DokʹnʹRitam u DKSG: Predstavljanje muzičkih knjiga

Od 23-26. juna u Domu kulture „Studentski grad“ biće održan prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam. Jedan od pratećih programa Festivala je i Notabukpredstavljanje knjiga o muzici i ove godine biće predstavljeno šest naslova.

DokʹnʹRitam

Prvog dana Festivala u četvrtak 23. juna u 18.30 časova u Klubu-knjižari Magistrala biće predstavljena knjiga Roll Intro Tape Lazara Divjaka, autora mlađe generacije. Knjiga Roll Intro Tape je muzički roman, prvo književno izdanje promoterske kuće Long Play i bavi se svedočenjima i kritičkim utiscima autora prisutnog na mnogobrojnim domaćim i stranim koncertima u prethodnih dvadesetak godina.

Drugog dana Festivala u petak 24. juna u 17 časova u Amfiteatru biće predstavljena knjiga Kako smo propevali – Jugoslavija i njena muzikaIvana Ivačkovića u izdanju Lagune. Ova knjiga je veoma značajno i pitko štivo koje na zabavan način govori o istoriji i uticaju pop i rock scene SFRJ.

Istog dana u 18 časova u Amfiteatru DKSG biće predstavljena knjiga RUNDEK, između – knjiga o pesmama Ante Perkovića, novinara, muzičara, publiciste i glumca iz Zagreba. Knjiga se bavi Rundekovim tekstovima, stvaralaštvom i uticajima, na veoma zanimljiv način – kroz intimno dopisivanje sa Darkom Rundekom, a prisutni su i glasovi njegovih najbližih saradnika… O knjizi Rundek, između (u izdanju Lagune) će govoriti Zoran Penevski i Dragan Abrozić.

Trećeg dana Festivala u subotu 25. juna u 17 časova u Amfiteatru biće predstavljena knjiga Jugoton goriMarka Pogačara u izdanju Konstrast izdavaštva. Jugoton gori je zbirka autorovih utisaka o njemu važnim pesmama jugoslovenske pop i rock scene, čiji je izdavač Jugoton. O knjizi će govoriti Bojan Marković i autor.

Nakon razgovora o knjizi Jugoton gori, istog dana u 17.30 biće održan razgovor o knjizi Moja kći Ejmi Miča Vajnhausa, oca Ejmi Vajnhaus u izdanju Čarobne knjige. Ova knjiga je priča o Ejmi Vajnhaus, iz ugla i pera njenog oca. O knjizi će govoriti Jadranka Janković rok novinarka.

Poslednjeg dana Festivala u subotu 26. juna u 18 časova u Klubu knjižari Magistrala biće održan razgovor o knjizi Soba ogledala – biografija Džimija Hendriksa Čarlsa Krosa (u izdanju IBS) koji na interesantan način približava čitaocima lik i delo jednog od najvećih gitarista svih vremena – Džimija Hendriksa. O knjizi će govoriti Nenad Pejović gitarista grupe Kanda, Kodža i Nebojša.

DokʹnʹRitam

Dok’n’Ritam festival je prvi ove vrste u Srbiji, a nastao je sa idejom da se novi filmski žanr promoviše i afirmiše na našim prostorima, kao i da se podstakne stvaralaštvo autora iz regiona u ovom žanru.

Cilj festivala je da se mladi upoznaju sa kultnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima ali i sa ovim aktuelnim filmskim žanrom koji je u poslednjih pet godina osvojio tri Oskara (Searching for Sugar Man, 20 Feet from Stardom, Amy).

Pod sloganom „Dokumenti našeg ritma“ na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. U takmičarskom delu biće prikazani filmovi iz regiona, a u revijalnom delu moći će da se pogledaju aktuelni filmovi inostrane produkcije. Publika će imati priliku da vidi 16 dokumentaraca o ex-yu rok sceni, sevdalinkama, Dženis Džoplin, Džimiju Hendriksu, hip-hopu (produkcije MTV i Vice) i drugim temama.

Žiri prvog DʹnʹR festivala čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, muzičar.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here