Filmski susreti u Nišu

Tradicionalni Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“ ove 2015. godine slave jubilarnih 50 godina postojanja. U jedinstvanom ambijentu letnje pozornice u niškoj tvrđavi, predstaviće se glumci i reditelji, prikazaće se 16 igranih filmova u takmičarskom i 2 u revijalnom delu, kao i nekoliko filma u okviru programa „Kino-region“.

Vodic kroz Filmske susrete

Stvoren je davne 1966. godine, avgusta meseca, na inicijativu Stanka Tasića, tadašnjeg direktora niškog preduzeća za prikazivanje filmova „Slavica“. Uz pomoć beogradske filmske kuće „Morava film“ i kolege Koste Carine, oživeo je veliku ideju. Tasić je Nišu dodelio prepoznatljivost kakva ga godinama prati. Filmske susrete posvetio je glumcima – najbitnijim nosiocima festivala, a njima u čast osmišljene su brojne nagrade, zvanične i nezvanične: Carica Teodora i Car Konstantin, Gran pri „Ćele kula“, danas nazvana Gran pri „Naisa“, nagrada „Slavica“, danas „Pavle Vuisić“, ali i povelje za najbolju glavnu i epizodnu mušku i žensku ulogu, povelja za debitantsku ulogu, nagrada „Ona i On“ za najbolji glumački par i druge.

Filmski susreti u Nisu
Filmski susreti u Nisu. Foto: Jelena Đokić

Kako su godine prolazile, festival je sve više rastao, širio se i privlačio sve iz sveta sedme umetnosti. Velika svetska i naša imena predstavljena su Nišlijama za ovih pola veka postojanja. Najveću slavu postigao je film „Sutjeska“ kada se 1973. godine, brojnoj filmskoj publici poklonio glumac Ričard Barton, sa svojom suprugom Elizabet Tejlor.

„Samo malo“. Video: Jelena Đokić

Od samog osnivanja, festival se izdvajao od ostalih. Ljubaznost i gostoprimstvo domaćina – Nišlija, stavljaju se u prvi plan. Druženje sa glumcima, rediteljima, producentima, večeri provedene u muzici i pesmi, pričanju anegdota sa snimanja i prijatna atmosfera u letnjim noćima, nešto su što se večno pamti. Nagrade  koje se među glumcima dele, samo su dokaz da ih je neko primetio među ostalima. Takmičenje je ravnopravno, a sudije realne. Nema svađa, nema nesuglasica, nema međusobne borbe jedan na jedan, već samo prijatne noći, ispunjene obostranim zadovoljstvom.

Predstava. Video: Jelena Đokić

Danas se atmosfera nije mnogo promenila. Topla dobrodošlica i usklik: „Kolege glumci, Tvrđava je naša!“ i dalje odzvanja, uz gromoglasan aplauz i vatromet.

Uručenje nagrade Jelisaveti Seki Sabljić. Video: Jelena Đokić

 Ovogodišnje izdanje nazvano je „Pod sjajem zvezda“. Veče je tako i proteklo, pod zvezdanim nebom, uz pesmu niške vokalne grupe „Konstantin“, šale niškog Kalče (inače glumca Desimira Stanojevića), predstavljanje stručnog žirija koga ove godine čine Branislav Zeremski i Dragan Mićanović, na čijem je čelu glumica Vesna Čipčić, ali i  dodelom nagrade „Pavle Vuisić“ koja je ove godine pripala sjajnoj glumici Jelisaveti Seki Sabljić, dok će se ostale nagrade u hodu otkrivati.

Predaja ključa tvrđave. Video: Jelena Đokić

Filmovi koji su se prvo veče predstavili bili su „Bićemo prvaci sveta“ i „Mali Budo“. Ostalih 6 večeri predstaviće se „Panama“ i „Nebo iznad nas“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Otvoreni kavez“ i „Isceljenje“. Utorak će otvoriti filmovi „Bez stepenika“, „Za kralja i otadžbinu“ i „Talog“, zatim „Ničije dete“, „Amanet“ i „Travelator“. „Enklava“, „Gorčilo“ i „Jednaki“ su planirani za pretposlednje veče festivala, dok će na kraju, po svečanom zatvaranju i dodeli nagrada, uslediti film „Panta Draškić – cena časti“ i „Stari Niš – Moj Niš“.

Vatromet. Video: Jelena Đokić

Iako je na veliku žalost, značaj festivala na jugu Srbije i ovog velikog jubileja zanemaren, ostaje mi da pozovem sve ljubitelje filma, da se pridruže proslavi, uveličaju svečanost svojim prisustvom i da ožive grad Niš kroz priču o utiscima koje ste poneli iz hladne, avgustovske noći sa letnje pozornice.

Dobrodošli u večiti grad glumaca!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here