Drugi dan četvrte konferencije SKONP

Drugi dan četvrte po redu konferencije SKONP počeo je predavanjem dr Senada Ganića, docenta na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Tema ovog predavanja bila je nastanak i istorijat Evropske unije. Kao predavač međunarodnog prava, dr Senad Ganić je učesnike konferencije upoznao sa pojmom Evropske unije, njenim nastankom, istorijatom, kao i sa njenim najvažnijim institucijama. Na predavanju se između ostalog govorilo i o državama (potencijalnim) kandidatima za članstvo u EU.

konferencije SKONP

Drugo predavanje drugog dana konferencije SKONP održao je ekonomista Dejan Ralević, koji je zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju. Tema predavanja Dejana Ralevića bila je u vezi sa izazovima, kako spoljnim tako i unutrašnjim, na koje Srbija nailazi u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji. Takođe se pokrenulo pitanje i o poglavljima (Srbija ih je od 2014. godine otvorila 8), Bregzitu, migracijama, azilu, regionalnoj saradnji, regionalnim kancelarijama za saradnju mladih itd. Dakle, obrađene su sve aktuelne teme koje se tiču evropskih integracija.

Poslednje u nizu predavanje koje je održano drugog dana konferencije bilo je u vezi sa parlamentarizmom u Srbiji i njegovom prilagođavanju Evropskoj uniji. O ovoj temi govorio je dr Vladimir Pavićević, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i bivši poslanik Narodne skupštine Srbije. Kao neko ko je bio u poslaničkoj stolici, Pavićević je na zanimljiv način uporedio teoriju i praksu i mlade je upoznao sa osnovnim trima funkcijama skupštine.

Na osnovu interakcije studenata sa predavačima stiče se utisak da su mladi veoma zainteresovani za evropske integracije i da je glavna tema konferencije postavljena u skladu sa interesovanjima mladih.

Trećeg dana konferencije SKONP govoriće se o mitovima o Evropskoj uniji, o ulozi mladih u spovođenju obaveza OEBS-a, spoljnoj politici Srbije i evropskim integracijama, kao i o iskustvima naših studenata u inostranstvu. O pomenutim pitanjima govoriće Ivana Đurić, Filip Makmahon, Milena Stošić, Milan Krstić, Marko Dašić i Aleksandar Jakovljević.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here