Gubitak kose – alopecija

Kod većine ljudi, u nekom trenutku života, kada su izloženi intezivnom stresu, promenama u hormonalnom statusu ili kada primenjuju određene lekove, može da se javi opadanje kose. Opadanje kose je uglavnom prolazno i pre se može okarakterisati kao proređivanje kose,  nego kao gubitak kose.

Alopecija

Sasvim je normalno da kosa opada, čak i do 100 vlasi dnevno. Međutim, ako  kosa pojačano opada tokom dužeg vremena, to može da predstavlja problem. Problem nastaje kada intenzivno opadanje kose traje duže od tri meseca I tada je potrebno obratiti se lekaru. Postepeno stanjivanje vlasi  se smatra normalnim delom starenja. Opadanje kose je naročito izraženo tokom jeseni i proleća.

Uzroci gubika kose

Uzroci gubitka kose mogu biti stres, gljivice, hormonalni problemi, problemi sa štitnom žlezdom, anemija, menopauza, uzimanje nekih lekova, neadekvatna ishrana, kao i genetske predispozicije.

Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod muškaraca 70% i kod žena 30%. Ipak, kod žena gubitak kose obično ne završava potpunom ćelavošću, što je slučaj kod muškaraca.

Androgena alopecija

Izvor: wikimedia.org

Najčešći oblik alopecije je androgena alopecija koja je povezana  sa nivoom hormona u organizmu. Glavnu ulogu u pojavi ćelavosti ima nivo hormona dihidrotestosterona (DHT). Sa povećanjem koncentracije DHT-a, dlaka postaje sve tanja, dok na kraju ne nestane.

Ovaj tip alopecije pogađa skoro 50% muškaraca, pa je to i najčešći vid ćelavosti muške populacije. Razvija se postepeno sa godinama. Kod muškaraca se ivična linija kose postepeno povlači ili se  postepeno povećava zona bez kose na temenu, dok  kod žena dolazi do proređenosti čitave kose.

Alopecija areata

Alopecija areata je autoimune prirode i češći je kod žena. Imuni sistem iz nekog razloga napada folikule dlake koji postaju sve manji, rast kose se drastično usporava i dešava se da mesecima nema znakova  nove kose na vlasištu. Opadanje kose se dešava u malim krugovima.

Obično se javlja nekoliko ovakvih pečata na temenu, ali se može proširiti i na druge delove tela.  Nakon nekog vremena, kosa može nastaviti da normalno raste, može se desiti da se rast nastavi samo u pojedinim zonama vlasišta, a moguće je i da kosa više nikada ne izraste.

Lekovi protiv opadanja kose

Lekovi za koje su kliničke studije dokazale učinkovitost u zaustavljanju opadanja kose su finasterid i monoksidil. Finasterid se primenjuje samo kod muškaraca. Važno je napomenuti da je potrebno da prođe i do šest meseci pre pojave prvih rezulatata.

Postoje i alternativni pristupi lečenju  alopecije. Najpoznatije i najefikasnije je pranje kose čajem od koprive ili nanošenjem kapi koprive na koren dlake. Pored toga, određena poboljšanja su moguća uz korišenje maslinovog, ricinusovog i čičkovog ulja.

Zašto je važna ishrana?

Ako imate problem sa opadanjem kose, jako je važno da vaša ishrana bude balansirana i bogata vitaminima i mineralima. Pored toga, žene treba da izbegavaju pletenice, konjski rep, kao i sve frizure kod kojih se kosa jako zateže. Neke žene kompulsivno uvrću i vuku kosu, pa obavezno moraju prestati sa tom navikom.

Izvor: www.mirror.co.uk

Gubitak kose sa sobom vrlo često povlači gubitak samopouzdanja i loše utiče na socijalni život obolelog. Na internetu se može pronaći veliki izbor frizura za ljude koji imaju problema sa opadanjem kose, kao i drugi praktični saveti. Odabir prave frizure može popraviti samopouzdanje obolelih.

Na kraju, jedna od opcija je i presađivanje kose, koje daje i najbolji efekat. Najveća mana ove metode je visoka cena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here