Digitron ili Kalkulator?

U svakodnevnom govoru veoma često izmenimo značenja nekih reči, damo im nova, ili čak dva potpuno različita pojma koristimo kao sinonime. Jedan od primera su i pojmovi kalkulator i digitron.

Ova dva pojma ustalila su se u govoru kao sinonimi, što je potpuno pogrešno.

Ipak, postoji razmno objašnjenje zašto je došlo do ove konfuzije.

Naime, “Digitron” je fabrika električnih aparata u Istri, koja između ostalog proizvodi i kalkulatore. U vreme SFRJ, na njima je pisalo digitron, te tako ne čudi što je ta reč zaživela među ljudima.

Prvi kalkulator pojavio se početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

Datoteka:Calculator.kodabar.jpg
Slika: wikimedia.org

Nakon uspešnog sletanja na mesec Nila Armstronga, interesovanje ljudi za svemir je opalo, a veliki broj inženjera je ostao bez posla. Upravo zahvaljujući tehnologiji korišćenoj u programu “Apolo”, mladi inženjeri sastavili su prvi savremeni ručni kalkulator baziran na integralnom kolu i namenjen za jednostavne računske operacije.

U samom početku, kalkulatore su uglavnom proizvodile velike američke kompanije “Hjulit-Pakard”, “IBM” i “Teksas instruments”, nakon čega njegovu proizvodnju, po izuzetno niskim cenama preuzimaju kineske kompanije.

Sa razvojem tehnologija pojavile su se i nove vrste ovog proizvoda, te tako danas imamo kalkulatore koji  se zahvaljujući svojim baterijama sa fotonaponskim ćelijama, mogu napajati i na dnevnom svetlu.

Autorka: Maja Repić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here