Hobi kao posao – preporuke i saveti

Hobi kao posao  – Odmah treba naglastiti da je svaki početak težak i da se samo čelična volja isplati. Ulaganja su nekad veća, nekad manja, i u ranom radu ćete se pitati da li se sve ovo isplati. Ne zaboravite na reklamu. Facebook stranice su bar besplatne. Onoliko koliko uložite, toliko će vam se sigurno i vratiti. Ti se pitaš – ovo je tvoja karijera.

Sve što vam ide od ruke, može se nadograditi znanjem i možete imati svoju profesiju, postati sam svoj gazda.

Hobi se definiše kao aktivnost za koju se svojevoljno odlučimo isključivo iz ličnog zadovoljstva. Ove aktivnosti doprinose boljem raspoloženju, razvijanju kreativnosti, veština, znanja, sticanju iskustva, ali pre svega služe za zabavu i relaksaciju. Određene aktivnosti se mogu toliko dobro usavršiti, da se u ovim kriznim vremenima mogu razviiti u mali biznis. Višak zarade nije na odmet, zar ne?

Volite modu?

Pored srednje i više škole, određenih fakulteta, možete završiti i kurs šivenja. Krenite sa dizajniranjem i modelovanjem odeće za sebe, svoju porodicu i prijatelje. Ako većina bude zadovoljna, možete otvoriti svoj mali krojački salon, a ako imate visoke ambicije, ciljajte i na svoju modnu linju. Maštanje ne može da škodi.

Fasciniraju vas frizure?

Većinom devojke, ali ne diskrimišemo ni momke, uživaju u održavanju svoje kose. Od ranih nogu tu su gumice, rajfovi, perlice, kikice, pletenice, punđice. Onda se otkrije i farbanje, pramenovi, krajevi. Menjanje dužine kose uvek predstavlja izazov. Zamorčići – opet bake, mame, sestre, drugarice. Događaji – rođendani, proslave, mature.

Muzika?

Pevanje, sviranje, komponovanje. Ovde se, inače, podrazumeva školovanje, ali ako ste talenat, ništa vas ne sprečava. Pored očigledne ideje da svirate u bendu (koji posle sam odlučuje da li će biti autorski ili će svirati i zabavljati po kafićima), možete i svoje znanje prenositi na druge. Oni sa istančanim sluhom, mogu da komponuju muziku za neke indie filmove, reklame itd.

Nakit!

U ovom vremenu, izuzetno zanimljiv hobi koji donosi zaradu. Mogućnosti su skoro neograničene. Minđuše, lančići, narukvice, prstenje, zaboravljeni broševi. Boje, dezeni i oblici inspirišu dizajnera da vidi potencijalne prilike i raznolikost budućih klijenata, što će svakako podići adrenalin i pojačati radni elan.

Joga!

Praktikujete je i sami već godinama, i svesni ste njenog pozitivnog učinka na duh i telo? Svesni ste da je vaše skoro dovoljno za sticanje sertifikata i pokretanje sopstvenog studija? Šta čekate? Prostirke na pod i pozdravimo Sunce!

 Hobi kao posao

Body piercing & tattoo

Popularni i zanimljivi načini ukrašavanja tela. Jako je važno da prođete određene kurseve, steknete dozvole i održavate najviši nivo higijene vašeg radnog prostora. Ispunjavajući tuđe ideje, upoznajete i nove ljude. Uz ovo, možete nabaviti određeni nakit koji ide uz piercing kulturu i automatski pored usluge pružiti i proizvod!

 

Igrajmo!!

Razumete se u ples ili ste godinama posvećeno trenirali? Prenesite ritam na svoju okolinu. Možete odabrati nekoliko ciljnih grupa, i podijum postaje zabavan način trošenja energije i potencijalne zarade. Neka se žanrovi smenjuju i neka pod odzvanja u koracima rumbe, sambe, tanga…

 

Nega pre svega!

Kome to ne prija dobra masaža? Ako ste jako ambiciozni, a istinski uživate u sređivanju, SPA centar može biti konačan cilj. Krenite za početak sa gore navedenim frizerskim salonom. Možda neka drugarica radi savršen manikir i pedikir, neki poznanik ima završen kurs masaže. Radite polako i uživajte. Ideje će se rađati jedna za drugom.

Hrana!

Jako volite da kuvate i uvek nešto grickate. Nema toga ko nije pohvalio vašu kuhinju. Ketering!! Krenite sa lakšim i jednostavnijim jelima, recimo kanapeima za rođendane. Izaći ćete pred auditorijum, a onda će reklama pomalo raditi i sama. To naravno ne znači da vi ne treba da se trudite.

Volite da pišete?

Ova varijanta hobi kao posao je malo komplikovanija. Treba puno vremena, volje, rada i pronalaženja načina reklamiranja DRUGIH na sopstvenom blogu da biste mogli, pored kreativnog predstavljanja, i da zaradite neki dinar. Poradite na dizajnu i kvalitetnom sadržaju.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here