ZLATAR FEST: Pozorište, frulaši, Žikina šarenica, Dejan Petrović i Lexington bend

Jul i avgust su meseci koji svake godine obiluju brojnim festivalima. Pa zašto bi ove godine bilo drugačije. Do sada smo ih imali nekoliko – „JUN fest“ u Beogradu, Novosadski EXIT, Hills up“ na Zlatiboru, pre neki dan je otvorena i „Gitarijada“ u Zaječaru… Sve vrvi od dobre muzike i provoda, a isto tako bilo je i od 24. do 27. jula u gradu koji se nalazi na obroncima Zlatara, jedne od naših najlepših planina, u blizini istoimenog jezera na Kokinom brodu i prirodnog staništa velelpnih Beloglavih supova. Nova Varoš je bila domaćin drugog po redu „ZLATAR FESTA“.

Nova varoš je mesto u zapadnom delu Srbije u kotlini Zlatara i kroz koju prolazi Ibarska magistrala, i to baš na polovini puta od Beograda do crnogorskog primorja. Idealno mesto za predah, još ako ste nailazili za vreme Zlatar festa, mogli ste sjajno da se zabavite, probate poznati zlatarski sir pa samim tim i fino da se najedete one prave srpske domaće kuhinje, uživate u prirodnim lepotama, slušate bogat muzički i kulturno-umetnički repertoar, ali i samo da probate da u piću ispratite Novovarošane, jer im u tome nema ravnih.

Ove godine Zlatar Fest je u sebi objednio nekoliko manifestacija kao što su: „Zlatarska sirijada“, „Sabor pevanja izvika“, „Zlatne ruke Zlatara“ i „Zlatarska regata“, o kojoj će nešto više reči biti u sutrašnjem tekstu.

 

Stižemo u ovaj grad, grad Novu Varoš koji je nekada imao veliki potencijal da postane vrlo moćan i bogat grad. U njemu, punom parom su radili „Plastika“, „Sloga“, Rehabilitacioni centar i Panorama bili uvek puni turista iz raznoraznih krajeva, pa i u blizini je fabrika za preradu plastike u Bistrici. Iako je razvoj stao i otišao u nekom drugom pravcu, o čemu ćemo nekom drugom prilikom, Nova Varoš je ovog jula bila krcata i puna nasmejanih ljudi koji su uživali u veselom programu na Trgu Petra Bojovića, Domu kulture i na Zlatarskom jezeru.

Sve je počelo Etno sajmom domaćih proizvoda koji je u suštini trajao svakodnevno i celodnevno. Prva dva dana su festival otvarali „Zlatarska sirijada“ gde ste mogli da probate autentični zlatarski sir, kao i najbolje pite od heljde (narodski rečeno, eldopite), a posetioci su mogli i da kupe zlatarske mlečne proizvode napravljene na tradicionalan način na obroncima ove planine, dok ste stalno mogli da vidite i ono što je neizostavno za ove krajeve – trubači, fluraši, tamburaši i folklor. Prvo veče je zatvorila „Zvezda Granda“ Rada Manojlović koja je napravila sjajnu atmosferu.

Drugog dana je osim smotre folklora i narodnog stvaralaštva Balkana, bio je održan i treći „Sabor pevanja izvika“ koji predstavlja izvođenje pesama osobeno za područje Starog Vlaha, koje je najviše zastupljeno u novovaroškom kraju i jedan je od najstarijih vidova srpskog dvoglasnog pevanja. Ova kulturna vrednost zlatarskog kraja inače je upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa!

Kako svuda u svetu, tako su i u Novoj Varoši petak, subota i nedelja (kod njih produženo i na ponedeljak) su dani za ilazak u noćne klubove  i kafane, a tamo ih je „oterala“ i sjajno razmrdala pobeda naše vaterpolo reprezentacije protiv Crne Gore u polufinalu Evropskog prvenstva i prva truba Srbije Dejan Petrović sa svojim Big bendom.

Treće dan je počeo na Vizitorskom centru Kokin brod gde je gostovala jedna od najgledanijih jutarnih i kulturnih emisija u Srbiji – „Žikina šarenica“ sa bogatim repertoarom narodne muzike, folklora i apsolutnog uživanja na Zlatarskom jezeru, na kojem će se sutradan održati „Regata“ (kao što već rekosmo – u sutrašnjem tekstu nešto više teksta i slika sa tog događaja).

Gotovo celodnevni muzički program na Trgu zatvorio je Lexington bend, a koliko je bilo dobro i kakva je gužva bila dovoljno govori činjenica da je bilo vrlo teško naći parking mesto?! Koliko je to inače lako uporedićemo sa činjenicom koliko je na primer lako naći banku, kladionicu ili trafiku u Beogradu.

Ali ni to nije sve. Poslednje večeri Novovarošani, ali i svi oni koji su došli u posetu, imali su fenomenalnu priliku da gledaju gostujuću duo dramu „Smrt u sigurnim rukama“ beogradskog Ateljea 212, dok su muzički program završili tamburaški orkestar i etno grupa, uz čije se trzanje žice i zvuke frule veselilo do duboko u noć.

Zašto smo ostavili „Zlatarsku regatu“ i poslednji dan za poseban tekst videćete sutra, jer takvo uživanje u prirodi je zaista veličanstveno. Malu naznaku vam možemo dati u slici u tekstu u kojem smo opisali „12 mesta u Srbiji koja morate posetiti„, a pod rednim brojem tri saznajte nešto više o samom mestu gde smo se sjajno proveli.

Mi smo se sjajno proveli, a još više slika, opisa i po koji video donećemo i sa „LOVE festa“ u Vranjčkoj banji koji počinje za samo šest dana.

Danilo Grbović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here