Depresija ili samo tuga? Da li vas stalno prati crni oblak?

Kako je to bolovati od depresije? Kako znate da niste depresivni već samo tužni?

Jedna od glavnih razlika  između biti tuža i biti depresivan je taj što se tužne osobe mogu oraspoložiti – njihova tuga i loše rasploženje mogu prestati. Depresija, međutim, ne može.

Depresija

Teško je pričati o depresiji. Ako ste Vi jedina osoba u svom društvu koju su preplavile negativne, crne misli, onda Vam je, najverovatnije, veoma teško da pričate o svojim osećanjima, mislima i o onome šta se zaista događa u vašem životu.

Postoji ta neka stigma. Postoji taj neki strah da vas ljudi jednostavno neće razumeti, neće shvatiti šta vam se dešava, kroz šta prolazite; ili još gore, da će reći kako će to proći i da ste sve to samo umislili, vi ste krivi što se tako osećate.

Obeleženi ste kao čudak, vi ste problem, sami se snalazite u svemu, usamljeni ste, nemate ničiju podršku.

Stalno sam tužna / tužan

To je jedna varljiva i čudna stvar kod depresije: osećate se usamljeno, stalno ste tužni, želite da se povučete, ali ipak, zdrava društvena interakcija vam može pomoći da se osećate malo bolje.

Prijateljske i rodbinske veze mogu olakšati neke od negativnih, neželjenih efekata depresije, ali ipak, kada smo depresivni jedino što želimo jeste da budemo sami, jer, ako se već osećamo potpuno samim, zašto se onda boriti protiv tog – sada nama već – prirodnog stanja, osećanja. Toliko je lako dotaknuti samo dno.

Depresija i tuga - tužni ste
Izvor: pixabay.com

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, jednoj od vodećih svetskih institucija za istraživanja u oblasti mentalnog zdravlja, 11 % adolescenata boluju od neke vrste depresije, i sve to do osamnaeste godine. Statistički posmatrano, to znači da se par osoba iz tvog društva ili razreda bori sa nekom vrstom poremećaja.

Bolovati od depresije dok ste još tinejdžer može biti užasna stvar. Izgleda veoma surovo da osobe potpuno izgube pojam o sebi zbog depresije baš u trenutku kada treba da pronađu i shvate sebe kao individue.

Mogi se često pitaju, da li sam depresivma, evo nekih simptoma koji su prepoznati.

Česti simptomi depresije adolescenata:

 • – apatija
 • – česte glavobolje i umor
 • – poteškoće sa koncentrisanjem
 • – teško donošenje odluka
 • – preterani osećaj krivice
 • – neodgovorno ponašanje (neispunjavanja obećanja i obaveza, stalno kašnjenje na časove, bežanje iz škole…)
 • – opsednutost smrću i umiranjem
 • – tuga i pojačana nervoza
 • – nesanica (insomnija)
 • – odavanje alkoholu i drogama
 • – udaljavanje od prijatelja

Za Vas koji trenutno bolujete od depresije: Znam da Vam sada sve izgleda beznadežno, besmisleno, ali stvari će se promeniti, poboljšaće se, nije sve tako crno, obećavam Vam.

Borite se. Nije vredno prepustiti se tom užasnom osećaju potištenosti.

A ako mislite da ste niko i ništa, da nikome nije stalo, da ne možete biti velika ličnost, imati uticaja na druge i to samo zbog toga ko ste trenutno i od čega patite trenutno, niste u pravu.

Vinston Čerčil je bolovao od depresije, kao i Abraham Linkoln, Agata Kristi, Vinsent van Gog, Dž.K. Rouling i Čarls Dikens.

Zapravo, Dž.K. Rouling je stvorila Dementore na osnovu svog ličnog iskustva sa depresijom. Uradila je odličan posao time što je svojoj bolesti dala karakter.

Šta raditi

Želim da znate da ako ste depresivni, ili ste zabrinuti da vaša tuga polako prerasta u stanje depresije, ili ste samo zabrinuti za prijatelja, znajte da postoji neko ko vam može pomoći, pomoć je dostupna svima samo je treba zatražiti.

Depresija nije neprolazna, ona je izlečiva i veoma, veoma česta pojava u današnjem društvu.

Razgovarajte sa svojim roditeljima, sa nekim kome potpuno verujete, ili ako želite, možete pozvati i broj Centra za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva, Centar Srce, na 0800 – 300 – 303. Takođe, putem Live Support-a, čet programa koji je potpuno anoniman i poverljiv, možete razgovarati sa volonterima koji će pričati Vama koliko god je to vama potrebno. Na nihovom sajtu http://www.centarsrce.org/ možete pronaći i druge korisne informacije.

Pomoć možete potražiti i u raznim Savetovalištima za mlade širom Srbije, a ako se još uvek stidite svog problema ( čega ne biste trebali) uvek možete da zakažete razgovor sa psihologom i putem skajpa, kao na primer na http://www.vaspsiholog.com/online-savetovanje/ ili na http://savetovaliste.nshc.org.rs/ .

Takođe, postoje razni forumi gde sa drugim osobama koji prolaze kroz ista osećanja kao vi, možete razgovarati o svemu što vas muči i pronaći podršku, ukoliko je nemate u privatnom životu. Jedna od adresa je  www.depresija.org/forum/ .

Ali, kada se govori o teškoj depresiji, suicidnim mislima i osećanju praznine, ne postoji nijedan savršen blog, savršeni motivator ili vebsajt da pobegnete od tame, od tog crnog oblaka koji vas konstantno prati. Vi sami morate priznati sebi da vam je pomoć potrebna i da to naglas kažete.

Iako depresivne osobe nemaju uvek sklonost ka samoubistvu ili ka samopovređivanjem, nelečena depresija može biti veoma ozbiljna.

Ako ste prepoznali sebe ili pak vama blisku osobu u nekim navedenim simptomima ili u delovima ovog teksta, molim vas, potražite pomoćODMAH!

Nije sramota potražiti pomoć za nešto što vi sami ne možete da uradite ili kontrolišete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here