Poslednje putovanje rokenrol zvezda

“Dan kada je muzika umrla” (The day the music died). Ovim rečima je u pesmi Don Meklina American pie opisan 3. februar 1959. godine. Dan kada su u avionskoj nesreći poginuli rokenrol muzičari Badi Holi (22 godine), Riči Valens (17 godina) i The Big Bopper (28 godina). U ovoj nesreći je, osim njih poginuo i dvadesetjednogodišnji pilot koji je pristao da ih vozi iako je prethodno radio 17 sati, a vremenski uslovi su bili nepovoljni. Verovatno bi istorija rokenrola bila znantno bogatija da su ovi momci duže živeli. Sa druge strane, sasvim je izvesno da su iza sebe ostavili kultne pesme i da su uticali na mnoge muzičare koji su nakon njih donosili zvuke rokenrola. Muzika je ovu nesreću preživela a zahvaljujući njoj žive i zauvek mladi Badi Holi, Riči Valens i The Big Bopper.

Badi Holi – I cvrčak i mrav

Ime Čarls Hardin Holej vam verovatno ne zvuči poznato. Ali, njegov pseudonim Badi Holi ispisan je velikim slovima u istoriji rokenrola. Kao muzičar, pevač, kompozitor i tekstopisac stekao je veliku slavu pedesetih godina prošlog veka. Rođen je 1936. godine u Teksasu u porodici u kojoj su skoro svi članovi umeli da sviraju neki muzički instrument. Badi se još u detinjstvu opredelio za gitaru. Kao srednjoškolac već sarađuje sa velikim brojem muzičara, pa nakon završetka škola odlučuje da se ovim poslom bavi profesionalno. Na ovu odluku je dodatno uticalo prisustvovanje koncertu Elvisa Prislija. Mladi zaljubljenik u kantri, rokenrol i bluz, Badi Holi je ubrzo svirao kao predgrupa na nastupima “kralja rokenrola”. Do prvog studijskog snimanja nije prošlo ni godinu dana. Kao da je sve u životu ovog muzičara bilo ubrzano.

Nakon više bendova, Badi postaje deo čuvenih Cvrčaka (The Crickets), a proslavlja ih pesma That’ll Be the Day. Ubrzo u vrhove top lista izbija i Peggy Sue, koja je ime dobila po devojci bubnjara Badijevih Cvrčaka. Danas na listi najboljih pesama svih vremena ova pesma zauzima mesto broj 106, a nakon Badijeve smrti obradili su je mnogi muzičari. Na istom singlu našla se još jedna pesma za sva vremena, Everyday.

Usledili su singlovi, turneje, ali i prvi solo album Badija Holija. U muzičkom studiju upoznaje Mariju Elenu Santjago koju je već na prvom sastanku zaprosio. Međutim, kako ne bi izgubio obožavateljke, držao je u tajnosti brak koji je uskoro sklopljen. Kako je njegova supruga rođena u Portoriku, Badi je poželeo da nauči da svira u flamenko stilu. Njegovi planovi za budućnost su obuhvatali saradnju između soul pevača i rokenrol muzičara pa je želeo da snimi album sa Rej Čarlsom.

Badi Holi svakako nije bio jedan od najboljih pevača, ali je svoje vokalne nedostatke nadoknađivao sviračkim umećem, solažama na gitari i komponovanjem. Gitara

se skoro uvek nalazila u njegovim rukama pa je bilo teško zamisliti ga bez nje, kao i bez naočara koje su zahvaljujući njemu postale popularne među tinejdžerima.

Holijeva muzička karijera je trajala kratko, ali je snimio veliki broj pesama i u velikoj meri je uticao na dalji razvoj muzike. Uveo je mnoge elemente bez kojih je teško zamisliti rokenrol, a dugačak je spisak muzičara koje je insipirisao. Među najznačajniim imenima na ovom spisku su Džon Lenon, Pol Makartni, Mik Džeger, Bob Dilan, Elton Džon. Prvi je oformio bend koji čine dve gitare, bas i bubnjevia a posthumno su mu dodeljena brojna priznanja.

Poslednja turneja je nosila naziv „Winter Dance Party“ i obeleželi su je brojni logistički problemi. Bilo je potrebno preći velike razdaljine a autobusi nisu imali dobru zimsku opremu. Nakon 11 dana turneje i umora muzičara, Badi Holi odlučuje da iznajmi avion. Članovi benda koji ga je pratio su ustupili mesto The Big Bopperu koji je imao grip, a putovanje autobusom mu ne bi bilo prijatno zbog krupne građe. Tako je Badi Holi dobio saputnika na putovanju u legendu.

