Filip Radosavljević Dafter (26), producent i DJ: BITI ORIGINALAN JE KLJUČ USPEHA

„Budite uporni, istrajni i neprestano tragajte za novim znanjima. Uči se celog života!“

Filip RadosavljevićNjegova muzika se čuje daleko: Filip Radosavljević Dafter

Filip Radosavljević, poznatiji kao Dafter, uveliko gradi svoju karijeru u svetu elektronske muzike. On dolazi iz Jagodine i muzikom se bavi od svoje 16. godine. Iako još uvek mlad, Filip je zahvaljujući svom vrednom radu, uloženom trudu i ljubavi prema muzici uspeo da prezentuje svoju muziku Kanadi i Americi. Naime, njegov EP „Bang Bang“ našao se među 100 najboljih izdanja elektronske muzike, a brojne izdavačke kuće iz Amerike sa zadovoljstvom su podržale njegovo stvaralaštvo. Nastupao je na brojnim žurkama i festivalima širom Srbije, između ostalog i na „Exitu“, što je svakako dokaz da Filip ima šta da predstavi. O svojim počecima, uspesima i planovima, Filip je govorio za „Portal Mladi“.

Filipe, kako si se zainteresovao za ovaj posao?

Muzikom se bavim od svoje 16. godine. Kao mali sam svirao klavijaturu i gitaru, ali ništa ozbiljno. Uvek me je privlačila elektronska muzika i pitanje koje je pokrenulo celu priču bilo je “Kako prave ovo, šta se krije iza ovih procesa?” i odatle je sve krenulo. U produkciju me je uputio jedan moj dobar prijatelj Aleksandar Mitić “Hypnotixx”. Većinu stvari sam naučio sam, što sa internet, što sa video seminara, foruma… U suštini, uči se celog života.

Kako su izgledali tvoji počeci?

U početku je bilo teško, jer mi je prioritet bila produkcija, a na drugom mestu DJ-ing. Takođe, u početku je bio problem sa nedostatkom opreme koja i nije baš jeftina.

Kako je nastalo tvoje umetničko ime Dafter?

U početku sam radio drugačiji pravac muzike pod drugim imenom. Odlučio sam da to ostavim iza sebe i krenem sa nečim novim. Napravio sam spisak imena sa koga sam izabrao „Destination After“ i pod tim imenom sam izdao jedan EP u saradnji sa moja dva prijatelja koji su u to vreme radili pod imenom „Gentleman’s Party Time“. Posle tog EP-a, radio sam na pesmi “Never Fail” i tada sam odlučio da skratim ime sa “Destination After” na “Dafter”.

Svoj prvi singl “Never Fail” izdao si 2011. godine. Koliko dugo si radio na njemu i kakve su bile prve reakcije?

Dugo sam radio jer sam radio na običnim zvučnicima bez opreme. Pošto sam u međuvremenu naručio opremu, napravio sam kratku pauzu od mesec i po dana dok sve to nije stiglo. Reakcije izdavača su bile pozitivne, poslao sam im pesmu i sutradan su mi već poslali ugovor za singl. Takođe sam dobio podršku ostalih producenata koji izdaju za tu izdavačku kuću. Čak je bio i video snimak sa jednog festivala u Kanadi gde je DJ vrteo „Never Fail“.

Kako je došlo do saradnje sa izdavačkim kućama iz Amerike?

U vremenu u kom živimo vrlo lako, svaka izdavačka kuća ima e-mail adresu na koju se pošalje demo snimak pesme. Oni je preslušaju i ako im se svidi, kontaktiraju te u vezi detalja ugovora i ostalih stvari oko papirologije i promocije. Naravno, dešava se i obrnuti proces da i oni tebe kontaktiraju ukoliko čuju da si uspešno izdavao. Izdavao sam za: Atomic Zoo Records, Gigabeat Records, 505 Monarch, Cool Music Records, Snap Music i PopRox Musik.

Gde si sve nastupao do sada?

Najviše sam nastupao u Jagodini, mislim da je red da prvo spomenem svoj rodni grad. (smeh) Nastupao sam na Šumadija Fest-u i Exit-u. U Kraljevu i Zaječaru sam nastupao, ali pod starim projektom. Trenutno imam par nastupa u Jagodini u toku avgusta.

