Izložba – 90-te – Galerija Artget Kulturni centar Beograd

Izložba fotografija pod nazivom 90-te umetnika Srđana Veljovića biće otvorena u Galeriji Artet 9.2.2017.

Imaš slobodnog vremena, između napornih obaveza na fakultetu i ne znaš kako da ga provedeš? Portal Mladi se uvek trudi da odgovori tvojim interesovanjima, i na jednom mestu sakupi mnoštvo zanimljivih događaja. Jednim klikom na naš kalendar pronaćićeš sve predstave, koncerte, tribine, i izložbe u Beogradu u narednih mesec dana. Pozivamo te da nas pratiš i na na facebook-u.

Izložba 90-te

Foto-projekat 90-te, nastajao je u periodu vladavine Slobodana Miloševića, od 1987. godine (tj. od Osme sednice CK SKS, koja se može smatarti uvodom u kasniji raspad Jugoslavije), pa sve do 2000. godine i nove poltičke promene i tranzicije. Navedeni period duži od jedne decenije, Veljović kao i većina stanovništva u Srbiji proživljava pokušavajući da ostvari neki vid normalnosti u sopstvenom okruženju. Niz fotografskih radova nastaje kao rezultat traganja za načinom opstanka u trenucima dok se urušavao  ceo jedan sistem (politički, društveni, vrednosni) koji su generacije decenijama unazad gradile i usvajale. Tako fotografisanje kod Srđana Veljovića u ovom periodu postaje određena vrsta mentalne vežbe i potrebe da na svoj način reaguje, dokumentuje, i možda inicijalno ne nužno iz umetničke vizure, arhivira sećanje na  jednu istorijsku epohu i njoj pripadajući socijalni ambijent.

O Kulturnom centru Beograda

Kulturni centar Beograda osnovan je 1957. godine kao multidisciplinarna ustanova kulture, čija je informativna i obrazovna uloga bila preovlađujuća u godinama posleratnog razvoja novog jugoslovenskog društva i stroge političke i ideološke podeljenosti u svetu. Dobiti vest o onome što se događa „spolja“ na raznim poljima i u kulturi, i poslati informaciju o sebi u svet bilo je veoma važno. Kulturni centar je stoga počeo kao velika i dobro opremljena javna čitaonica, zatim je otvorena Likovna galerija (1961), a ubrzo i bioskop (1963), koji će potom kao legendarni DKC (Dvorana Kulturnog centra) odnegovati generacije ljubitelja filma. Centar je od samih početaka imao važnu ulogu u međunarodnoj saradnji kao organizator brojnih prezentacija našeg stvaralaštva u svetu i inostranih ostvarenja u Beogradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here