Drugo pozorišno „Kretanje“ pod smederevskim otvorenim nebom – „Teatar u tvrđavi“

U Smederevu se nastavlja tradicija prikazivanja pozorišnih predstava na otvorenom. Međunarodni ambijentalni pozorišni festival, koji od prošle godine nosi naziv „Teatar u tvrđavi“, u Smederevu će se održati, kao i prethodne godine, od 6. do 11. jula, pod sloganom „Kretanje“.

Početak ovog meseca u nekadašnjoj srpskoj prestonici proteći će u znaku značajnog pozorišnog festivala – “Teatar u tvrđavi“. Ovaj festival ambijentalnog karaktera biće održan u Malom gradu Smederevske tvrđave, kao i prethodnih godina. Ovogodišnja gradska kulturna manifestacija odvijaće se pod prošlogodišnjim sloganom „Kretanje“. Program drugog pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi“ predstavljen je 1. jula u nekadašnjem letnjikovcu Obrenovića u Smederevu, vili „Zlatni breg“.

Glavni program festivala obuhvatiće pet pozorišnih predstava koje će se naći u festivalskoj konkurenciji. „Teatar u tvrđavi“ otvoriće predstava „Duge noći i crne zastave“, nastala po romanu Dejana Stojiljkovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Niša i Šabačkog pozorišta i grada Smedereva, koja će imati i svoje reprizno izvođenje poslednjeg dana festivala. Posetioci će imati priliku da 7. jula vide sjajnog Nebojšu Glogovca u glavnoj ulozi u Šekspirovom „Snu letnje noći“. Predstavu izvodi Pozorište „Boško Buha“ iz Beograda, koje će u petak, 10. jula izvesti i svoju drugu predstavu na festivalu. Reč je o komadu „39 stepenika“ Patrika Barloua, nastalom na osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka, u režiji Vladimira Aleksića, a Viktor Savić, Anastasija Mandić, Andrija Milošević i Goran Jevtić nosioci su glavnih uloga. Ovogodišnja programska ponuda obuhvata i jedan mjuzikl„Ženidba i udadba“, koji će se na programu naći treće festivalske večeri, 8. jula, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića. Mjuzikl je komponovao Momčilo Bajagić Bajaga, a jednu od glavnih uloga ima Ljiljana Stjepanović. Četvrtog dana festivala gostuje Narodno pozorište iz Leskovca, koje će izvesti Čehovljevog „Galeba“. Festival će biti zatvoren koncertom grupe „Generacija 5“, koja će nastupiti poslednjeg dana festivala, u subotu 11. jula. Koncertu će prethoditi repriza predstave „Duge noći i crne zastave“. Festivalske nagrade (za najbolju predstavu, najbolje glumačko ostvarenje i mladu nadu) biće dodeljene iste večeri, u vidu statuete i prigodnog novčanog iznosa. Na drugom „Teatru u tvrđavi“ predsta će ispratiti stručni žiri u sledećem sastavu: Branka Pujić, dramski umetnik i profesor na FDU, Tamara Dragičević, dramski umetnik i Ferid Karajica, profesor na FDU.

Već pet godina, koliko je duga tradicija festivala „Tvrđava teatar“, u vreme održavanja  manifestacije publika je jedan od ključnih učesnika svih dešavanja, kako u Smederevskoj tvrđavi tako i na gradskom trgu i šetalištu. Proteklih godina u monumentalnom ambijentu Đurđevog grada prikazan je veliki broj predstava iz sveta, regiona i Srbije. Po svemu sudeći, i ovogodišnji program pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi“ (koji od prošle godine nosi ovo ime) obećava.

Ulaznice za „Teatar u tvrđavi“ su u prodaji po veoma popularnoj ceni od 250 dinara. Bilet servis Centra za kulturu Smederevo do 5. jula je otvoren radnim danima od 10 do 20 sati, a od 6. do 11. jula u periodu od 10 do 19 časova, dok je subotom i nedeljom radno vreme biletarnice od 15 do 20 sati. Ulaznice će se takođe prodavati i na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave od 6.do 11. jula u terminu od 19 do 21 sat. Telefon na koji možete rezervisati ulaznice i dobiti sve potrebne informacije je 064 829 53 45.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here