Muzički petak: Džez diva naše mladosti – Ejmi Vajnhaus

Džez melodije i duboki glas Ejmi Vajnhaus, široj javnosti je postao poznat 2008. godine sa singlom „Rehab“. Njen rad pre ovog uspeha nikako se ne sme zanemariti. Nagrađivana je od samog početka karijere, a stazu je utabala sledećoj generaciji velikih vokalnih umetnica. Njena smrt zauvek će ostati tragedija muzičkog sveta.

Gde je rođena Ejmi Vajnhaus?

Ejmi je rođena i odrasla u Londonu, ne baš nužno gradu džez muzike. Ljubav prema ovom žanru, kao i prema r’n’b, soul i rege muzici nasledila je pre svega od bake koja je i sama bila pevačica. Zapravo, širi deo porodice su bili džez muzičari tako da je mlada Ejmi rano počela da uči prve korake šoubiznisa. Krenula je u muzičku školu kako bi profesionalno usavršavala svoj glas.

Izbačena je sa petnaest godina zbog drskog ponašanja i pirsinga na nosu. U kraćoj pauzi posle izbacivanja iz škole, naučila je da svira gitaru, počela je sama da stvara pesme, pevala je po klubovima, bila je novinar i pevala je u Nacionalnom Omladinskom džez horu što se smatralo velikim uspehom.

Albumi Ejmi Vajnhaus

Prvi album „Frank“ izašao je 2003. godine i bio je poprilično uspešan. Nastupi po festivalima i emisijama doveli su je u žižu javnosti.

Između dva albuma, Ejmi je uživala u svemu što je slava nudila, ali je prešla granicu i iza nje zauvek ostala. Alkohol, teški narkotici, poremećaji ishrane, depresije, nasilno ponašanje, opšta agresivnost, povlačenje u sebe – to je ono što je mladu pevačicu pratilo do poslednjeg dana. Njeni prijatelji i uža porodica tvrde i veruju da je sa neograničenom upotrebom alkohola počela 2006. godine kada joj je baka, koju je smatrala za idola, preminula. Njenu smrt i kasniji razvod od isto toliko autodestruktivnog muža, Ejmi nikada nije mogla da preboli.

Problematična, kakva je postala snimila je drugi album preplavljen hitovima, u saradnji sa Markom Ronsonom koji je lansirao među svetski poznate zvezde. Ejmi je nažalost, bila padalica i počela je da tone sve dublje. Broj nagrada, pohvala i priznanja se nije znao – obožavali su je fanovi, kritičari, voditelji, drugi muzičari, ali Ejmi je postajala sve zanimljivija tabloidnoj štampi.

Prestala je da vodi računa o svom izgledu, nigde se nije pojavljivala trezna, balansirala je između stidljivog i uplašenog laneta, do besne i zlobne kobre. Svojim nekontrolisanim ponašanjem uništila je svoj nastup na Gremi nagradama koji je otkazan zbog odbijene radne vize. Jedan od retkih slučajeva u istoriji.

Poslednji koncert Ejmi Vajnhaus

Poslednji „koncert“ održan je 18. juna 2011. godine u Beogradu. „Koncert“ je bio najskandalozniji ikad održan u našoj zemlji, a i u samoj karijeri ove džez dive. Na binu je izašla vidno omamljena, nije znala imena grada i zemlje u kojoj se nalazi ( a ovaj gest naša publika jako ceni), nije znala tekstove pesma, a koje je pre koju godinu sama napisala, niti je znala imena članova svog benda.

Nastup je pretvoren u kraći tragikomični skeč i otkazan je ostatak turneje kao jedini logičan potez. Vest o smrti Ejmi Vajnhaus, tog kobnog 23. jula 2011. godine bila je najčitanija vest na Twitteru ikada ( mereno u tom trenutku).

Od ćega je umrla Ejmi Vajnhaus

Umrla je od trovanja alkoholom, konačno uništavajući svoj život do kraja. Ugasila se velika bistra zvezda povremeno oblačnog muzičkog neba.

Ejmi je obožavala pin – ap modu i ljupkost 50ih i 60ih godina, tufne i šnale, lepršave haljine i štikle. To sve bilo je vrlo lepo ukomponovano u njene nastupe kada je bila trezna i odavala bi izgled krajnje moderne elegancije. Tih trenutaka je bilo malo. Bila je aktivista i učestvovala je u mnogim humanitarnim akcijama. Nakon njene smrti, njen otac je pokrenuo fondaciju sa njenim imenom koja se bori protiv dva poroka koja su uništila njen život – alkohol i droga.

Hitovi Ejmi Vajnhaus

Mnogo ćete propustiti ako ne odslušate njene albume, ali ako već nemate toliko vremena i volje preporučiću vam pesme koje će vam dočarati Ejmi kao kompletnu umetnicu: „There is no greater love“, „Fuck me pumps“, „In my bed“, „Back to black“, „Love is a losing game“,„Rehab“, „Tears dry on their own“, „Valerie“, „You know I’m no good“, „ You’ re wondeting now“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here