Gde dangubiti, kojoj društvenoj mreži pristupiti?

Sada imamo mnogo mogućnosti – fejsbuk, tviter, instagram, tamblr… Možda čak i ne znamo za sve mreže koje postoje, a ne znamo ni čemu nam služe. Na kojoj vi provodite svoj život?

 

Hm, da razmislim… Izgleda da sam baš aktivna na društvenim mrežama, mislim, pošto imam profil na nekoliko njih. A čemu mi služe ti profili? Pa, na fejsu sam nekada imala normalan profil sa sve slikama, mnogo prijatelja i tako toga, ali odjednom sam postala netolerantna za gomilu gluposti koje sam čitala i gledala i zato sam ga lepo deaktivirala i napravila neki skriveni profil samo za potrebe fakulteta. I eto, koja je fora sa tim? Moraš da imaš fejs da bi bio u toku sa dešavanjima i obaveštenjima sa fakulteta?! Izgleda da smo se baš modernizovali, nema šta. Ako nemaš fejs, kao da ne studiraš. Takođe, bilo šta da radiš, a da to nešto ima grupu na fejsu radi lakše komunikacije – treba ti fejs! Onda mu ova mreža dođe nešto kao profesionalna mreža (da izvini LinkedIn).

I tviter sam imala ranije, nisam bila nešto aktivna, pa sam zato zaboravila svoju šifru i korsničko ime. Baš pre neki dan sam napravila novi profil, tvitnem tu i tamo po nešto, ništa posebno, mada mi je zanimljivo kako sve to funkcioniše. A generalno, tviter je dobar za one koji stalno postavljaju statuse, stalno imaju nešto da pitaju, prokomentarišu, ali često nemaju sa kim (a i da imaju, nije fora ne zapitati se tako javno). Pa, bolje i da se tvituje nego da ljudi misle da ste ludak koji priča sam sa sobom, zar ne? Još jedna dobra stvar je što nemaju svi tviter. Pa, ako bežite sa fejsa zbog, recimo, roditelja (i oni su se modernizovali!), na tviteru možete da budete sam svoj kul-čovek.

Eh da, LinkedIn predstavlja jednu ozbiljnu i korisnu društvenu mrežu, jer se na ovaj način možete povezati sa mnogo odraslih ljudi, profesionalaca u svojoj branši. I tu imam profil. Sve sam lepo popunila o svojim iskustvima, osobinama i sposobnostima, samo još da me neko uoči i ponudi mi posao!

Google+ imam zbog naloga na G-mail-u, ali ne kapiram baš čemu mi on služi. Ne baš zabavan izbor, tako da, ne preporučujem ovu mrežu.

Jeste znali da postoji i društvena mreža pod nazivom Hatebook ? Verujem da je nastala kao parodija na Facebook, a da su je pokrenuli njegovi hejteri. Na hejtbuku je sve suprotno nego inače – nemate prijatelje nego neprijatelje, on želi da vas odvoji, a ne poveže sa ljudima koji su vam ne dragi, već ih mrzite, podatke o sebi popunjavate tako što upisujete šta ne volite, a ne šta volite. Urnebesno zaista. Šteta što nije tako popularna mreža, inače bi bilo baš smešno. Naravno, ne smete taj „govor mržnje“ shvatati ozbiljno, sve je samo šala. I da, i tu imam profil.

Ne smem nikako da zaboravim Instagram, Pinterest, Tumblr, We Heart It i druge mreže na kojima nemam profil, a koje nam služe za postavljanje fotografija. Čini mi se da više nije fora postaviti običnu sliku, kao svi normalni ljudi, ne, mora tu da ima malo obrade pa to ti je. Čisto da zaliči na profesionalnu fotografiju, pa da kroz ove mreže pokušamo da se afirmišemo kao kreativni i mnogo dobri fotografi.

Ipak, to mi se sviđa. Volim fotografiju, volim da gledam lepe slike, tako da ljudi, samo napred, radite na svojoj mašti i kreativnosti, bilo profesionalno, bilo amaterski.

Da zaključim. Zbog čega god da vam je potreban profil na društvenim mrežama, sada imate izbor. U budućnosti ćete ga tek imati.

A ako ste svestrani ljudi, vi pristupite svim mrežama i uživajte. Svaka ima nešto dobro da ponudi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here