Iriški Venac- pogled koji umiruje i očarava

“Ne čeznemo za određenim mestima, već za osećanjima koja ona bude u nama.” – Sigmund Graf

Umirujući pogled koji lagano ali sasvim sigurno osvaja naše misli i dovodi ih u red možemo pronaći na Fruškoj Gori. Reč je o Iriškom Vencu.

Iriški Venac je vrh Fruške Gore  502 metara nadmorske visine. Putni prevoj se nalazi na 451 metar nadmorske visine. Nalazi se u opštini Irig u Vojvodini. Najbliže naselje vrhu je gradić Irig. Vrh  je više poznat kao najviši prevoj u Vojvodini koji spaja 20 kilometara udaljen Novi Sad sa delom zemlje južno od njega (Srem, Mačva, Podrinje) kao i sa autoputem Beograd-Zagreb.

Sa Iriškog venca vidi se veliki deo Bačke, Avala, Cer i druge naše planine. Vidik je pravi lek za sve koji traže mir u tišini i prirodi. Na ovom mestu čovek oseti veličinu i snagu prirode i istovremeno lepotu života.

Izletnicima se ovde pruža mogućnost za aktivan i pasivan odmor. Izletište je posećeno tokom cele godine, a najbrojniji posetioci su deca iz cele Srbije. Boravak  je besplatan. Naplaćuje se jedino parking i loženje vatre na pojedinim prostorima određenim za tu namenu.

U blizini se nalazi park sa četinarima. Interesantne su i edukativne pešačke rute sa raspoređenim informacionim tablama namenjene najmlađima s ciljem da upoznaju biljni i životinjski svet Fruške gore.

Spomenik “Sloboda” podignut je u čast palih boraca i predstavlja simbol Narodnooslobodilčke borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Otkriven je 1951. godine, a autor je skulptor Sreten Stojanović. Spomenikom dominira visoki obelisk na čijem se vrhu nalazi predstava žene – oličenje slobode – sa visoko podignutim rukama kao gest kojim se poziva na ustanak. Na postolju iz koga se uzdiže obelisk nalazi se grupa naoružanih partizana. Na bočnim stranama spomenika nalaze se bronzani reljefi sa prikazima stradanja, otpora i borbe. Obelisk i prateći zidovi su izgrađeni od krečnjačkog kamena sa Fruške gore. Najveći je spomenik na Fruškoj gori, a lokacija je sa razlogom odabrana kako bi se obelisk, simbol slobode i otpora, mogao videti sa prilaza Iriškom vencu.

Iriški Venac Vas čeka da ga osvojite! Spremni?

Ipak, jedna misao nam mora biti na umu pri svakom putovanju:

„Iako putujemo širom sveta da pronađemo lepotu, moramo je nositi i u sebi, inače je pronaći nećemo“ Ralf Waldo Emerson.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here