(Dobrovoljno) služenje vojnog roka, DA ili NE?

Jedna od važnijih životnih škola – vojska, do 2011. godine bila je obavezna, a nakon ove godine oblačenje uniforme i navlačenje čizmi postalo je dobrovoljno. Bilo to zbog „vraćanja duga otadžbini“ ili jednostavno želja da se nauče nove veštine i stekne vojnička disciplina, dobrovoljno služenje vojnog roka postalo je veoma popularno.

Međutim, javila se i nova dilema obzirom na to vojska nije obavezna. Da li to znači da i nije tako dobra kao što je bila? Da je svedena na „malo veće lovačko društvo“ kao što mnogi vole da kažu, te kada se danas dotaknete teme o dobrovoljnom služenju vojnog roka u društvu, razgovori obično izgledaju ovako – 

„Eh, ukinuli nam vojsku, e da nas vide dedovi. „

„Ali možeš da služiš vojsku i dobrovoljno“

„Ma nije to to“.

Iako „to jeste to“, služenje vojnog roka danas nije se mnogo promenilo. I dalje možete da jedete vojnički pasulj, da ustajete u zoru, marširate satima dok ne usavršite svaki korak, da naučite kako da rukujte oružjem i steknete društvo koje ćete pamtiti do kraja života. Obuka koju sprovodi naša vojska (koja uživa dobru reputaciju u svetu) vas sigurno neće razočarati, a ono kroz šta ćete proći priprema vas za svaku situaciju u životu. Ono najbitnije što se ponese iz vojske jeste (samo)disciplina, tako da vojnički režim može dobro uticati na vas ako loše upravljate vremenom i ukoliko ste lenji.

Uputni rokovi su mart, jun, septembar i decembar, a u odnosu na ranije, služenje vojnog roka traje kraće – obično tri, a za neke specijalnosti četiri meseca.

ŽENE U VOJSCI SRBIJE

Nežniji pol je dobio priliku da služi vojni rok ali i da se upiše na vojnu akademiju. Koliko su one oduševljene zbog toga može se videti po odazivu koji je svake godine u porastu. Prva klasa žena na Vojnoj akademiji u Beogradu primljena je 2007. godine, a od 2014. godine devojke mogu da se upisuju i u Vojnu gimnaziju. Za septembarski upitni rok zainteresovanost je pokazalo 1.673 kandidata, a među njima se prijavilo 226 devojaka (184 za dobrovoljno služenje vojnog roka i 42 za kurs slušalaca za rezervne oficire) što je porast u odnosu na 2009. godinu kada su devojke činile 10% prijavljenih i primljenih na obuku.

Od prijavljenih devojaka skoro sve uđu u 600 primljenih kandidata koliko se trenutno ukupno prima po uputnom roku. Devojke su se pokazale kao odlični učenici i dobrovoljci, te su ove godine za najbolje iz klase izabrane baš kadetkinje. One su i padobranci, vozači amfibijskih vozila, nišandžije na tenku…

Šta nudi služenje vojnog roka?

Priliku da dobijete korisne obuke, veštine i znanja besplatno, a da vas za to čak i plaćaju. Nakon odsluženog roka postoji čak mogućnost i da aplicirate za rad u mirovnoj misiji i ako uspete videćete sve pogodnosti koje dobijate nošenjem plavog šlema. Naravno, sve ovo je moguće kada prođete kroz ruke iskusnih oficira (mogu biti kao narednik Hartman iz Full Metal Jacket-a) koji će vas provesti kroz zanimljiv i naporan period obuke.

Ovih nekoliko meseci vam neočekivano mogu promeniti život, dovesti vas u formu i malo odvojiti od svakodnevnih navika u životu, te možete spoznati i nešto drugačije. Svako iskustvo je vredno, tako da ako trenutno ne znate šta ćete posle fakulteta, imate loša iskustva na poslu, a imate petlje i želite malo da razmislite o životu, prijavite se, neće vam škoditi, a 2019. godina je tek pred vama.

PRIJAVA OVDE

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here