Hod po ivici je moguć! Ne verujete?

  Na planini Zhangjiajie, u centralnom delu Kine, se upravo možete uveriti u to. Stakleno šetalište koje ujedno čini i najvišu tačku atrakcije nacionalnog parka Tianmen, na visini od 1430 m, pružiće vam osećaj hodanja po ivici ali pored toga i najlepši pogled na okolni pejzaž.

  Ova staza dužine oko 60 m i širine 1,6 m pruža neverovatno uzbudljiv osećaj hodanja “na nebu”, posebno u vedrim danima kada se na samo jedan pogled nadole može videti predeo planine i sve što vam je pod nogama. Pruža se uz samu liticu, a nekim posetiocima ( onim manje hrabrim ) je zanimljivije hodati po maglovitom danu ovom stazom jer se upravo od magle, ne vidi ništa ispod njih dok šetaju.

  Radi bezbednosti ovo šetalište nije otvoreno za posetioce za vreme zimskih meseci. Da bude još zanimljivije, svi posetioci su u obavezi da nose štitnike na obući kako bi staklo ostalo čisto i time pružalo i dalje neverovatan pogled, a sa druge strane olakšalo čistačicama koje su zadužene za ovu stazu. Sama šetnja traje oko sat i po vremena.

  Ova staza je samo jedna od atrakcija u nacionalnom parku Tianmenkoji u prevodu znači “nebeska kapija“, zbog ogromne pećine sa prolazom koja se nalazi na samom ulazu u park. Do nje vode čak 999 stepenica! Dakle, sve posetioce čeka duga i zamorna šetnja, ukoliko niste pripremljeni za to, koja se svakako isplati.

   

  Pustolovina kreće od samog odlaska na planinu žičarom koja predstavlja jednu od najdužih na svetu, dužine oko 7 km. Njom je najlakše doći do planine a ujedno i pruža smenu prirodih scena poput bujnih planinskih vrhova, dolina, vegetacije i dr. Prepodnevni časovi stvaraju najveću gužvu, jer svi posetioci žele da dođu do planine na ovaj način. Žičara je za dve osobe,  a vožnja traje oko 20 minuta.

  Ako niste od onih strpljivih i imate mučninu prilikom vožnje, onda definitivno ne bi trebalo da idete putem koji se sastoji od 99 krivina. Ovaj put koji je izgrađen za turističke potrebe, služi sa autobuse koji prevoze turiste na planinu. Strme litice i krivine sa druge strane mogu takođe pružiti neverovatan osećaj.

  Može se zaključiti da poseta ovom parku definitivno nije za one sa slabim srcem i one manje hrabre. Možda bi zato trebalo da stoji natpis na ulazu u park: “Samo za hrabre”. 😀

  Ipak, bez obzira koliko možda sve strašno izgleda, može pružiti neverovatan doživljaj. Tako da ukoliko se neko i odluči da poseti ovo turističko mesto, ovo su neki saveti koji su neki od posetilaca podelili sa ljudima širom sveta:

  * Za ceo obilazak potreban je čitav dan, sa mnogo pešačenja i strmih delova

  * Do planine obavezno ići žičarom, kako bi se ona mogla videti iz ptičije perspektive

  * Najbolje vreme za obilazak je između aprila i oktobra ( najbolje je pratiti vremensku prognozu kako bi se procenila temperatura, a ujedno i poneti garderobu jer je gore na planini uvek hladnije)

  * Ići samo uz pratnju turističkim vodičem

  * Ne zadržavati se previše na stazi od stakla

  * Strah ostavite kod kuće i prepustite se doživljaju

  * Uradite selfie za uspomenu

  PODELI
  Amela Đurakovac
  Amela je master inženjer pejzažne arhitekture i entuzijasta koji voli prirodu i životinje, posebno mačke. Veruje u prave vrednosti i u to da se samo napornim radom i ljubavlju prema svemu što radi mogu postići rezultati. Za nju ništa nije nemoguće, pa tako svakodnevno radi na sebi i trudi se da nauči nešto novo. Na svet oko sebe gleda kroz ružičaste naočare ali itekako čvrsto stoji na zemlji. U slobodno vreme se bavi kreativnim pisanjem, voli da fotografiše i putuje, a dugim šetnjama i plesom se oslobađa od negativne energije oko sebe. Raduje se malim stvarima i u budućnosti sebe vidi kao nekoga ko se i dalje usavršava i bavi različitim stvarima iz oblasti umetnosti, otkrivajući suštinu misterije zvane život.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here