Google trikovi za pretraživanje za koje možda niste znali

Većina nas svakodnevno koristi Google, ali da li znamo trikove koji mogu da nam olakšaju napredno pretraživanje? Mi vam predstavljamo opcije uz koje možete iskoristiti sve prednosti Google pretraživača.

google trikoviTražite tačno određenu frazu?

Ako vam je potrebno da pronađete tačno određenu frazu, koristite navodnike da biste dobili preciznije rezultate. (Npr. “google trikovi za pretraživanje“)

Želite da izbacite neku reč iz pretrage?

Ako želite da vam se neka reč ne pojavljuje u pretrazi i tako isključite nepotrebne rezultate dovoljno je samo da ispred te reči ukucate minus ( – ).

Koristite Settings i Tools tabove

Iako su očigledne, često zaboravimo da korišćenje ovih opcija jako olakšava pretragu. Koristeći opcije koje se nalaze u Settings i Tools tabu možete filtrirati rezultate po jezicima, formatu, vremenu kada su članci objavljeni…

Pretražite pojmove u okviru određenog sajta

Google vam omogućava da pretražite sadržaj nekog sajta bez da uopšte ulazite na njega. Dovoljno je da upišete pojam,  a zatim site: i naziv sajta koji vas interesuje. (Npr: kursevi site:portalmladi.com)

Potreban vam je artikal određenog cenovnog ranga?

Ako želite da kupite neki proizvod za koji želite da date između 10 i 20€, potrebno je da ukucate dve tačke između ta dva broja. (Npr. 10..20 )

Tražite pesmu čiji tekst ne znate u potpunosti?

Svi nekad zaboravim tekst određene pesme, a želimo da je ponovo pronađemo i preslušamo. To je vrlo lako uz google-ovu opciju ***. Napišite reči kojih se sećate, a između njih stavite tri zvezdice.

Potrebna vam je definicija?

Ako vam je potrebna definicija ili značenje nekog pojma dovoljno je da napišete DEFINE: ispred reči koju pretražujete.

Pretražujte slične sajtove

Ako vam se sadržaj nekog sajta jako dopao i želeli biste da nađete i neki sličan ukucajte related: ispred naziva sajta koji vam se dopao.

Koristite google kao digitron ili konverter

Treba vam da brzo pomnožite dva broja dok radite pretragu? Koristite znake za osnovne matematičke operacije direktno u pretraživaču.

Želite da brzo da pretvorite dinare u evre ili obrnuto? Koriste samo ‘to’ između valuta. Na isti način možete konverovati merne jedinice. (Npr. 500 euros to serbian dinars, 5 inches to mm…)

Direktno upoređivanje

Želite da uporedite dva auta ili dve namirnice? Dovoljno je da između pojmova koje želite da uporedite ukucate ‘vs’ i Google će vam prikati tekstove gde se pojmovi upoređuju.

Pročitajte još i kako kreirati jaku šifru za vaše naloge?

Google igrice

Za kraj ne toliko praktična, ali zabavna opcija. Ukucajte ‘Atari breakout’ u Google pretraživač i dobićete opciju da direktno igrate neke od starih popularnih igrica poput čuvenih zmijica i Packmana.

Podelite sa nama u komentaru Google trikove koje vi koristite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here