Džesika Džouns – mračni superheroj

Marvelova saradnja sa Netfliksom donela je obožavateljima stripa još jednog ekranizovanog superheroja – Džesiku Džouns. “Oživljena” uz pomoć glumice Kristen Riter, Džesika Džouns je prvi ženski superheroj koji će na malim ekranima imati svoju samostalnu seriju. 

Džesika Džouns je relativno mlad lik. Prvi put se pojavljuje u stripu “Alias #1″, koji je izašao 2001. godine, a njen tvorac Brajan Majkl Bendis poznat je po kreiranju mnogih drugih strip junaka. 

Priča koja prati privatnu detektivku, bivšeg superheroja, je mnogo mračnija u odnosu na druge priče iz Marvelovog sveta, prikazujući surovi realizam sa kojim mogu da se povežu obožavatelji. Sam lik Džesike je predstavljen kao neko ko se bori sa alkoholizmom i nepoštovanjem pravila, nešto što nije tipično za Marvelove junake. Pored toga ona je junak koji upotrebljava najviše psovki, što je čini herojem za malo stariju publiku.

Rođena je kao Džesika Kembl, ali je promenila svoje prezime kada je usvojena od strane porodice Džouns. Supermoći nije imala pre saobraćajne nesreće u kojoj je izgubila oca, majku i brata, ali sudar sa vojnim kamionom punim otrova dao joj je nadljudsku snagu i moć letenja.

Serija “Džesika Džouns” nas upoznaje i sa likom Luka Kejdža koji je takođe deo Marvelovog sveta. Marvel je već najavio posebnu seriju za ovog junaka pod imenom “Luke Cage: Hero for hire“.

Pravilo da svaki superheroj mora da ima svog večitog protivnika ni ovde nije prekršeno. Naime, Kilgrejv ili Ljubičasti čovek je figura iz Džesikine prošlosti od koje Džesika ne može da pobegne. On ima sposobnost kontrolisanja umova i moć regeneracije. Njegov lik ne vrši fizičko već mentalno nasilje, što ga stavlja na vrh liste najmračnijih i najopasnijih negativaca.  David Tenant, koji je poznat po svojoj ulozi u seriji “Doctor Who” glumi ovog antagonistu.

Baš kao i sa superzlikovcima, superheroji imaju uvek nekog ko će im biti vodič kada se osećaju izgubljenim, neshvaćenim ili kad jednostavno odluče da više ne budu superheroji. Za Džesiku je to njena usvojena sestra i najbolja drugarica Triš Voker. Vokerova je i sama jedan od superheroja, nastala još 1944. godine i sa alijasom Hellcat“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here