGBT zajednici, ovaj film je obojen živopisnim likovima koji mu daju i upečatljivu komičnu crtu.

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here