Gurmani i ostali zaljubljenici u putovanja

Putujući čovek otkriva svoje vrline i mane, upoznaje nove predele, bude primoran da se snalazi, pita, sarađuje, orjentiše se. Na putovanju ništa nije kao u ustaljenom svakodnevnom životu.

Putovanje je vanredna situacija koja donosi stres, nervozu, umor, nesvakidašnje događaje ali i nova saznanja i pregršt utisaka.

Pre nego što odredite cilj putovanja, destinaciju, prevozno sredstvo, mesto odsedanja i datum povratka kući predlažem da pitate nekog iskusnog putnika.

 U nastavku teksta predstavljam vam jednog.

Vladimir Krstović (za prijatelje Vlajko) Srbiju poznaje kao svoj džep. Prijatelji za njega kažu da još nije putovao svuda, ali da je i to na njegovoj listi. Vlajko je maja 2010. godine sa  nekoliko prijatelja osnovao udruženje Mladi za turizam, koje za cilj ima unapređenje domaćeg turizma.  Zaljubljenik u prirodne lepote, kulturu, dobru hranu, druženje i vozove (jer u njima čovek provede vreme na istom mestu sa mnogo ljudi; prijatna je atmosfera za priče i doživljaje sa putovanja; vozovi imaju dušu).

O uspesima priča ne da bi se pravio važan, nego da bi druge motivisao da krenu u akciju.

Mesta koja morate posetiti prema proverenoj Vlajkovoj preporuci, gledajući kartu Srbije od severa prema jugu su: Bezdan, kanjon reke Uvac , Stara planina i Valjevo. 

Prvo mesto na koje nas vodi Vlajkova priča je Bezdan.

Poput nadaleko poznatog ribljeg paprikaša, u Bezdanu se lepo slažu seoski, vodeni, rekreativni, lovni, ribolovni, sportski i banjski turizam. Najveće bogatstvo svakog mesta predstavljaju ljudi koji su najbolji ambasadori i promoteri njegovih lepota. Članovi turističkog udruženja „Vikend Bezdan“ svakodnevno rade na uređenju mesta i dobri su domaćini svim posetiocima.

Nalazi se na levoj obali Dunava, na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrtvatske. Ova zapadnobačka oblast, nedaleko od Sombora, svojim posetiocima nudi brojne vidove uživanja. Ljubitelji istorije mogu posetiti etno kuću i staru tkačnicu svilenog damaska, kao i muzej parfema koji je otvoren  2014. godine.

Pet kilometara udaljenom od Bezdana u selu Kolut  je zološki vrt sa retkim primercima egzotičnih ptica i velikim brojem drugih životinja.

Drugi naziv Bezdana je  “Vodeno naselje“. Okružen je vodenim tokovima i do njega se stiže preko mostova. Jedna prevodnica preko Dunava, pored koje se nalazi muzej, nosi priču kako je baš na tom mestu prema Ajfelovim nacrtima prvi put primenjeno podvodno betoniranje. Kada smo kod voda, u centru naselja nalazi se banja sa lekovitom mineralnom vodom bogatom jodom.

 

Turistički potencijal Bezdana nije do kraja prepoznat, mada se poslednjih godina radi na tome kroz brojne festivale i kulturna dešavanja.

 

Kanjon reke Uvac nalazi se na jugozapadu Srbije. Uvac je snažna planinska rekla duga 120 kilometara, dubokog korita i lepih kanjona. Pregrađena je branama na tri mesta, gde se nalaze veštačka jezera : Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko.

Prva asocijacija na Uvac je vijugavo korito reke, pored toga izuzetnost ovog kraja su specijaliteti od heljde. Kako Vlajko tvrdi, heljdopitu najbolje sprema baka Mika iz sela Akmačići. Vesela baka i spretna domaćica koja putnicima namernicima uvek spremno nudi domaću heljdopitu, sir, kajmak, kiselo mleko i domaće slatko

 

Orao lešinar- beloglavi sup, održava prirodnu ravnotezu rezervata, dok kruži kanjonom opravdava naziv  „Nebeski car“.

Pravi ljubitelji ribolova, planinarenja, kampovanja i biciklizma sigurno su već posetili ovo mesto, ako niste među njima, kompas  kaže jugozapad.

Verovatno kada ste bili mlađi i igrali zanimljive geografije, pod planinom na slovo s pisali Stara, a za planinski vrh na m pominjali Midžor. Stara planina smeštena je u istočnom delu Srbije a najviši vrh Midžor ima visinu preko  2.000 metara.

Bogat biljni i životinjski svet, razvijen seoski turizam ali i brojne aktivnosti poput pesačenja, skijanja, biciklizma, lova, ribolova i esktremnih sportova čine ovu destinaciju atraktivnom za brojne domaće i strane turiste.

Planina je bogata vodopadima i čak trećina vodopada Srbije se nalazi ovde. Najlepši je Donji Piljski vodopad koji po veličini u Srbiji zauzima treće mesto, a otkriven je  2002. godine.

Specijalitet po kome je poznat ovaj kraj je belmuž. Jelo se priprema od mladog neslanog sira (koji ne sme biti stariji od dva dana ), belog i kukuruznog brašna i soli. Priprema se u kazanima i svaka porodica na Staroj planini ima svoj jedinstveni recept.

Stara planina je već odavno proslavljena kao sjajno mesto za odmor i uživanje, a od 1997. godine proglašena je za park prirode.

 

Vlajko preporučuje da posetite i Valjevo. Više o Valjevu pročitajte u tekstu: Kratak vodič kroz Festival duvan čvaraka ili VALJEVO ZA POČETNIKE.

Spremi se, kreni, upoznaj i istraži Srbiju. Što vise mesta posetiš i upoznaš, više ćeš je voleti. Otkrićeš nove predele i upoznaćeš sebe u nekoj novoj avanturi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here