Haka – više od ratnog plesa!

Sećate li se prošlogodišnjeg viralnog videa u kojem je prikazan pomalo čudan ples za vreme novozelandskog venčanja? U pitanju je haka, ples koji se danas izvodi u raznim prilikama, iako je ranije bio poznat prvenstveno kao ratni ples. Haku odlikuje izražavanje emocija snažnim udarcima nogama o pod, izbacivanjem jezika, udaranjem u grudi, istovremenim i glasnim uzvicima od osoba koji izvode ples…Nije ni čudo što je video ovog venčanja pogledalo više od 43 miliona ljudi širom sveta!

Inače, haka predstavlja tradicionalni ples maorskog naroda. Polinežani su naselili teritoriju današnjeg Novog Zelanda između 1250. i 1300. godine, pritom razvivši jedinstvenu Maori kulturu. Opšte je poznato da su Maori bili čuveni ratnici, prepoznatljivi po specifičnim tetovažama na licu, haka plesu i neustrašivosti.

Maori su verovali da će ukoliko pojedu meso protivnika – dobiti njegovu moć i mudrost. Kanibalizam je uvek bio podstaknut željom da sticanjem Mane (duhovna moć) neprijatelja koji su poraženi u bici. Možda su bili u pravu što su se gostili poraženim protivnicima, jer za razliku od većine domorodačkih kultura, Maori nikada nisu bili osvojeni, niti porobljeni!

haka
Be afraid, be very afraid

Reč „Maori“ na maorskom jeziku znači „normalan“ ili „čovek koji se razlikuje od bogova„, dok reč „haka“ označava ples, što znači da haka nije samo ratni ples koji služi isključivo za zastrašivanje protivnika, već podrazumeva mnogo podvrsti samog plesa. Tradicionalno, haku izvode i žene i muškarci, iako žene češće imaju ulogu pratećih vokala, dok su za snažne ritmičke udarce o pod zaslužni muškarci.

Haka je postala poznat širom sveta nakon što je novozelandska ragbi reprezentacija počela da izvodi ovaj ples pred svaku utakmicu. Ragbi tim All black je počeo da izvodi Ka mate, ka mate haku još davne 1888. godine, iako tada nisu bili poznati pod tim imenom. Od 2005. godine se izvodi i ples Kapa o Pango, koji ne predstavlja zamenu za Ka mate ples, već se izvodi u posebnim prilikama. Haka nije svojstvena samo za ragbi utakmice, novozelandski sportisti je izvode pred većinu utakmica u skoro svakom sportu. U Srbiji smo bili u prilici da prisustvujemo ovom neobičnom plesu 2014. godine, na košarkaškoj utakmici između Srbije i Novog Zelanda.

Kao što je već rečeno, haka nije samo ratni ples i njime se može iskazati poštovanje prema nekoj osobi, a često se izvodi i pri dočeku uvaženih gostiju. Novozelanđani su nakon koncerta poznate pevačice Beyoncé priredili haku u njenu čast, a ona je odgovorila pravljenjem grimasa karakterističnih za ovaj ples čime je uzvratila poštovanje svojim domaćinima.

Da li ste znali da je Jason Momoa, jedan od glumaca iz serije Igra prestola izveo haka ples na audiciji za ulogu Kal Droga?  Ko zna, možda je uspeo da zadivi ili čak zastraši prisutne na kastingu, pa su odabrali baš njega za ulogu moćnog Kala.

Slobodni prevod teksta najpoznatije hake: Ka mate, ka mate

Vođa:

Rigna pakia – Udari ruke o butine

Uma tiraha – Udari u grudi

Turi whatia – Savij kolena

Hope whai ake – Neka kukovi prate

Waewae takahai kia kino nei hoki – Udari nogom najjače što možeš

Vođa:

Ka mate, ka mate – Ti umireš, ti umireš

Tim:

Ka ora’ Ka ora’ – Ja živim, ja živim

Vođa:

Ka mate, ka mate – Ti umireš, ti umireš

Tim:

Ka ora’ Ka ora’ – Ja živim, ja živim

Zajedno:

Tenei te tangata puhuruhuru – Ovo je dlakavi čovek

Nana ne I tiki mai whakawhiti te ra – Koji je obasjao ponovo sunce na mene

A Upane! Ka Upane! – U vis, u vis

A Upane Kaupane – Ka vrhu

Whiti te ra – Gde sunce sija

Hi – Ustani!

haka

Za kraj, pogledajte kako izgledaju dva različita „ratna“ plesa protivničkih sportskih ekipa pred početak utakmice i sami zaključite koji je upečatljiviji!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here