Na čarobno te vodim mesto: između planina i mora Crne Gore

Kada se nađete u Crnoj Gori, definitivno se nalazite na čarobnom mestu između planina i mora. Da li je tajna u prelepoj prirodi, spoju mora i planina ili nešto treće? Mi smo pokušali da nađemo odgovor na putu ka mestu gde se dešavaju prava čuda – na putu ka Ostrogu.

Na čarobno te vodim mesto. Foto: Suzana Janković.
Na čarobno te vodim mesto. Foto: Suzana Janković.

Na ovo putovanje smo se uputili motorom iz Herceg Novog. Nismo poznavali  put i nismo znali sta da očekujemo, prvi put smo krenuli putem Vasilija Ostroškog. Motor smo odabrali kao prevozno sredstvo jer smo želeli da što je bolje moguće uživamo u  predelima. Čim smo se izdigli iznad Herceg Novog imali smo predivan pogled na more i panoramu priobalskog gradića. Pružala se slika, baš ona koju viđamo na razglednicama, ali bila je mnogo lepša uživo….nema objektiva koji može u potpunosti dočarati tu lepotu. A lepote su tek bile pred nama, jedno čarobno jezero, jedan biser arhitekture i jedan manastir u kom se dešavaju čuda.

                       Slano jezero

Tik uz Niksić ,na zapadnoj strani, baskari se Slano jezero, prelep prizor pre ulaska u grad, kraj kod koga smo morali da zastanemo… Slano jezero jeste vestačkog porekla, nastalo 1950. godine za potrebe hidroelektrane Perućica zajedno sa jezerima Krupac i Vrtac. U sredini plavetila slanog jezera nalazi se najveće ostrvo Viza koje doprinosi lepoti. Jezero je turistička atrakcija Niksića, privlači veliki broj posetilaca. Svoj mir i zadovoljstvo ovde nalaze i pecaroši, jezero je bogato šaranom, klenom, babuškom….

Slano jezero. Foto: Suzana Janković.
Slano jezero. Foto: Suzana Janković.

Sedeli smo na klupici kraj puta sa kog se pruža pogled na ovu nesvakidašnju lepotu i uživali neko vreme, a onda smo nastavili put kroz Niksić gde su nas meštani uputili kuda dalje da idemo kako bismo stigli u Ostrog. Išli smo starim putem koji je vodio do svetinje. A taj stari put je vodio preko mosta,veoma impresivne građe, na samom izlazu iz Niksića.

slano
Slano jezero. Foto: Suzana Janković.

                     Carev most na Zeti

Prešli smo preko dugog kamenog mosta. Sa obe strane mosta se nalaze pašnjaci i livade.Ovo je najlepši most grada iako se Niksić može reći da je grad mostova. Carev kameni most važi za jednu od najlepših građevina u jugoistočnoj Evropi. Dugačak je 269m i i svojom dužinom ima 18 svodova. Sagrađen je 1894. godine, a njegovu izgradnju pomogao je ruski car Aleksandr III  po kome ova raskošna građevina nosi ime. Gradnja ovog mosta je bila najveći građevinski poduhvat tog vremena. Po nalogu knjaza Nikole plan za most preko Slivlja uradio je dr Josip Slade. Prva vozila koja su prešla preko mosta bile su poštanske kočije. Most je otvorio knjaz Nikola, a na kraju govora je izgovorio recenicu koja se pamti:

 „Varoš je izgradila most, a most je izgradio varoš“.

Carev most. Foto: Suzana Janković.
Carev most. Foto: Suzana Janković.

Put smo  nastavili uskim, vijugavim, starim putem. U isti mah sam bila i zadivljena i prestravljena pogledom. Pejzaž, priroda, boje su pogled činili savršenim, nismo mogli da se opustimo i pustimo da nas potpuno očara priroda jer je provalija bila blizu i morali smo biti veoma oprezni.

Put
Put. Foto: Suzana Janković.

           Manastir Ostrog

Kako smo se  približavali manastiru, nailazili smo na prodavce ikona, meda i rakije. Put nas je doveo do podnožja manastira. Tu se nalazi Donja svetinja, hram Presvete Trojice. Iako do manastira u steni postoji put, vozila parkiraju u podnožju, a vernici pešače do svetinje. Kompleks od podnožja do manastira je uređen kao park-šumica sa klupama, veoma je prijatno i opustajuće.

Manastir Ostrog. Foto Suzana Janković.
Manastir Ostrog. Foto Suzana Janković.

Na ulazu manastirski kompleks nalazi se česma na kojoj vernici mogu da sipaju svetu vodicu. U dvorištu manastira su konaci i suvenirnica. Ispred konaka je bio veliki broj ljudi koji su spavali na ćebadima. Stepenicama smo se popeli do ulaska u sam Ostrog. Sa terasice se odvaja hodnik koji vodi do stepeništa i zidova unutar stene, stepenište smo stigli do gornjih terasa sa kojih  se pružao veličanstven pogled. Između terasa se nalazi zvonik i čudesna loža iznikla na mestu gde se upokojio Vasilije Ostroški. Pomolili smo se i osetili cuda Ostroga utisnutog u steni.

Manastir Ostrog
Manastir Ostrog. Foto: Suzana Janković

Nakon ovog puta, mogu da zaključim da Crna Gora ima zaista divnih mesta…. I da se baš kako je Bajaga otpevao između planina i mora kriju čarobne stvari……

pogled na more
Pogled na more. Foto: Suzana Janković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here