Kakav je osećaj nastupati na Exit-u?

Neopisiv, s obzirom na to da sam pre toga svake godine bio gost. (smeh)

Tvoj EP „Bang Bang“ našao se listi 100 najboljih. Kakav je to osećaj?

Osećaj koji sam imao kada mi se EP našao u Beatport Top 100 Electro House je bio zbunjujuć. Sve tri pesme koje su se našle na EP-u sam mnogo brzo odradio. Prvo sam poslao dve pesme i prihvatili su. Zatim su me pitali da uradim još jednu kako bih imao kompletan EP i da bi mogli što pre da ga izdaju. Tako da je za dan nastala pesma „Bang Bang“, koja se najviše prodavala i koja je dovela do toga da se EP nađe u Top 100. Inače, nisam očekivao toliki uspeh EP-a. Prvo se pojavio na glavnoj stranici Electro House-a, u sekciji „Staff Pick“, a posle par dana sam slučajno proverio top liste i video da EP stoji u Top 100. Čak ni izdavači nisu znali da je u Top 100 dok im nisam javio. EP je bio dve nedelje na top listama.

11935660_10204423238692335_2042955838_n

Nastupao je na brojnim žurkama i festivalima: Filip na jednom od nastupa (foto: Oleg Vodka)

Gde pronalaziš inspiraciju za stvaralaštvo?

Malo je čudan odgovor, ali nalazim u knjigama i to u knjigama vezanim za psihologiju, nauku i u radovima Miltona H. Ericksona. Dešava se da obično u kasne sate krenu da nailaze ideje, tada obično uradim skicu i sutra nastavim. To je po meni interni proces koji ne može tek tako rečima da se opiše.

Da bi neko bio uspešan u svom poslu, šta je sve potrebno?

Upornost, istrajnost i po meni jedna od ključnih stvari – neprestana potraga za znanjem i unapređivanjem istog i to ne samo u muzici, već u svakom pogledu.

Mnogi inostrani DJ-evi sarađuju sa pop pevačima i produciraju ili remiksuju neke njihove hitove. Da li postoji neki producent ili izvođač sa kojim bi voleo da sarađuješ?

Nisam baš toliko razmišljao o tome, ali voleo bih saradnju sa Underworld, Michael Woods-om, Deadmau5-om… Što se vokala tiče, tu su MNEK, Jennifer Hudson, Ali Love i Yasmin. Uzori su mi The Prodigy, Underworld, Deadmau5, Mark Knight i Eric Prydz.

Koliko je posao DJ-a kompleksan? Pretpostavljam da je mnogo više od puštanja muzike na kompjuteru, pošto se ti baviš i produciranjem.

Pa i nije baš preterano kompleksan, ako se ne radi neka fuzija DJ-inga i nastupa uživo. Ja sam više orijentisan ka muzičkoj produkciji, a što se tiče DJ-inga, to je sastavni deo toga. Što se DJ-inga tiče, imam malo drugačije planove za budućnost. Ne bih da otkrivam dok ih ne realizujem i budem potpuno siguran u njih.

Gde te možemo gledati i slušati tvoju muziku?

Možete me čuti 26. avgusta na open-air žurci ispred Blue Caffe-a u Jagodini, gde još nastupaju i Djole Dee, Electro Hamster i TeachR. Muziku možete preslušati na mom soundcloud profilu: https://soundcloud.com/daftermusic.

Ko je tvoja najveća podrška?

Najveća podršla mi je moja majka. Odrastao sam sa jednim roditeljem i uvek me je podržavala u svemu, tako da ću se ovde zaustaviti jer bih mogao o ovome u nedogled. (smeh) A i moji bliski prijatelji mi uvek pružaju podršku.

Koja je tvoja poruka za mlade?

Moja poruka za mlade je da budu istrajni, da prate svoju sreću i da ulažu u znanje. To je po meni nešto najbitnije i nešto što niko ne može da vam oduzme. Što više znanja, lakši je put do cilja. Naravno, biti originalan je veoma bitno ne samo u muzici, već u bilo kojoj grani umetnosti. Originalnost je jedan od ključeva uspeha, posebno sada kada je pristup produkciji svima omogućen i kada svako na kompjuteru može da ubaci program i da krene da radi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here