GOOGLE zna sve što Vi ne znate: A da li Vi znate NEŠTO o Guglu?

Teško da ćete danas naći osobu na svetu koja koristi kompjuter, tablet ili telefon, a da ne zna za (pre svega) internet pretraživač „Google„. Prvo ćemo Vam predstaviti one najosnovnije, a zatim i one manje poznate, a zanimljivije.

Gugl je američka multinacionalna kompanija koja je specijalizovana (još jednom napominjemo, PRE SVEGA) za internet pretragu i reklamiranje. Gugl su osnovali 1997. godine (?! (a čini se kao da su prošli vekovi i vekovi od kako znamo za moćni Gugl)) Leri Pejdž i Sergej Brin dok su bili studenti na Univerzitetu u Stenfordu. 

 

Guglova prva javna prodaja akcija održala se 2004. godine kada je vrednost kompanije porasla sa 1,67 milijardi američkih dolara na neverovatnih 23 milijarde! Ime Gugl dolazi od pogrešnog izgovora reči GUGOL što predtsavlja broj 10 na „stoti“, iliti broj 1 praćen sa stotinu nula! Kompanija se danas nalazi u Mauntin Vju kompleksu u Kalifornijii naziva se „Guglpleks„.

Danas Gugl ima oko 23.000 stalno zaposlenih, i barata sa kapitalom od oko 40 milijardi američkih dolara. No, ovo su sve manje više informacije koje možete naći i na Vikipediji, pa smo odlučili da Vam, uz pomoć sajta Buzzfeed, predstavimo i neke malo poznate zanimljivosti, cake i fore u vezi sa ovom kompanijom, pretraživačem, marketing korporacijom… ma svim.

* Gulg poseduje dinosaurusa. Pravog! Skelet Tiranosaurusa (T-Rex) pronađen je u blizini njihovog kompleksa u Mauntin Vjuu, tako da su čelnici ove kompanije odlučili da sklope skelet i podingu ga ispred zgrade. Ime mu je Sten. 

 

* Gugl ima nejveću brzinu pri otvaranju svoje stranice. Zbog toga ga najveći broj ljudi koristi za proveru svoje internet konekcije.

* Da li ste znali da u Gugl jezicima postoji indijanski Čiroki jezik? Možete probati da ga naučite.

 

* Kad smo već kod brzine, upravo sada, na Guglu se u sekundi pretraži oko dva miliona podataka!

* Oko šest milijardi sati se pregleda na Jutjubu svakog meseca. To je u proseku, oko sat vremena po jednoj osobi na planeti. Gugl poseduje Jutjub. 😀

* Uglavnom, kada ukucate nešto u Gugl pretraživaču kliknete enter ili sačekate tzv padajuću listu. Međutim, verujemo da ste bar nekad primetili „dugme“ (polje) „I’m feeling lucky“. To polje košta kompaniju oko 110 miliona godišnje!

* Gugl poseduje najčešće pogrešne ukucane domene slične sebi – gooogle. com, gogle.com, googlr.com, kao i kombinaciju brojeva koja predtsvljaju slova Gugla na telefonu 466453.com.

* Prošle godine ostvarili su profit od 55.5 milijardi dolara od marketinga, što je na kraju iznosilo oko 90 odsto njihove ukupne zarade.

* S obzirom na to koliko kompleks imaju, imaju i velike travnjake. Zanimljivo je da tu znaju da uštede na kosilicama i pokušavaju da budu eko kompanija tako što ponekad „unajme“ ovce da im srede i „nađubre“ njihove travnjake.

* Sećate li se kada se Gugl vozilo izgubilo u Kaluđerici? To je samo jedno od vozila koje je prešlo i fotografisalo više od 8 miliona kilometara  za „Google street view“.

* Danas imamo skoro svakog dana neku zanimljivu sličicu, igru ili lavirint koji označava neki bitan datum umesto klasičnog Google znaka. Prvi takav znak pojavio se 1998. godine kada su Leri Pejdž i Sergej Brin otišli na festival „Burning man“, jer su njih dvojica želeli da svi zanju gde su oni. Hm, otprilike preteča svega što se dešava danas na socijalnim mrežama?

* Jednom, ćerka jednog zaposlenog poslala je pismo Guglu da pita da li njen tata može da odsustvuje sa posla za njen rođendan. Dobila je odgovor od njih da će on biti slobodan cele nedelje. Hm, da li ovo može i kod nas?

A sada, malo ćemo da Vam „prodamo“ po koji Gugl trik.

* Da li ste znali da, ako Vam je potrebna štoperica, možete to uraditi na Guglu? Samo ukucajte „set timer for…“ i vreme koje želite.

* U Americi i još nekim zemljama sveta, bakšiš je u neku ruku (skoro pa zakonski) obavezan i uglavnom iznosi oko 15 odsto. Ukucate „tip calculator“ i Gugl to odradi za Vas.

* Osim što može na posebne načine da Vam pokaže tačan raspored Vaše omiljene serije, knjige Vašeg omiljenog pisca, datum premijere nekog filma, isto tako možete proveriti i status željenog leta, samo je potrebno da znate BROJ leta i avio kompaniju.

* Želite da znate kada danas izlazi ili zalazi Sunce? Znate gde to možete pronaći.

* A šta ako ne možete da se odlučite da li više volite picu ili možda hamburger, samo između njih ukucajte VS (versus – protiv) i Gugl će Vam ponuditi broj kalorija, proteina, ugljenih hidrata i drugih „sastojaka“ koje Vaše izabrane hrane posuduju.

* Ako ukucate „Google in 1998“ vratiće Vas u retro verziju iz „dobrih starih dana“.

* Pazite sad ovo. Ukucajte u vaš Gugl pretraživač: DO A BARREL ROLL. Op, šta bi?

* A sad ukucajte samo TILT.

* I za kraj, ako želite da igrate igricu (koju inače, ćete teško pobediti), napišite ZERG RUSH i počnite da ubijate slova O.

„Ko nema u vuglu, ima na Guglu“! 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here