Riči Valens – Rokenrol nije samo za Amerikance

Najpoznatija meksička narodna pesma na svetu je, sasvim sigurno, La Bamba. Od nje je planetarni hit napravio Riči Valens koji je imao samo 17 godina kada ju je obradio, a ona je postala jedna od najpoznatijih pesama ranog rokenrola. Ričard Stiven Valencuela, poznatiji kao Riči Valens, rođen je u SAD-u 1941. godine. Ovaj muzičar meksičkog porekla jedan je od pionira rokenrola, latino i čikaškog roka, a njegova karijera je nakon samo 8 meseci završena tragičnim događajem.

Riči Valens je najpoznatiji po rokenrol pesmama koje više nisu bile vezane samo za američku tradiciju već su pevane na španskom uz primese latino zvuka. Odrastao je uz zvuke marjača, flamenka, bluza i R’n’B-a. Muzikom je počeo da se bavi u najranijem detinjstvu i bio je samouk. Iako je znao da svira i bubnjeve, njegov zaštitni znak je bila gitara koju je uvek nosio u školu. Među tinejdžerima je postao lokalna zvezda dok je svirao obrade postojećih pesama, uvek dodajući po neki nov stih ili akord. Ubrzo se za ovog momka čulo čak do Holivuda pa vlasnik jednog manjeg muzičkog studija odlučuje da ode do San Fernanda i čuje uživo ovog dečaka, kog su poredili sa Litl Ričardom.

Talenat je prepoznat i uskoro počinju prva snimanja na kojima najpre samo Riči svira i peva, a zatim dobija

i pratnju čitavog benda. Prvi singl donosi pesme Come On, Let’s Go i Framed, a već sledeći La Bambu i pesmu Donna. Slava stiže ovog dečaka pa on napušta školu kako bi se potpuno posvetio karijeri a koncerti i televizijske emisije postaju deo svakodnevnice.

Riči je podstakao veliki broj latino muzičara da zasviraju rokenrol, a među njima je i Karlos Santana. Prvi je Latinoamerikanac koji je ušao u svet rok pop i rok muzike, a vrlo malo je znao španski jezik. Njegove pesme su doživele veliki broj obrada, a Ričijeva zveda danas sija na Holivudskom bulevaru. O njemu je snimljeno više filmova među kojima je najpoznatiji “La Bamba” iz 1987. godine.

Imao je 15 godina kada su se iznad dvorišta njegove škole sudarila dva aviona. Riči je tog dana bio na sahrani svoje bake, pa je izbegao nesreću ali je imao strah od letenja jer je u toj nesreći poginulo nekoliko njegovih prijatelja. Dve godine kasnije Riči odlazi sa većim brojem muzičara na turneju. Zbog loših vremenskih uslova niko nije želeo da putuje autobusom, a Riči bacanjem novčića dobija mesto u kobnom avionu u kome je muzika umrla.

The Big Bopper – Zvezda iz vremena kada je rokenrol bio mlad

Džils Peri Ričardson Junior u svetu muzike je, zbog svoje građe i bop plesa, poznat po nadimku The Big Bopper. Bio je jedna od prvih rokenrol zvezda, rokabili muzičar, kompozitor, pevač ali i disk džokej. Rođen je u Teksasu, a nakon završene srednje škole je igrao američki fudbal, pevao u horu i pripremao se za studije prava. Međutim, od koledža odustaje zbog posla koji je dobio na radio stanici.

Posao na radiju je privremeno napustio dok je bio u vojsci, ali mu se kasnije vratio i posvetio mu dosta svoje energije i vremena. Na početku muzičke karijere za druge muzičare je pisao pesme koje su postajale hitovi, kao što su White Lightning i Running Bear.

Nakon što su direktori muzičkih izdavačkih kuća zapazili njegov talenat, počinje da sam izvodi svoje pesme. Najpoznatija je Chantilly Lace koja se danas smatra rokabili klasikom, a u vreme kada je snimljena na top listi je ostala 25 nedelja. Ričardson je ovu pesmu izvodio duhovito i teatralno, a smenjivali su se pevanje i pričanje.

Ričardson je napravio pauzu na svom poslu na radio stanici kako bi se pridružio Badiju Holiju, Ričiju Valensu i bendu Dion and the Belmonts na turneji Winter Dance Party. Kada je krenuo na poslednju turneju, kod kuće je ostavio suprugu i petogodišnju ćerku, a dva meseca kasnije rođen je i Ričardsonov sin. Ostali su i nerealizoani planovi za otvaranje muzičkog studija u porodičnoj kući i otvaranje radio stanice. Ostalo je 20 pesama koje je napisao za sebe i druge muzičare i koje nisu snimljene. Ostale su i ploče sa zvucima rokenrola koji se i danas čuju, kojom god tehnologijom ih puštali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here