Idilično vodeno naselje: Bezdan

Iako je jesen stigla tačno na vreme, nama se i ove godine čini da je požurila. I kao po nekom pravilu, dok priroda na našoj hemisferi tone u san i mi lagano gubimo  energiju. Budi se osećaj melanholije, a valja ga sprečiti. Najbolji recept jeste putovanje.

Predlog za putovanje je Bezdan, naselje u Vojvodini, u Zapadno-bačkom okrugu, u opštini Sombor. Popularno se naziva „vodeno naselje”, jer je okruženo vodenim tokovima i do njega se može stići samo preko mostova.

bezdan
Izvor: Youtube

Lociran je 6 km od hrvatske granice, 10 km od mađarske granice, te 18 km od grada Sombor. Leži na levoj obali Dunava, u ravnici, na 90 metara nadmorske visine.

Bezdan se može pohvaliti mnogim prirodnim lepotama. Posebno se ističu pošumljene površine (više od 10% teritorije), što nije karakteristično za vojvođanska naselja.  Osim reke Dunav, Bezdan ulepšavaju i kanali, koji su raj za ribolovce i kupače. Izgradnja sistema za odbranu od poplava doprinela je većoj popularnosti vikend naselja, tako da su sve brojnije i vikendice u ovom kraju. Vode i vazduh su čisti jer u okolini nema industrijskog zagađivača.

Kamp u Bezdanu

Bezdan postaje sve češća destinacija za ljubitelje kampovanja i ima veliki potencijal za takvu vrstu turizma. Pored Velikog bačkog kanala, nalaže se uređen kamping prostor. Možete se kupati u Velikom bačkom kanalu ili iznajmiti kanue i sa vode uživati u skrivenim lepotama Vojvodine.

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“

Na predivnim bezdanskim terenima Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ nalazi se i Ekološka učionica u mestu Baračka. Specijalni rezervat prirode je jedina plavna zona u Evropi okružena vodom, šumom, mrežom kanala, Dunavom, hidro sistemom Dunav-Tisa-Dunav i Bajskim kanalom. Vode su bogate slatkovodnim ribama. Predeo obiluje lekovitim šumskim biljem i brojnim vrstama pečurki. Osnovana juna 1998. godine zbog potrebe za podizanjem ekološke kulture i svesti.

Bezdan Banja

Trebalo bi napomenuti i postojanje lekovite, jodom obogacene vode, otkrivene početkom 20. veka. Činjenica da u litri „bezdanske“ vode ima 2,84 miligrama joda zaslužna je što danas Bezdan Banja ima skoro 100 ležaja u hotelskom i jos toliko u privatnom smeštaju

Mesto se lako može obići i biciklom. Nakon lagane vožnje ili šetnje, putnici se mogu odmoriti u nekoj od čardi gde se, osim osveženja, nude i riblji specijaliteti.  Da bi ugođaj bio potpun, pored hrane, preporučujemo i tamburaše, ali i vožnju fijakerom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here