Grčka – zemlja maslina, sira i kolevka demokratije

Danas se za Grčku najčešće vezuju sve turističke destinacije koje su u dodiru sa Egejskim, Jonskim i Sredozemnim morem. Bogata ostrvima i odmaralištima, ova država jugoistočne Evrope može da pruži mnogo više od raskošnog letnjeg odmora. Ona je jedna od najstarijih država na svetu pa i jedna od kulturno najbogatijih i najšarenolikijih.

Polazeći sa severa zemlje prvi veliki grad je Solun, u narodu poznat i kao Tesaloniki. Nastao je pre nešto više od 2300 godina, a danas je jedna od najbitnijih luka Balkana. Pored Bele kule, simbola grada, kroz grad se mogu zapaziti ostaci mnogih vizantijskih građevina, poput Galilejeve kapije. Za srpsku istoriju je bitno i groblje vojnika na Zejtinliku, ovde su sahranjivani ratnici poginuli na Solunskom frontu.

Najveći grad Grčke, a i njen glavni grad Atina je jedan od najstarijih gradova na svetu, osnovan još pre 3400 godina. Iz doba moćnog polisa Atine ostali su mnogi istorijski spomenici koji i danas krase grad. Atinski Akropolj, posvećen boginji Atini bio je centar kulturnih, verskih i istorijskih dešavanja tadašnjih polisa, a zahvaljujući rekonstrukcijama i danas se građevina može videti. Unutar Akropolja mogu se videti i Partenon, Erehtejon, Propileji.

148 pozorišta su dokaz da Atina nije samo grad istorije, već i moderne kulture. A pored toga mediteranska kuhinja i izobilje restorana ostavljaju upečatljiv doživljaj Grčke, baš kao i tradicionalna jela u kojima preovladavaju masline, jogurt, razne vrste sireva, vina. Sirevi pravljeni u lokalnim sredinama su najtipičniji proizvod Grčke, a način proizvodnje vina ide unatrag hiljadama godina.

Jedno od najposećenijih ostrva Grčke je Santorini, njegova razuđena obala nastala davnom erupcijom vulkana, daje ostrvu šarenolikost. A zbog razvijenog noćnog života predstavlja jedan od evropskih centara turizma.

Grčka je država koja odoleva nestajanju milenijumima, kroz nju su prošle mnoge kulture, a mnoge su se u njoj rodile, svaki njen kutak u sebi krije deo istorije, bilo one antičke ili neke malo bliže prošlosti. A uz čašu dobrog vina i lokalnog jela svaka istorijska znamenitost postaje još upečatljivija.

1 COMMENT

  1. Toliko ima plaza, spomenila, raznovrstnosti za sve, da koliko god puta da je posetite, Grcka ce biti pravi izbor. Iz godine u godinu je posetim na letovanju i uvek iskusim nesto novo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here