Danube Fun Fest – impresije

U moru festivala koji se dešavaju u letnjim mesecima širom Srbije, 08.08.2015. rodio se još jedan. Nosi naziv Danube Fun Fest, po Dunavu i zabavi, koji su se punih 6 dana održavali u Donjem Milanovcu i okolini. Osmišnjen je kao projekat oživljavanja turizma i približavanja kulturnih vrednosti mladima iz zemlje i sveta.

DunavFunFest zurke
DunavFunFest zurke. Foto: Jelena Đokić

Uz posetu Rajkovoj pećini i arheološkom nalazištu Lepenski Vir, sa zabavom na plaži preko dana u vidu takmičenja i organizovanih igara, i koncerata pop i rok bendova, kao i Marije Šerifović i Dejana Petrovića i Big Benda, u toku večeri, do noćnih žurki na plaži, gde su muziku puštali brojni DJ-evi.

Sve je stalo u šest ludih dana, pod suncem okupanim Donjim Milanovcem, uz plavetnilo Dunava. Uređen dok sa privezanim brodićima i dugačak kej sa nekoliko mesta za skrivanje pod hladovinom u toku dana, kao i peskovita plaža, uvek krcata ljudima, daju ovom mestu jedinstveni šmek, koji treba osetiti.

Prvi međunarodni festival Danube Fun Fest, ugostio je posetioce iz Alžira, Azerbejdžana, Tunisa, Grčke, Holandije, kao i veliki broj Srba iz svih krajeva. Smeštaj je bio obezbeđen u hotelu „Lepenski Vir“, đačkom internatu i kampu. Lokalne kafane poput „Lepenske ribice“ i „Čarobne ribice“, ugostile su sve velikim izborom jela i pića. Poseban doživljaj pružao je bar „Teuta“ sa predivnim pogledom na Dunav, uz prijatnu atmosferu i odličnu kafu.

Iako malo, mesto odiše velikom lepotom, koja se u ostalim gradovima retko gde može pronaći. Brojni vidikovci, pružaju osećaj da smo skriveni u Bokokotorskom zalivu, a zapravo je u pitanju velika reka – vodena granica između Srbije i Rumunije. Brojni kruzeri koji u toku dana pristaju, dovoze goste, koji su u toku festivala, pored šetnje i kupovine suvenira, mogli da uživaju u pogledu na zabavu mladih raštrkanih po gradu. Sportska takmičenja u malom fudbalu, odbojci na pesku, stonom tenisu i šahu, održavala su se u popodnevnim satima, dok je prepodne bilo ispunjeno Igrama bez granica ili nekom turističkom turom.

Zalazak sunca u D.Milanovcu
Zalazak sunca u Donjem Milanovcu. Foto: Jelena Đokić

Rajkova pećina u Majdanpeku oduševila je posetioce, lepotom mermernih zidova prekrivenih stalaktitima, stalagmitima, draperijama i bigrenim kadama. Poseta muzeju kapetan Miše Anastasijevića, omogućila je da se sagleda život i rad jednog dobrotvora iz XIX veka, koga ni danas, rodno mesto nije zaboravilo. Još jedna od tura bila je arheološko nalazište Lepenski Vir. Udaljeno dvadesetak kilometara od Donjeg Milanovca, krije duh najstarije kulture i civilizacije. Muzej i projekciona sala sa dokumentarcem o otkrivanju samog nalazišta, čine da se za trenutak zaboravimo i prepustimo čulima predaka. Zelenilo, kuće od blata i po neko stablo upotpunjuju okolinu samog objekta čineći predivan pejzaž.

Portal u Lepenskom Viru
Portal u Lepenskom Viru. Foto: Jelena Đokić

Istraživanje Đerdapske klisure i samog Nacionalnog parka, upotpunilo je Danube Fun avanturu na koju smo došli. Edukativni i kulturni karakter bio je u popunosti zadovoljen.

Sportski sadržaji su i pored jakog sunca i visokih temperatura, održani na odgovarajućim terenima. „Igre bez granica“ na plaži, ostavile su poseban pečat posetiocima, jer je pored izležavanja na pesku, potrebno i malo zabave. Organizatori su se potrudili da svaki segment festivala bude pokriven, što je uticalo da iz dana u dan, ljudi budu srećniji i ispunjeniji.

Igre bez granica i dok
Igre bez granica i dok. Foto: Jelena Đokić

Poseban doživljaj davale su večeri pored reke, uz zabavu do ranih jutarnjih sati. Bendovi New Quartet i VIS Novi Dan, zagrevali su publiku, dok su Marija Šerifović i Dejan Petrović i Big bend privukli posetioce iz svih krajeva i uzrasta.

Za mlade, željne dobrog provoda, pobrinuli su se DJ-evi, puštajući muziku u prelepom ambijentu. Hladan pesak, u toplim letnjim noćima, uz dobro piće i muziku sa stage-a, učinili su dve večeri na plaži, nezaboravnim. Pun pogodak bili su DJ Unknown, DJ Garnier i DJ Sofrano, dok je atmosferu posebno zagrejala DJ Dea. Lude noći, dočekana zora – ispunjen cilj.

Petar Jovanovic i Jelena Djokic
Petar Jovanović i Jelena Đokić. Foto:  arhivaJelene Đokić

Organizator i nosilac celog projekta jeste Petar Jovanović, predsednik organizacije „Inicijativa Mladih Hoću! Mogu!“ koji je poželeo da svom mestu vrati nekadašnji sjaj, popularnost i posećenost kakvo realno zaslužuje. Kako navodi:

 „Danube Fun Fest podržan je od strane opštine Majdanpek, rudnika bakra Majdanpek, centra za kuturu Donji Milanovac, upravljača turističkog prostora Lepenski Vir, Lepenske ribice, Euroijade, i mnogih drugih organizacija i sponzora…“

Uz malo mašte, dobre volje, nekoliko desetina volontera i nešto para podigao je Milanovac na noge, a festivalu dao ne samo muzički, već i edukativni, kulturni i sportski karakter. Za nekoliko meseci, rešivši sve probleme i nepredviđene okolnosti, oživeo je ovaj kraj i spojio nespojivo. Pažljivo birani volonteri su izuzetno ljubazni domaćini, koji su ugostili svakoga ko im se našao u okruženju i učinili im boravak savršenim.

Petar sa volonterima
Petar sa volonterima.

Iako nedavno završen, pripreme za drugi Danube Fun Fest će vrlo brzo početi, jer je obećano da će do godine biti još bolje. Nove karte sa lokacijama, kao i novi programi zabavnog i edukativnog sadržaja čekaju da budu otkriveni. Do tada, dozvolimo da se utisci slegnu, i čekajmo sa parolom “ Svet u Donjem Milanovcu! „ drugi Fun Fest na lepom, plavom Dunavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here