Veliko oko posmatra: Samo nas špijuniraju

Odmah da se manemo raznih teorija zavere i da priznamo da je opšte poznato da nas neprimetno špijuniraju i da niko nije siguran. Bespilotne letelice nas nadleću, bubice se seju kao seme zla, mikro-kamere obasipaju sva javna, skrivena i privatna mesta.

Za špijuniranje postoje brojni načini, a kako bivši radnik NSA Edvard Snouden, uz pomoć „Gardijana“, „Njujork tajmsa“ i „ProPublike“ tvrdi, NSA i GCHQ su to uspele i uz pomoć popularne igrice “Angry Birds“. Takodje navodi da se za špijuniranje, pored ove, uspešno koriste i brojne druge aplikacije za pametne telefone. Neki modeli odaju lične informacije kao što su godine, pol ili adresa korisnika, a neke aplikacije mogu da dele najosetljivije podatke o korisnicima, poput seksualne orijentacije.

Određene aplikacije čak šalju i poverljive podatke o  seksualnim sklonostima korisnika. Veliki problem je što korisnici nisu svesni da su iskorišćeni i da su njihove informacije dostupne na internetu i na raspolaganju mnogim organizacijama i agencijama?! (Mi ne želimo da Vas plašimo, ali logično je pitanje DA LI TREBA da se plašimo?)

* Neki od jezivih podataka su da Fejsbuk zapravo memoriše sve naše objave, pa čak i neke koje smo napisali, a nismo ih objavili nego obrisali! Ovim podatkom otvorićemo Vam seriju informacija o tome na koje nas sve načine špijuniraju. Pažljivo čitajte i budite na oprezu, jer nikada ne znate koje oko Vas posmatra…

* „Trojanac“ nazvan R2D2, koji je navodno kreirala jedna zapadnoevropska država, omogućava preuzimanje kontrole nad računarom, ali i mogućnost snimanja glasa, ukucanog teksta i slika. Takođe ono što može je i da samostalno uključi kameru ili mikrofon na računaru bez našeg znanja!

* NSA, tajna agencija SAD može da snimi i da do mesec dana čuva sve telefonske razgovore cele jedne države. Nemačka vlada je prošle godine tužila ovu agenciju zbog prisluškivanja saštičenog telefona kancelarke Angele Merkel.

* Šokantan je podatak da je samo u martu prošle godine NSA presrela oko 97 milijardi digitalnih podataka, što dokazuje njene neverovatne mogućnosti podržane najnovijom tehnologijom.

* Za vreme dok je ceo svet potrešen i gnevan zboga objave podataka o svetskim akcijama i špijunažama, Brazilci su oduševljeni novom mobilnom aplikacijom koja se u slobodnom prevodu zove Privatni istražitelj u džepu Vašeg partnera. Ovaj program omogućava praćenje svog partnera, tačnije putem ovog programa možemo da primimo sve poruke našeg partnera, njegovo kretanje i položaj, pa čak i da prisliškujemo razgovore. Ovako nešto samo nam ostavlja da se zapitamo, ako nama dozvoljavaju da legalno i bez problema koristimo ovakve špijunske tehnologije, čime sve onda oni raspolažu ?!

Dolaze nova vremena gde će nas privatnost možda zauvek napustiti. To dokazuje i podatak da u svetu, pa i Srbiji, neke firme legalno posluju i prodaju profesionalnu opremu za špijuniranje, a o crnom tržištu da i ne govorimo… Samo sa sopstvenim budžetom možemo sebi priuštiti bežične bubice, mikroprisluškivače velikog dometa za prostor, auto i mobilne telefone, bežične mikrokamere u dugmetu, olovci, satu, GPS lokatore i sve ostalo što treba da uđemo u život nekoj osobi. 

Ostanite na oprezu, nikada ne znate ko sve ovo čita, ko Vas sluša i ko Vas gleda… Niko nije siguran.

1 COMMENT

  1. Programeri danas prave cuda, oprema za spijuniranje je sve modernija i toliko mala da je tesko primetiti ko vas slusa i ko vas gleda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here