Festival Dani Komedije u Jagodini

Najprestižniji festival pozorišne komedije biće tradicionalno održan uz prisustvo brojnih slavnih glumaca i bogat prateći program.

Prestižni pozorišni festival „Dani komedije“ biće tradicionalno održan u marta u Kulturnom Centru „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Svake godine, festival se trudi da unese određene inovacije, kako bi bio što zanimljiviji, te će se ove godine igrati dve omladinske predstave, sa mladim glumcima, kako bi se, prema rečima umetničkog direktora, pružila šansa mladim, tek oformljenim glumcima da stupe na scenu. Uspostavljena je i saradnja sa Festivalom komedije amaterskog pozorišta iz Novog Bečeja.

Predstava „Ženski razgovori“, koja je pobedila na njihovom festivalu, biće igrana tokom pratećeg programa festivala. Takođe, prvi put u istoriji festivala nastupiće pozorište iz inostranstva. Tako će ove godine tokom pratećeg programa biti izvedena predstava „Dve leve i dve desne noge“, Srpskog narodnog pozorišta iz Temišvara.

Selektor predstava koje će se takmičiti tokom festivalske nedelje je Ivana Vujić, poznata rediteljka i redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Ovogodišnji članovi žirija biće Željko Kubač, dramski pisac i direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu, glumica Ljiljana Dragutinović i Ljubiša Vujić, direktor Javno-informativnog preduzeća „Novi Put“, kao predstavnik grada Jagodine.

Kao i svake godine dodeljuje se i „Zlatni ćuran“, za životno delo. Ove godine ta nagrada ide u ruke legendarne glumice Svetlane Cece Bojković:

– Svetlana Bojković je naš vodeći glumac. Igra na filmu, televiziji, u pozorištu i glumila je u svim žanrovima. Ona je izvanredan glumac i intelektualac i kada smo saopštili pozorišnoj javnosti da će ona dobiti nagradu za životno delo, oni su to zdušno prihvatilirekao je Dobrica Milićević, umetnički direktor festivala. Među prethodnim počasnim laureatima se nalaze i Seka Sablić, Milena Dravić, Nikola Simić, Miodrag Petrović Čkalja i mnogi drugi.

Festival „Dani Komedije“ već skoro pola veka unazad važi za jedan od najvećih kulturno-umetničkih događaja u Srbiji, koji slavi komediju i nagrađuje najbolje glumce. Podjednako privlači pažnju i mlađe i starije publike. U nastavku teksta pogledajte kompletan repertoar festivala, kao i prateći program. Sve predstave počinju u 20 časova.

Produkcija festivala se svake godine trudi da prateći program bude što zanimljiviji, tako da je i ove godine pripremila mnogo toga za ljubitelje pozorišne umetnosti. U Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ biće održane večeri u čast slavnih glumica Svetlane Bojković i Ljiljane Dragutinović, a biće održana i promocija knjiga „Sabrana Dela Jovana Sterije Popovića“ i „Slika sveta u dramama Dušana Kovačevića“, čiji će i sam Kovačević biti gost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here