Alanis Moriset – Ljubavna alternativna poezija devedesetih

Rođena u porodici prosvetnih radnika, Alanis je odrastala uz poeziju, priče i knjige. Uz brata blizanca i jednog starijeg brata počela je istovremeno da se bavi muzikom i pisanjem i rešila da bude poeta na gitari.

Njena karijera obilovaće ljubavnim pričama, brodolomima, tragedijama i pitanjima „ZAŠTO“? Njeni tekstovi su kvalitetni i kao zasebna vrsta poezije. Devedesete, era alternative prihvatila je samostalne autorke kao hvaljene umetnice, dok su one danas retkost.

Alanis Moriset albumi

Sa devet godina napisala je prvu pesmu, a snimila je sa jedanaest. Odlučila je da ostane u muzičkim vodama. Probijanje na tržište je bilo teško, kao i većini pre interneta, tako da je prvi, istoimeni album mlade Alanis izašao 1991. godine, samo u Kanadi i bio je mešavina dance i popa u kom se ona nije ni snašla ni pronašla u potpunosti.

Ako izuzmemo tu činjenicu, ostaju nam realni podaci da je album bio popularan, uspešan, nagrađen. Samo godinu dana kasnije, Alanis izdaje drugi album, „Now is the time“ natopljen baladama. Ovaj album doživeo je samo pola slave svog prvenca. Mlada autorka odlučuje da isproba svoju sreću u Torontu. U novoj sredini, sa drugačijim timom i odgovarajućim menadžmentom, nastaje album „Jagged little pill“, prvi internacionalni album kreativne Kanađanke.

Album će, kao i svaki sledeći biti inspirisan uglavnom ljubavnim temama, kroz laganu liriku, ali tu će se naći i neke društvene teme. Zvanično je izašao 1995. godine, i prvi, „You oughta know“ preuzeo je radio i TV stanice. Međutim, njen četvrti singl sa ovog albuma će biti i onaj singl koji će obeležiti njenu karijeru. U pitanju je pesma „Ironic“, jedna od najjačih „ženskih ispovesti“ ikada napisanih. Album je sve u svemu, bio niz srebrnih singlova (čak šest) i dugo se zadržao na svetskim top listama.

Alanis Moriset  turneja

 Usledila je dugačka i naporna turneja koja je Alanis umesto u svet poroka, odvela u svet joge i meditacije. Sebe je nagradila putem u Indiju na nekoliko nedelje, gde se odmarala i spremala ideje za sledeći album. Pre nego što se latila posla oko četvrtog albuma, gostovala je u saradnji sa Ringom Starom i Dejv Matjus bendom.

Pesme su i dalje bile emotivne, singlovi su se pleli po muzičkim listama, ali album“Supposed former inflatuation junkie“ nije ostao zapamćen samo po tome. Jedan od singlova, za pesmu „Thank U“ bio je praćen spotom u kome je Alanis gola i uglavnom nepomično stoji na jednom mestu u gradu.

Ovo je bio šokantan korak i prodaja albuma je skočila, mada je i bez toga tekla sasvim uspešno. U to vreme, Alanis je radila i muziku za film „City of angels“ Pred kraj milenijuma, pozvana je da gostuje na snimanjue čuvenog MTV Unplugged, emisije u kojoj su uglavnom rock i alternativni muzičari nastupali na akustičnim gitarama, ogoljeni od distorzije.

Peti studijski album „ Under rug swept“ izašao je 2002. godine i debitovao je direktno na prvom mestu, iako je iza sebe ostavio samo jedan uspešan singl „Hands clean“.  Kompilacija koja je izašla iste godine, nosila je do tada neplasiranu pesmu, vrednu svakog pomena – „Simple together“.

U rodnoj Kanadi ukazala joj se prilika da vodi ceremoniju dodele MTV Juno nagrada. Bila je obučena u kućni mantil, koji je skinula i ostala je u bodiju boje kože kako bi izrazila svoj protest cenzuri koja se dogodila u SAD na Superbolu i čuvenom incidentu sa bradavicom Janet Jackson. Posle ovog voditeljskog zadatka usledio je šesti studijski album „So-called haos“ Album je prošao slabo, singlovi nisu dobro plasirani i brzo je pao u zaborav. Da popravi stvar, Alanis izdaje još jednu kompilaciju, sa obradom Silove pesme „Crazy“ koja će pevačici povratiti staru slavu.

Do 2007. se primirila i kako sama kaže, rešavala emotivni stres. Jedan od ventila je bila obrada The Black Eyed Pea’s „My humps“, kao laganiju klavirsku verziju uz bizaran i pipkav spot. Bukvalno. Novi album „Flavors of entanglement“ imao je osrednji uspeh, bez zapaženih singlova. Pre dve godine izašao je osmi album, „ Havoc and bright lights“, takođe osrednjeg kvaliteta. Zašto su albumi propadali, a tekstovi i dalje bili kvalitetni? Promenilo se tržište, koje zahteva golu kožu umesto gole duše.

Topla preporuka: „Fear of bliss“, „Bent for you“, „Sister blister“, „Simple together“, „You oughta know“, „You learn“, „Eight easy steps“, „Spineless“, „Thank U“, „That I would be good“, „Crazy“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here