Delhi – najzagađeniji grad na svetu

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Peking nije više najzagađeniji grad na svetu, njegovo mesto zauzeo je Delhi u Indiji.

Procenjuje se da ogromna zagađenost vazduha u Delhiju svake godine ubije preko 10 000 ljudi.  Naime, količina čestica opasnih po zdravlje čoveka koje se nalaze u vazduhu u ovom gradu je čak šest puta veća od preporučene količine SZO i dvanaest puta od one u SAD.

O užasnom ekološkom stanju u Indiji govori i podatak da se među dvadeset najzagađenijih gradova na svetu nalazi čak dvanaest iz Indije!

Usled velike zagađenosti vazduha, stanovništvo Delhija masovno oboleva od astme, bronhitisa i raka pluća. Na ovo treba dodati i činjenicu da reka koja prolazi kroz grad – Jamuna predstavlja pravu ekološku katastrofu. Prema podacima indijskih vlasti, u Jamunu se dnevno izliva tri milijarde litara kanalizacionih otpadnih voda. O razmerama katastrofe dovoljno je reći da ceo Delhi koristi vodu iz reke Jamune za piće! Jamuna je do te mere zagađena da u njoj nema nikakvog životinjskog sveta, a površina vode pokrivena je debelim slojem pene. Da stvar bude još i gora, voda iz Jamune koristi se za navodnjavanje oranica oko Delhija.

Vlasti u Indiji prepoznale su problem i od 1998. godine pokušavaju da ga reše. U Delhiju, gradu koji je na petom mestu na svetu po broju stanovnika, zabranjena je upotreba vozila starijih od petnaest godina, dok se autobusi mogu kretati isključivo na gas. Uprava grada sprovela je akciju pošumljavanja Delhija, pa je ovaj grad sada na trećem mestu po broju stabala među gradovima u Indiji. Indijska vlada je 2014. godine pokrenula akciju „Očistimo Indiju“ u cilju smanjenja zagađenosti pre svega u Delhiju, ali i ostalim delovima Indije. Ipak, problem leži u odbijanju stanovništva da poštuje propise. Koliko je zapravo Delhi zagađen pogledajte na fotografijama ispod.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here