Dominikanska Republika: Zemlja koja je očarala Kolumba

Zamislite beli pesak, koralne grebene, drvo mahagonija, visoke temperature, prozirno plavu vodu, ukus ruma, mnogo muzike i skoro pa ste već tamo! Dominikanska Republika, poznata i kao raj na zemlji, i Kolumba je očarala, pa je tako on još 1492. godine rekao da je to najlepše mesto koje su oči videle! Bilo istina ili legenda, s obzirom na to da se ova zemlja graniči sa Haitijem, na ostrvu Hispanjola, u Karipskom moru, privlači mnogo turista sa svih strana sveta zbog svoje neobičnosti, posebnosti i egzotike.

Dominikanska republika. Izvor: jumbo.rs

Dominikansko stanovništvo čini oko 8,5 miliona stanovnika. Većina  je siromašna, tačnije 80 %, dok ostatak čine izuzetno bogati ljudi. Upravo ta velika razlika između bogatih i siromašnih je jedan od razloga razvijenosti kriminala. Pored raskošnih prirodnih bogatstava, ova atmosfera nesigurnosti je mana ovog podneblja. Iz tih razloga, turističke zone su posebno obezbeđene i ne preporučuje se izlazak iz njih zbog čestih krađa. Zato se život meštana i letovanje turista po mnogo čemu razlikuje, pa tako važi nepisano pravilo meštana da se ostaje u kućama kada padne mrak, dok za turiste u to vreme provod tek počinje.

Ljudi. Izvor: riubambu.com

Tokom cele godine, u čitavoj Dominikani je sunčana i topla klima zbog koje turisti većim delom dolaze iz hladnijih krajeva. Najveća posećenost je od decembra do aprila, kao i letnji period od juna do septembra. Ipak, u ovim krajevima su česte kiše-na severu kišna sezona traje od novembra do maja, dok su na južnom delu kiše zastupljene u letnjim mesecima.

Glavni grad Dominikanske Republike je Santo Domingo ili Sveta Nedelja. U ovom gradu je podignut spomenik i očuvana muzej-kuća u kojoj je Kristofer Kolumbo određeno vreme živeo. On je ostrvo Hispanjola otkrio 1492. godine, a prvo se iskrcao u Santo Domingu. U čast Kolumbovog sina  Dijega, očuvana je tvrđava Alcazar de Colon koju je Dijego sazidao u doba kada je vladao kolonijom, oko 1509. godine. Najposećeniji deo grada je sam centar, Zona colonial, koja je pokrivena kaldrmom i ozidana španskom arhitekturom. Svake noći reflektori oslikavaju svetlosni krst kao simbol Kolumbovog otkrića.

Santo Domingo. Izvor: planetware.com

U Santo Domingu je izgrađen i jedan od sedam najvažnijih međunarodnih aerodroma u Dominikasnoj Republici ,,Air Santo Domingo“, poznat kao jedina lokalna avio kompanija koja svojim malim avionima prevozi po ostrvu, a cena leta ne prelazi 50 usd. Ipak, najpopularnije prevozno sredstvo turista su motori kojim se može doći do onih mesta kojima autobusi i automobili ne mogu prići, a kao još jedna prednost, izdvaja se to što ih milicija mnogo ređe zaustavlja.

Aerodrom. Izvor: flyawaysimulation.com

Prizori kao što su koze na drvetu, škorpioni, bezbroj vrsta kameleona, leptiri veličine šake ali i druge životinje različitih veličina i oblika ne treba da začude. Ova tropska klima je pogodna za njihov rast, pa su tako svi insekti i generalno životinjska vrsta veće nego u drugim krajevima sveta. Takođe, visok nivo vlage u vazduhu izaziva čudesnu vegetaciju koja krasi celu Dominikanu. Sa druge strane, ako zaboravite da iscedite ili osušite nešto od vode, vrlo je moguće da ćete kroz par sati zateći biljku.

Merengue. Izvor: holidayplace.co.uk

Svakodnevnu trpezu čine pasulj, pirinač i meso. Na ulicama se kao glavni specijaliteti izdvajaju isečeno voće, a muzika se čuje sa svih strana. Iako oskudevaju u mnogo čemu, raspoloženje na ulicama je uvek tu! Nasmejana lica, srdačnost, gostoprimstvo i veselje čine energiju ovog podneblja po kojoj su prepoznatljivi u celom svetu. Što se tiče lokalnog prevoznog sredstva, Caro Publico-stari, izlupani automobili, često i na tri točka su glavno prevozno sredstvo.

Tradiciju Dominikane čini i poznat ples i muzika Merenge. Po njihovoj priči, nastao je tako što su crnci tokom ropstva bili okovani, pa su mogli samo da njišu kukovima uz zvukove koji su sami pravili. Tako je ovaj pokret kasnije postao tradicionalni ples koji se i danas izvodi na ulicama, naročito na karnevalima kojim ovo podneblje obiluje. Igra, smeh, dobra hrana, skromnost i radost su glavne obeležja ovog naroda.

Kuće. Izvor: newcovfellowship.net

Mali broj ljudi živi u gradu, a po prigradskim naseljima, uglavnom se stanuje u zemunicama. Nema trotoara, ali zato postoje jasno obeležena šetališta. Ono što je zanimljivo je to da svaka kuća ili stambena zgrada ima svog čuvara. Na prozorima nema stakla, već samo žaluzine, krovovi su ravni, a zgrade niske-imaju najviše dva sprata zbog vetrova koji su česta pojava naročito u avgustu i septembru koji su jači u južnom delu zemlje. Ovi vetrovi, odnosno uragani, mogu dostići brzinu i do 150 km na sat.

Boka Čika. Izvor: true-beachfront.com

Boka Čika (Bocha Chica) je plaža koja važi za jednu od najlepših na Karibima zbog čistoće vode i ogromnih morskih grebena,  Punta Kana (Punta Cana), smeštena na istočnom delu Dominikanske Republike je prepuna hotela s obzirom na to da je dugačka 32 kilometara. Takođe, plaža Bavaro koja je na listi deset najlepših plaža na svetu, dužine 50 kilometara, izlazi na Atlanski okean i Karipsko more i na njoj se za razliku od prethodne dve može naći više mesta, dok ostrvo Saona garantuje mir i privatnost  s obzirom na to da je skoro nenastanjeno. Kao najpopularnija plaža za ronioce ističe se plaža Sosua između Puerto Plate i Kabarete.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here