Evo šta je potrebno za BESPLATNO STUDIRANJE u Americi

Šanse da besplatno studirate u SAD su velike, a mogućnosti da ostvarite američki san i nastavite život preko okeana zavise samo od vašeg truda i talenta.

BESPLATNO STUDIRANJE u Americi

Na juče održanom Danu američkih koledža, sala Amerikana vrvela je od dece, roditelja i studenata koji su se detaljno raspitivali o fakultetima, uslovima, stipendijama… Detaljno informisanje je prvi i veoma važan korak za sve one koji žele da prihvate izazov studiranja na nekom američkom koledžu. Ponuda je velika, raznolika, a šanse za stipendije i uslovi života studenata variraju od mesta do mesta.

 Postoje univerziteti koji su smešteni u okviru izdvojenih kampusa i život u njima je znatno jeftiniji nego u gradu, ali mogućnosti za zaposlenje su mnogo manje i svode se na poslove u okviru kampusa i koledža. To ne bi trebalo da brine studente osnovnih studija, jer njihove stipendije pokrivaju sve troškove osim džeparca i prevoza. Oni džeparac mogu da nadoknade zahvaljujući pravu da 20 radnih sati nedeljno rade u sklopu kampusa. Za razliku od njih, postdiplomci koji imaju stipendije moraju da se snađu za hranu i smeštaj.

Vrste stipendija

 • akademske stipendije
 • sportske stipendije
 • finansijska pomoć

Ipak, ovi studenti gotovo po pravilu postaju asistenti ili se uključuju u neki istraživački projekat za šta su plaćeni.

 Nakon završenih studija svako ima pravo da se oproba na praksi ili poslu u nekoj američkoj firmi, u periodu od 12 do 18 meseci, a ukoliko pokaže da to zaslužuje, firma će za njega zatražiti i radnu vizu.

Sportske stipendije najveća šansa

Ove stipendije omogućavaju vam da studirate šta god da poželite, uz jedan uslov.

– Sportski studenti su u obavezi i da se takmiče za univerzitetske timove. Koledž ih nagrađuje za talenat koji imaju u sportu. Posebno su traženi: vaterpolisti, veslači, teniseri, fudbaleri i košarkaši – kaže Vedrana Laković iz Međunarodnog akademskog centra dodajući da su naši srednjoškolci veoma talentovani za sport i da je to velika šansa za njih.

I u Americi se na studije „upada“ preko veze

Ovo nisu rodbinske, prijateljske ili veze tipa „usluga za uslugu“. To su profesionalne veze sa profesorima koje studenti zaslužuju svojim zalaganjem, talentima, kreativnosti i motivacijom. Profesor koji stekne poverenje u studenta može da ga pozove na posdiplomske studije. Stoga, kako kaže Uroš Vukomanović, nekadašnji student Virdžinija teha, stipendije za nastavak studija obično dobijaju oni koji su na tom fakultetu završili osnovne studije i stekli kontakte sa profesorima.

Šta se vrednuje u aplikaciji:

 • prosek (srednja škola ili fakultet)
 • rezultati položenih ispita
 • jezički ispit
 • ispit za upis na univerzitet
 • pisma preporuke
 • motivaciono pismo koje se piše prilikom upisa
 • Mnogo zavisi od profesora. Nije nemoguće upisati postdiplomske studije na nekim fakultetima ako dolazite iz Srbije, ali uz izvrsne rezultate. Ja lično ne znam nikoga ko je nastavio studije na Virdžinija Tehu a da je došao sa nekog drugog fakulteta – kazao je Vukomanović.

 I srednjoškolci koji žele da studiraju u Americi moraju da se potrude i ličnom inicijatvom „šarmiraju“ profesora. O tome kako se to radi otkrila nam je nekadašnja studentkinja arhitekture u Americi, koja nije želela da joj spominjemo ime.

– Morate da kontaktirate profesore i pokažete inicijativu. Od koga dobiju zanimljivo pismo ili pitanje, ko pokaže interesovanje za program imaće veće šanse – kazala je ona.

Za postdiplomce je važna i reputacija fakulteta sa kojeg dolaze.

– Što više uspešnih studenata dolazi sa nekog fakulteta, veće su šanse da će još studenata odatle dobijati stipendiju. Na primer, naš Arhitektonski fakultet je zaista cenjen i poznat – dodala je ona.

Želite na Harvard?

Iskustva mladih koji studiraju u Americi možete pročitati na sledećim linkovima:
 
 

– Bitno je da svi znaju da mogu da budu primljeni i da pare nisu prepreka. Uopšte ne treba da se bude iz privilegovanog bekgraunda. Svi koji dolaze iz porodica koje zarađuju ispod 65.000 dolara godišnje ne plaćaju ništa. Ako se krene na vreme sa pripremama šanse su jako velike. Mi smo ispod predstavljeni, nemamo dovoljan broj dece koji idu iz Srbije, pa je za vredne talentovane i pametne stvarno moguće upisati se. Važno je da krenu na vreme sa pripramama i da se ne plaše. Rad i kliker – kaže Bogdan Gecić iz Harvard kluba Srbije.

Srednjoškolci mogu besplatno u Ameriku

Program A-smyle omogućava đacima prve i druge godine srednje škole da potpuno besplatno provedu godinu dana u Americi. Testiranja su u septembru i oktobru u više gradova u Srbiji, a šezdesetak đaka širom naše Zemlje dobije šansu da uči u Americi. – Oni žive u američkim porodicama i idu u njihove srednje škole. To je šansa da sebe izgrade kao ličnosti i steknu nove vidike. Kada se vrate u Srbiju imaju nove prilike – kaže predstavnik ove organizacije.

Američki kutak pomaže budućim studentima koledža

Mi nudimo literaturu koju budući studenti mogu da čitaju kod nas i koriste za pripremanje prijemnih ispita. Članarina i svi programi su besplatni. Najviše pomažemo oko učenja engleskog jezika. Postoji nekoliko različitih kurseva, a često nam gostuju predavači sa američkih univerziteta. Jedan od programa treba da pomogne studentima da pripreme TOEFL – kaže Jelena Dedić iz Američkog kutka.

Izvor. 24sata

Autor: Mateja Beljan

1 COMMENT

 1. Dobro vece izvinite sto Vam pisem ovako kasno htela bih da studiram u Americi i treniram odbojku, htela bih da vidim sa Vama ako bi ste hteli da saradjujete sa mnom jer ja svoje videe i ostale stvari treba da posaljem najkasnije do 25.11.2022. pa ako ste rapolozeni znacilo bi mi da se sto pre sve dogovorimo i samo da dodam da ja vec imam par fakulteta na kojima bih zelela da studiram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here