Hemija: eksperimenti između magije i nauke

Hemija je nauka koja zbog kompleksnih formula mnogima predstavlja nerešivu misteriju, međutim uz prave supstance i kontrolisane uslove, hemijske reakcije mogu da budu tako neverovatne da podsećaju na magiju.

Hipnotizujuća bromska kiselina

Brom se u prirodi može naći u najvećoj koncentraciji u morskoj vodi i zemljinoj kori, a kad se bromska kiselina ostavi da reaguje u vodenom rastvoru sa jonima tranzitnih metala dobija se reakcija, vidljiva golim okom, koja izgleda ovako:

Momentalno zamrzavanje vode

Prečišćena voda je u stanju da se ohladi i kad pređe tačku zamrzavanja, sve dok u njoj nema jezgara, kao što je nečistoća ili drugi komad leda, oko kojih može da se formira led. Kada je voda ohlađena i u nju se doda led ona se automatski zamrzava, baš kako što je prikazano na slici:

Žarena živa(II)-tiocijanata

Ovaj beli prah na prvi pogled deluje sasvim uobičajno, međutim kad se zapali dolazi do hemijske reakcije koja pomaže da se stvore oblici koji svojim bojama i formom podsećaju na zmiju. Ne treba smetnuti s uma da u ovom eksperimentu nastaju vrlo otrovni gasovi i zato se mora izvoditi u digestoru.

Vodootporni pesak

Kada se prah sipa u vodu on se obično u njoj i rastvori, međutim pesak  koji kada se sipa u vodu a ne rastvori se, već oblikuje zmijoliku strukturu, i kada se izvuče na površinu opet se vraća u svoje prvobitno stanje je vodootporni pesak. Ovo omogućava hidrofobna hemikalija, kojom je ovaj pesak obložen, koja sprečava sprečava rastvaranje čestica peska, već se one u vodi sabijaju jedna uz drugu. 

Kristali „munje“

Za ovaj eksperiment su potrebni kristali europium tetrakisa, koji pošto ne proizvode električnu energiju ili toplotu, već kada su pod pritiskom pretvaraju kinetičku energiju u svetlost koja podseća na munje.

Pošto ovo hemijsko jedinjenje nije tako često u svakodnevnom okruženju da bi izveli ovakav eksperiment, kod kuće, potreban je blender i kockice šećera. A u mraku to izgleda ovako: 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here