Forum Kreativna Evropa 25. i 26. aprila

Desk Kreativna Evropa Srbija i Ministarstvo kulture organizovaće 25. i 26. aprila u Kolarčevoj zadužbini „Forum Kreativna Evropa“ kako bi informisali stručnu javnost o uspehu domaćih organizacija na programu „Kreativna Evropa“ u 2015. i pružanju daljeg podsticaja konkurisanju i razvoju međunarodne saradnje u Srbiji.

20132560815718dfadeda47753119154_v4_big

Učesnicima Foruma će biti predstavljeni uspešni projekti podržani programom „Kreativna Evropa“ u 2015. godini – izdavačkih kuća „Heliks“, „Klio“, „Laguna“, „Zavet“, „Dereta“, Muzikološkog instituta SANU, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Arheološkog instituta u Beogradu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, zatim Kuda.org, Društvo arhitekata Beograda Magnetic field B, No Borders Orchestra.

Biće predstavljeni i načini konkurisanja za potprograme „Kreativne Evrope“ – Kultura i MEDIA kroz radionice i konsultacije, Evropska nagrada za kulturnu baštinu „Evropa Nostra“ i projekat Zavoda za zaštitu spomenika Niš – Selo Gostuša, zatim programi Erasmus+, Horizont2020, Kosme, konkurs Fondacije Jelena Šantić i drugi potencijalni izvori finansiranja, kao i Vodič kroz potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Posebno je važno da će u okviru Foruma biti prikazani rezultati rada ekspertskih grupa iz osam oblasti kulture: audio-vizuelno stvaralaštvo, vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, muzika, nauka i teorija kulture i umetnosti, književnost, kreativne industrije, kulturna baština, stoji u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Zadaci ekspertskih grupa bio je da izrade strateške analize oblasti sa fokusom na preporukama za razvoj međunarodne saradnje. Grupe eksperata, samostalnih i zaposlenih u javnim, privatnim i civilnim organizacijama, zasedale su nedelju dana pre Foruma, na kojem će biti predstavljeni i javno debatovani rezultati njihovog rada.

Učesnike Foruma takođe očekuje izložba „Stati(sti)ke kulturne politike“ koja prikazuje statističke podataka o međunarodnoj saradnji u Srbiji. Na zatvaranju, 26. aprila u 19.30 časova nastupiće Izvanredni Bob i WoO, umetnici koji su uključeni u evropsku Shape platformu za 2016. godinu. Shape platforma promoviše najzanimljivije audio-vizuelne projekte u Evropi i podržana je sredstvima programa „Kreativna Evropa“. Ulaz na Forum Kreativna Evropa je slobodan.

Izvor: B92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here