Devojčice

#Kako Ovca kaže

Svake godine se 11. oktobra obeležava Međunarodni dan devojčica. Taj dan posvećujem nekim svojim omiljenim devojčicama, koje sam upoznala u životu, koje su u svakom delu mene svakoga dana, a ne samo na ovaj međunarodni:

Eni iz Zelenih zabata, koju verovatno znate kao Eni iz puta za Ejvonli, ali koja je mnogo bitnija kao Eni iz Zelenih zabata, koja je umetnički htela da se zove Kordelija, da bude princeza i koja nije podnosila svoju kosu boje šargarepe i jednog Gilberta.

Pipi Dugačkoj Čarapi, zbog koje sam se jednom zaglavila u rupi od drveta jer sam mislila da se zaista tako ulazi u kuću i zbog koje danas obožavam čarape na pruge.

Ani Frank, svojoj najboljoj drugarici u trećem osnovne. Ani, koji mi svaki dan nedostaje.

Sari Kej, koja je romantika u meni, koja predstavlja karnere i puf rukave na haljinama, koja se ogleda u svim mogućim šeširima i kapama. Sari koja me naučila kako se rečima kaže ljubav.

Lenki, Ruskinji Vladimira Železnikova, koju su zvali Strašilo i kojoj idu moje prve suze zbog nepravde.

Bojani, koja je imala dve velike ljubavi, jednog mesečevog dečaka i jedan beli klavir, kao što sam ja nekada volela jedan klavir, a danas imam svog mesečevog dečaka.

Još  jednoj divnoj devojčici koja mašta da ima kartu za letenje dok peva Bitlse na izmišljenom engleskom jeziku ispred ogledala i ima polupana kolena zbog krađe voća iz komšijskog dvorišta. I još jednoj koja se jedno leto zaljubila na obali reke Gruže, a čijih imena ne mogu da se setim.

Kradljivici knjiga.

Alisi koja je svoju zemlju čuda učinila stvarnom.

Bliznakinjama.

Hermioni.

Eni I Džordž  (divnoj devojčici koja je želela da bude dečak), važnim devojčicama čuvene „petorke”.

Lusi Solmon, čije divne kosti grade stepenice kojima ljubav putuje.

Luji, za koju sam oduvek navijala da se smuva sa Jovančom.

Bodi, Božidarki, štetočini čije su sve gluposti bile i moje.

Vendi,  jer smo, pobogu, sve želele da budemo ona.

Maloj Sireni, jer je umela da voli.

Svim tim divnim devojčicama, koje su rasle sa mnom, zbog kojih sam ja izrasla u ono što jesam danas.  Devojčicama, zbog kojih sam zadržala devojčicu u sebi.

I poslednjoj – svojoj mami – svojoj velikoj devojčici.

Svaki dan je Vaš dan, moje devojčice.

Autorka: Julija Dukić

Izvor: Blacksheep.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here