„Homo sapiens“ na festivalu „7 Veličanstvenih“

Festival “7 Veličanstvenih” | “Magnificent 7” Festival

HOMO SAPIENS

Austrija 2016.

94 minuta

režija: Nikolaus Gajrhalter

Homo sapiens

“Homo sapiens” je uznemirujuća i zadivljujuća, fascinantna freska planete, autentična futuristička vizija jednog od velikih majstora. Nikolaus Gejrhalter je jedan od začetnika modernog dokumentarizma, koji još svojim ranim maestralnim ostvarenjem “Pripjat” uvodi dokumentarce u sferu post-apokaliptičnih vizija i fantastike, a raskošno razvijenim filmom “Drugde” kreira jedan od najupečatljivijih prikaza sveta kao celine. “Homo sapiens” objedinjuje ove bitne teme i postupcima zrelog majstora uvodi nas u pročišćeni vizuelni esej vrhunskog stila. U potpunosti vizuelan, bez ijedne reči, uz gotovo komponovane zvučne intervencije, “Homo sapiens” otkriva na velikom ekranu visoko estetizovane prizore koji se duboko urezuju u svest gledalaca.

“Homo sapiens” je film o krhkosti ljudske egzistencije i kraju industrijskog doba i o tome šta znači biti ljudsko biće. Šta će biti tragovi vrste koju zovemo homo sapiens i kojoj pripadamo? Prazni prostori, ruševine, gradovi sve više obrasli vegetacijom, asfalt koji se raspada: prostori koje trenutno naseljavamo, kad ljudi u njima ne bude. Sada napušteni i u propadanju, postepeno preuzimani od prirode od koje su bili oteti ne tako davno.

“Homo sapiens” je oda čovečanstvu viđena kroz mogući scenario budućnosti.

O ovom sjajnom radu Gejrahlter govori: “Ovo nije prvi film u kojem naraciju konstruišem samo kroz slike. Ovo je samo prvi u kome nema ljudi. “Homo sapiens” je možda najviše fotografski od svih mojih filmova… Za mene je to vizija mnogo bliža fikciji”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here