Gradić koji krije neverovatnu istoriju- Strumica

Posle noći provedene na putu osvanuli smo u gradu protkanim gostoprimstvom, tradicijom, lepim pejzažima, istorijom, dobrim ljudima… gradu koji je smešten na jugoistoku Makedonije i čije je ime Strumica.

Strumica, pogled sa tvrđave. Autor: Suzana Janković
Strumica, pogled sa tvrđave. Autor: Suzana Janković

Prostire se na obodu Strumičkog polja, na jugoistoku zemlje, udaljena svega 15 km od granice sa Grčkom. Ubraja se u deset najvećih gradova Makedonije, a u njoj živi oko 35 000 ljudi.


Istorija

Burna istorija je karakteristična za Makedoniju pa samim tim i Strumicu. Strumica je od svog nastanka menjala stanovnike, vladare i imena.

Opština Sturmica. Autor: Suzana Janković.
Opština Sturmica. Autor: Suzana Janković.
 • Na području gde se danas nalazi Striumica postojalo je naselje jos u 10 veku p.n.e. Bilo je to Tračko naselj poznato pod imenom Astrajon.
 • Dolaskom Rimljana na ove prostore gradić najpre dobija današnje ime – Strumica, a ubrzo menja naziv u Tiveriopolj.
 • Srednji vek u Strumicu donosi Slovene, a sa njima i ime koje nosi i danas.
 • Nakon bitke na obližnjoj Bjelašici 1014. grad posataje Vizantijski.
 • Zanimljivo je da je i srpski kralj Stefan Dušan zadobio Strumicu i da je ona bila u srpskim rukam sve do pada pred Osmanlije koji su vladali pet vekova.
 • U toku 1912. godine pripada Bugarskoj, da bi kasnije bila deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Grad

Gde god da odem prvo ubacim kofere u sobu i izađem na ulicu. Šetam, gledam lica prolaznika, gledam trotoare, arhitekturu, spomenike, obilazim pijacu…. pokušavam da upoznam kulturu, običaje, ljude. Gledam tragove svih tih osvajača, ostavljenih u jednom gradu. Ja sam od onih koji prođu kroz sve ulice ….a svaka ulica krije neku zanimljivost.

Deo parka. Autor: Suzana Janković
Deo parka. Autor: Suzana Janković

 

Pačije jezero

U parkiću, u centru Strumice nalazi se veoma lepo uređeno jezerce u kom se kupaju patkice. Oko jezera su uređene stazice za šetnju. Preko jezera se nalazi mostić sa kog možete hraniti patke i posmatrati ribice. Tu su i klupice sa kojih možete uživati u igri ovih razdraganih životinja. Sve u svemu jedna oaza mira. Idealno mesto za opuštanje.

Pačje jezero. Autor: Suzana Janković
Pačje jezero. Autor: Suzana Janković

Nedaleko od pačijeg jezera nalazi se ljubavna mreža. Žičana tabla pravougaonog oblika na kojoj možete zakačiti svoj katanac ljubavi, kao na mostu  ljubavi u Vrnjačkoj Banji.

Ljubavna tabla. Autor: Suzana Janković
Ljubavna tabla. Autor: Suzana Janković

Spomenik Makedonija

Spomenik Makedonija smešten je u gradskom parku i simbol je sećanja na tragično preminulog Borisa Trajkovskog.

Spomenik Makedonija. Autor: Suzana Janković
Spomenik Makedonija. Autor: Suzana Janković

Spomenik ubijenim studentima

U malom gradskom parku, nedaleko od zgrade opštine nalazi se  spomenik od belog mermera u obliku otvorene knjige. To je spomenik  u znak sećanja na pet ubijenih Strumičkih  studenata.


 Trg

Prostrani trg u samom centru grada  je idealno mesto za šetnju i uživanje. U cenralnom delu trga smeštena je bronzana skulptura Goce Delčeva visine 5,20 m. Stav figure simbolično predstavlja povik za polazak u borbu  za slobodu.

gospa sa maskom
Gospa sa maskom. Autor: Suzana Janković

Ako  krenete sa trga  prema glavnoj ulici, videćete statuu žene sa maskom u ruci koja gleda na kolovoz kojim prolazi karnevalska povorka po kome je Strumica poznata. Karneval se održava, godinama unazad, u martu mesecu. Okuplja se mnoštvo posetilaca i učesnika  iz velikog  broja zemalja. Oko trga su poslastičarnice, kafići i brza hrana pa možete kupiti suvenire i dobro se provesti.


Tržni centar

Veliki tržni centar „Global“ je jedan od simbola i atrakcija grada. Trospratna građevina nudi veliki izbor garderobe. U prizemlju se nalazi pijaca te možete kupiti i namirnice koje su vam potrebne na jednom mestu.

TC Global. Autor: Suzana Janković
TC Global. Autor: Suzana Janković

 

Crkva Sv. Ćirila i Metodija

Glavna gradska crkva Svetog Cirila i Metodija nalazi se u starom delu grada. Bela crkva, zanimljive arhitekture, svakako, će vam privući pažnju. U neposrednoj blizini crkve nalaze se kuće koje odišu prošlošću i pokazuju način na koji se nekada gradilo i živelo. Pravo su blago Strumice.

Crkva svetog Ćirila i Metodija. Autor: Suzana Janković
Crkva svetog Ćirila i Metodija. Autor: Suzana Janković

 

Careva kula

Setajuću gradom, privukla mi je pažnju stara tvrđava koja je gordo stajala na obližnjem brdu. Bila sam rešena da je “osvojim” i vidim grad iz druge perspektive – sa njenih bedema. Uputilala sam se sa prijateljima ka njoj. Iako nismo znalu put, rešili smo da pratimo potočić koji je tekao iz tog pravca. Prošli smo kroz stari deo grada i izdigli se iznad krovova kuća, hodali kozjom stazom kroz šumu i nakon sat vremena bili smo na našem odredištu.

Tabla. Autor: Suzana Janković
Tabla. Autor: Suzana Janković

Stari bedemi Careve tvrđave bili su u toku rekonstrukcije, ali nas to nije sprečilo da uživamo u prizoru koji nudi. Pogled sa tvrđave je skoro nemoguće opisati rečima – Strumica je na dlanu. Sve što smo obišli šetnjom kroz grad iz ove perspektive bilo je potpunije.

Careva kula. Autor: Suzana Janković
Careva kula. Autor: Suzana Janković

 

  Korisni saveti

 • Makedonska valuta su denari. Jedan euro iznosi oko 60 denara.
 • Strumica ima više hotela, raspolaže različitim smeštajnim kapacitetima, po želji svakoga.
 • Leskovački sendvič u Strumici nije isto sto i kod nas. Naime, ako naručite Leskovački sendvič dobićete: zemičku sa mesom, salatom i pomfritom.
 • Za oko 2,5 eura možete naručiti dva Leskovačka sendviča i Koka-kolu.

2 COMMENTS

 1. Pozdrav, Strumica ima veci broj stanovnika, prosetao sam do krsta iznad grada I manastir sv Ilija, spomenik Goce Arnaudov, okolna mesta I Dobrejci of Kade mi e zenata!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here