Hemingvejeve mačke – čudni ljubimci velikog pisca

Hemingvejeve mačke je naziv koji se danas koristi za šestoprste mačke. Mačke sa ovom manom ime su dobile po jednoj mezimici čuvenog pisca. 

Hemingvejeve mačkeSvoju prvu mačku Ernest Hemingvej dobio je od jednog kapetana broda u blizini ostrva kraj Floride gde je u to doba živeo. Mačku je simbolično nazvao Snežana (Snowball), zbog njene bele boje. Ta prva mačka imala je redak poremećaj, polidaktilizam, tačnije imala je šest prstiju na prednjim šapama.

Hemingvej se divio mačkama zbog njihove pameti, elegancije i hrabrosti. Imena svojim ljubimicama je davao na osnovu poznatih ličnosti, ili likova iz svojih romana. Nakon prve mačke, stiglo je još životinja u piščev dom. Nekoliko lovnih pasa, s obzirom da je Hemingvej bio strastveni lovac, i naravno mnogo mačaka.

S vremenom, broj mačaka je porastao na više desetina, ali to piscu i njegovoj porodici nije smetalo, on ih je obožavao. Jednu svoju mačku je čak naučio i da pije viski!

Pročitajte: Šibadžija Hemingvej

Danas, u muzeju Ernesta Hemingveja na Floridi, živi pedesetak mačaka, mahom potomaka njegove prve ljubimice Snežane. Gotovo polovina mačaka takođe pati od polidaktilizma. Zapravo, šestoprste mačke koje je pisac toliko voleo danas se u svetu nazivaju „Hemingvejeve mačke“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here