Dva filma „Kustendorfa“ u Domu omladine

Dva filma, koja su izazvala burne reakcije na ovogodišnjem Filmskom i muzičkom festivalu „Kustendorf“, ali i u svetu, biće premijerno prikazana u Beogradu u Domu omladine, u sredu 20. i četvrtak 21. aprila.

Film O nasilju, reditelja Gorana Olšona iz 2014. godine, nastao je po knjizi Franca Fanona i biće prikazan u sredu.

Lorin Hil, američka pop Zvezda, vodi nas kroz dokumentarni film, koji je nastao na osnovu radikalno anti-kolonijalnog eseja Franca Fanona i raskrinkava samu suštinu evropskog kolonijalizma i imperijalizma.

posterFilm govori o afričkim nacionalnim pokretima za nezavisnost 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, koji su poljuljali kolonijalnu vladavinu bele manjine. Film je dobio nagradu na filmskim festivalima u Berlinu i Geteborgu i izazvao velike polemike zbog oštrine stila i beskompromisnosti stava.

Dokumentarni portret Tomasa Sankare, Kapetan Tomas Sankara, moći ćemo da pogledamo u četvrtak. Film je snimljen 2012. godine u režiji Kristofea Cupelina i prikazuje predsednika Burkine Faso od 1983. pa sve do njegovog atentata 1987. godine. Sastavljen je isključivo od arhivskih snimaka u formi uzbudljivog političkog dokumentarca.

Beskompromisan u nameri da oslobodi svoju zemlju i transformiše mentalit svojih sugrađana, Sankara se snažno izdvaja u istoriji Afrike i sveta.

Cena ulaznica je 200 dinara. 

Izvor: DOB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here