Zasijajmo zajedno u Noći istraživača

Manifestacija koja je 2005. godine započeta kao projekat mladih naučnika koji su u gradovima širom Evrope promovisali popularnu nauku slučanjim prolaznicima na ulicimama, u parkovima i tržnim centrima ove godine slavi jubilarni, deseti rođendan u Evropi, a kod nas šesti. Reč je o Noći istraživača. Ovogodišnja manifestacija održaće se 25. septembra u preko 320 evropskih gradova.

sss

Na evropskoj istraživačkoj mapi naći će se i deset naših gradova, pa će od 16 do 23 časa posetioci imati priliku da besplatno učestvuju u naučnim radionicama u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Nišu, Subotici, Jagodini, Ćupriji, Svilajncu i Kragujevcu. Radoznalci će moći da se druže i sa istraživačima Naučnog kombija, koji će posetiti Zaječar, Negotin, Valjevo, Aranđelovac i Trstenik.

Beograđani će uživati u radionicama kao što su „Naučna avantura”, „Učionica budućnosti” i „Lov na blago”. Koncept beogradske Noći istraživača jesu ljubav i pogled u budućnost. Događaji će biti organizovani duž cele Knez Mihajlove ulice, u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, u Pedagoškom muzeju, isred Hemijskog fakulteta i u tržnom centru „Delta City”. Tokom trajanja manifestacije na potezu od Slavije do Studentskog trga saobraćaće Naučni autobus, a vožnja u društvu Marije Kiri biće besplatna.

fff

Prva Noć istraživača u Srbiji bila je pre šest godina u Novom Sadu. Ovaj vojvođanski grad prirediće naučne čarolije na dve lokacije u gradu, i to u tržnom centru „Big” i u klubu „Quarter”. Novosađani će imati priliku da učestvuju i u Naučnom kafeu, tj. da uz kafu razgovaraju sa stručnjacima i tako prošire svoje vidike i znanje.

U Subotici interaktivne radionice će se održavati u hotelu „Galerija“, u Zrenjaninu u Kulturnom centru i gradskom muzeju, u Pančevu u Domu omladine i Kulturnom centru.

ggg

Nišlije će Noć istraživača moći da dožive na Niškoj tvrđavi, gde će organizatori prirediti niz radionica za sve uzraste. Nišku tvrđavu „posetiće” i dva robota, Svetozar i Ljubiša. Biće održano predavanje o biljkama, a uživaće se i u umetnosti danske umetnice Marije Dubin. Radionice uključuju i eksperiment pod nazivom „Vruć led”, kao i vožnju turističkim vozićem.

U kragujevačkom studenstkom domu posetioci će se družiti sa robotima, a očekuje ih i upoznavanje sa 3D hologramom. Ljubitelji brzine moći će da učestvuju u radionicama sa „Formula timom”. Biće organizovane i radionice s arheolozima, gde će učesnici moći da naprave mali istorijski osvrt i saznaju nešto o nekadašnjem novcu i njegovoj današnjoj vrednosti.

ddd

Noć istraživača će prvi put biti dostupna i stanovnicima centralne Srbije, i to u Ćupriji, na gradskom trgu i u centralnom parku, u Jagodini na platou ispred kulturnog centra i u Svilajncu u Prirodnjačkom centru Srbije. Posetioci će moći da prave vremenske kapsule i saznaju nešto o njima, kao i da aktivno učestvuju u eksperimentima iz fizike, matematike i hemije.

Organizatori očekuju veliki broj posetilaca, a bogat naučni program i mnoštvo kreativnih radionica su samo neki od razloga zbog kojih ne smete da propustite ovogodišnju Noć istraživača.

Boban Živanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here