Festival indijskog filma u Domu kulture „Studentski grad“

Od 26. do 29. januara u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ biće održan Festival indijskog filma. Festival se organizuje povodom Dana republike Indije i kao nastavak višegodišnje saradnje Ambasade Indije sa Domom kulture.

Publika će na festivalu imati prilike da pogleda neke od najkomercijalnijih i najznačajnijih filmova iz Bolivudske produkcije koji kombinuju neprevaziđeni spoj melodrame, mjuzikla i socijalno angažovanog filma. Za otvaranje je odabran film DEVDAS, svojevrstan fenomen u istoriji filma čiji je scenario imao čak 14 rimejk verzija. Uvodnu reč održaće Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva Filmskog centra Srbije, filmski kritičar, esejista i teoretičar.

Festival indijskog filma

 Program

 Četvrtak, 26. januar

18.00  DEVDAS (Devdas)

r: Sandžej Lila Bhansali

ul: Šaruk Kan, Madhuri Diksit, Aišvarija Rai, Džeki Šrof

2002 / Hindi / 170’

Devdas

Devdas je priča o čoveku koji je voleo, voleo i samo voleo. Devdas je imao čarobno detinjstvo sa svojom divnom drugaricom Paro, u kome se uzvišena ljubav osećala čak i pre nego što se mogla razumeti. Kada su odrasli, ta ljubav je postala još jača. Nažalost, kobni trenutak slabosti sa Devdasove strane stvorio je trajni zid razdvojenosti među njima. U nemogućnosti da podnese život bez Paro, Devdas je potražio trajnu utehu u piću. Čak ni nepokolebljiva privrženost prelepe kurtizane Čandramuki nije umanjila bol. Tek kada su se njegove oči zaklopile u večni počinak, bol je počeo da nestaje.

21.00  UDATA ŽENA (Parineeta)

r: Vidu Vinod Čopra

ul: Vidija Balan, Sandžaj Dut, Saif Ali Kan, Raima Sen, Dija Mirza

2005 / Hindi / 129’

Udata žena

Parinita je ljubavna priča puna nesavladivih prepreka, smeštena u feudalnom okruženju. Lolita, ćerka činovnika u penziji, radi kod svog suseda Navinčandre Roja, koji drži pod hipotekom Lolitinu raskošnu porodičnu kuću. Ona i Navinčandrin sin Šekar su se oduvek voleli. Međutim, Navinčandra ima druge planove za svog sina, kao i za Lolitinu kuću. Pojavljuje se imućni brat njihovog suseda Čarua, koji se vratio iz Engleske i nadmeće se za Lolitinu naklonost.

Petak, 27. januar

18.00  3 IDIOTA

r: Radžkumar Hirani

ul: Amir Kan, Karina Kapur, Madhavan, Mona Sing, Šarman Džoši, Boman Irani

2009 / Hindi / 160’

3 Idiota

Farhan Kureši i Radžu Rastogi kreću u potragu za svojim davno izgubljenim prijateljem iz studentskih dana Rančom. Tokom puta sreću još jednog bivšeg studenta, Čatura Ramalingama, sada uspešnog biznismena, koji ih podseća na opkladu položenu pre 10 godina. Njih trojica žure da pronađu Ranča na njegovoj poslednjog poznatoj adresi i usput se prisećaju urnebesnih dogodovština iz mladosti. Ne znaju da ih očekuje tajna koja će promeniti sve što su dotle znali o svojoj prošlosti.

21.00 RITAM (Taal)

r: Subaš Gai

ul: Anil Kapur, Akšaje Kana, Aišvarija Raj, Alok Nat

1999 / Hindi / 179’

Na proputovanju kroz Indiju, Manav Mehta, Indijac nastanjen u Britaniji, upoznaje Mansi, ćerku pevača Tarababua. Manava će odmah privući Mansi i on neće kriti svoju naklonost. Vremenom će mu i Mansi uzvratiti osećanja. Tarababu odobrava ćerkinu vezu sa Manavom, te otac i kći odlaze u Bombaj, kako bi upoznali njegovu porodicu. No, tamo će im biti priređen veoma neprijatan doček. Umesto da se vrati kući, Mansi odlučuje da ostane u Bombaju i pokuša da izgradi uspešnu karijeru. U tome joj pomaže Vikrant, koji će joj ponuditi i brak. Uprkos svemu, Manav ne gubi nadu da će Mansi postati njegova supruga, te će je neumorno opsedati, čak i na sam dan njenog venčanja sa Vikrantom.

Subota, 28. januar

18.00  KAO ZVEZDE NA ZEMLjI (Taare Zameen Paar)

r: Amir Kan

ul: Amir Kan, Daršil Safari, Tiska Čopra, Vipin Šarma

2007 / Hindi / 165’

Kao zvezde na zemlji

Svet osmogodišnjeg Išana je prepun čuda koja niko osim njega ne primećuje. Odrasle više interesuju stvari poput domaćih zadataka i ocena. A Išanu u školi ništa ne ide od ruke. Kada postane problematičan u tolikoj meri da njegovi roditelji više ne mogu da izađu na kraj sa njim, šalju ga u internat. Novi nastavnik likovnog vaspitanja ubrzo shvata da nešto nije u redu sa dečakom i pokušava da otkrije u čemu je stvar. Vremenom, uz puno brižnosti i strpljenja, on će uspeti da pomogne Išanu da pronađe sebe.

21.00  BAŠTOVAN (Baghban)

r: Ravi Čopra

ul: Amitab Baččan, Salman Kan, Hema Malini, Aman Ver ma

2003 / Hindi / 183’

Baštovan

Veoma emotivna priča o delikatnom odnosu između dece i roditelja. Stariji bračni par Radž i Pudža imaju četvoro dece, za koju su se mnogo žrtvovali, kao i sina Aloka, koga su odgajili, pošto je ostao siroče, kao rođeno dete. On je to veoma poštovao i bio im zahvalan. Po odlasku u penziju, kada su primorani da napuste svoju kuću i odu da žive kod dece, koja sada imaju svoje porodice, Radž i Pudža doživljavaju ozbiljne neprijatnosti i shvataju da tamo nisu poželjni. Radž mnogo pati nakon što ga životne okolnosti razdvoje od supruge i utehu nalazi u pisanju, koje počinje od običnog vođenja dnevnika, da bi se na kraju pretvorilo u uspešan roman…

Nedelja, 29. januar

18.00  NAMET (Lagaan)

r: Ašutoš Govariker

ul: Amir Kan, Grejsi Sing, Rejčel Šeli, Pol Blektorn, Suhasini Mulej

2001 / Hindi / 215’

Namet

Čampaner, malo ratarsko selo u srcu Indije. Godina je 1893. Po obodima sela postavljene su britanske vojne barake, kojima komanduje arogantni i kapriciozni Kapetan Rasel. On je gospodar života i smrti u svim selima koja su pod njegovom nadležnošću. Kada seljani zbog velike suše i gladi ne budu mogli da plate visoki porez na zemlju koji im je nametnut, kapetan Rasel će im ponuditi izazov: da sastave tim igrača kriketa (igre za koju nikada ranije nisu čuli) i da se takmiče protiv britanskih vojnika. Ukoliko seljani pobede, biće oslobođeni plaćanja poreza 3 godine, ali ukoliko izgube – porez će im biti utrostručen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here