Pokrenuta kampanja #underSTAND!

U januaru 2015. godine, pokrenuta je globalna inicijativa P2P: Challenging extremism, sa ciljem da mladi, angažovani u civilnom društvu i unapređenju zajednice, razviju društvenu kampanju koja bi se suprotstavila online ekstremizmu.

Ovaj program je od naročitog značaja, jer pruža smernice mladim ljudima, društvenim mrežama i  aktivnim udruženjima  i organizacijama za njihov doprinos u borbi protiv ideologije nasilnog ekstremizma i regrutacije koju obavljaju ekstremističke grupe. U inicijativi učestvuje 20 timova (14 iz Sjedinjenih Američkih Država i 6 internacionalnih timova). Predviđeno je da svaki tim, raspolažući budžetom od 2000 dolara, implementira svoju strategiju uticaja i pozitivnog delovanja na studente, srednjoškolce, neutralnu i nedovoljno  informisanu populaciju, u cilju njihovog edukovanja i motivisanja na društveni angažman u domenu borbe protiv nasilnog ekstremizma. Projekat uključuje i takmičenje timova, a tri najbolje plasirana tima imaće priliku da predstave rezultate svoje kampanju u Vašingtonu , u junu ove godine.

U takmičenju učestvuje i tim iz Srbije, koji čini 10 društveno aktivnih studenata. Kampanja srpskog tima pod nazivom UnderSTAND 2015, bazirana je na kratkom video klipu i propratnim fotografijama i tekstovima na različitim društvenim mrežama, koji imaju za cilj podizanje svesti o prevenciji regrutovanja mladih u ekstremističke organizacije. Pored aktivnosti na društvenim mrežama, strategija obuhvata i vršnjačku edukaciju kao i medijska pojavljivanja, u svrhu edukovanja građana i popularizacije kampanje.  Glavna ideja je dopreti do što većeg broja ljudi sa porukom da ne postoji opravdanje za nasilje i ekremizam bilo koje vrste. Na osnovu temeljnog  istraživanja koje je tim obavio, neki od najčešćih uzroka pristupanja ekstremističkim organizacijama su siromaštvo, neznanje i neinformisanost, potreba sa pripadanjem, gubitak poverenja u sistem . Ipak, postojanje ovakvih okolnosti, nije izgovor za priključivanje ekstremistima, jer ne može se nasiljem i oduzimanjem tuđih života učiniti sopstveni život boljim. Kampanja nastoji da ogoli interese potencijalnih terorista u nameri da ih osvesti i edukuje. UnderSTAND  2015 poziva na lični izbor, jer svaka individua ima pravo da izabere, a upravo naša kampanja pomaže da  svako razume, sazna i napravi pravi izbor za sebe i društvo u celini.

Program je organizovan od strane EdVenturepartners.

Video možete pogledati na ovoj adresi: http://bit.ly/video_underSTAND2015, posetite i naš sajt http://bit.ly/underSTAND_2015,a možete nas zapratiti i na sledećim društvenim mrežama:

Fejsbuk: http://bit.ly/underSTAND2015_FB

Tviter:http://bit.ly/underSTAND2015_TW

Instagram: http://bit.ly/underSTAND2015_IG

Podržite nas i pomozite da se glas mladih iz Srbije čuje u svetu i da naše ideje postanu globalno prihvaćene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here