Gitarijada: Više od festivala

Prvog avgusta održano je više manifestacija u okviru 48. „Gitarijade“: braća Starčević priredila su nezaboravan koncert na šetalištu, u centru grada violinu je svirao Mađar Lajko Feliks, otvorena je i izložba fotografija „Rok momenti 2014“, a prvi put održani su i časovi gitare.

Raznovrstan program 48. zaječarske „Gitarijade“ kreće već oko podne časovima gitare u okviru Guitar Art Stage. Na inicijativu OMŠ „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru, organizovani su časovi gitare koji su besplatni, najpre u Muzičkoj školi za učenike i polaznike kreativnog kursa gitare, a potom i u kafiću „Jazz caffe“, na pešačkoj zoni, za sve zainteresovane. Svi oni koji vole gitaru, imaće priliku da u toku trajanja „Gitarijade“ nauče neke osnove vezane za sviranje ovog instrumenta. Časove će držati Bojan Ivanovski i braća Starčević.

Osim što će jedan dan, 2. avgusta, prenositi mališanima trikove u sviranju ovog instrumenta, braća Starčević održala su i koncert na šetalištu, pre otvaranja izložbe „Rok momenti 2014“. Ovi virtuozi na gitari, zabavljali su publiku skoro sat vremena, a po završetku nastupa, šetalištem se prolomio gromoglasan aplauz. Naravno, morali su da izađu na bis i odsviraju još nešto, što je poslužilo kao sjajna uvertira u otvaranje izložbe nekoliko autora „Rok momenti 2014″.

Izložba je deo putujuće postavke Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojkovića, koji su došli na ideju da izlažu fotografije putujući Srbijom, ali da im se u svakom mestu priključi jedan lokalni umetnik. Ovaj put, to je bio Zaječarac Miloš Milojević, koji je fotografijom počeo da se bavi baš na zaječarskim gitarijadama. Na njihovim fotografijama možete videti momente sa najboljih rok koncerata koji su se prethodnih godina održali u celoj Srbiji, ali i šire.

I za kraj, pre nego što ste se zaputili na Kraljevicu da čujete „Prljavo kazalište“, „Partibrejkers“, demo bendove i ostale poznate rok sastave, bili ste u prilici da čujete Lajka Feliksa, poznatog mađarskog svirača gudačkih instrumenata na World Music Stage, u samom centru grada. Prisutnih je bilo dosta, ali i prolaznika koji su se zaustavljali da poslušaju ovog virtuoza na violini.

Autor: Anđelija Anđelić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here