Igra prestola: 10 činjenica koje niste znali o seriji

PortalMladi vam predstavlja prvi tekst iz mini serijala o ovom globalnom fenomenu. Za početak, deset zanimljivosti koje verovatno niste znali o Igri prestola.

  • Snimanje jedne epizode (?!) ove planetarno popularne serije košta, prosečno, vrtoglavih šest miliona dolara! Neke epizode koštaju još više, kao npr Blackwater (deveta epizoda drugog serijala), na čije snimanje je utrošeno više od osam miliona dolara.
  • Jedan od razloga za ovoliku cenu jedne epizode leži i u činjenici da se serija do sada snimala u šest država – SAD, Maroko, Severna Irska, Hrvatska, Malta i Island. Serija je donela veliki broj turista u pomenute zemlje, a vlasti Severne Irske procenju da su od Igre prestola zaradili više od sto miliona dolara.
  • Glumac Piter Dinklidž, koji tumači ulogu Tiriona Lanistera, najplaćenija je zvezda serije.
  • Za potrebe serije osmišljena su dva potpuno nova jezika: dotrački i valirijski. Tvorac ovih jezika je lingvista Dejvid Piterson. On je takođe sastavio i rečnik dotračkog jezika, koji sadrži 4.000 reči. Iako se ova dva jezika govore i u knjigama Dž.R.R Martina, sam pisac je osmislio svega nekoliko reči.
  • Jezovuci zaista postoje! U seriji se pojavljuju pravi vukovi, koji su samo kompjuterski uvećani, radi snažnijeg vizuelnog utiska.
  • Martinova inspiracija za Zid na severu Vesterosa bio je Hadrijanov zid u Velikoj Britaniji. Ovaj zid, kako samo ime kaže, izgradio je rimski car Hadrijan, radi zaštite rimske provincije Britanije od upada varvara sa severa.
  • Glumac koji tumači lik meštra Ejmona slep je i u stvarnosti.
  • Predviđeno je osam sezona serije, ali su se u poslednje vreme pojavile glasine da će ih biti ipak samo sedam. Razlog za manji broj sezona je pre svega finansijske prirode, sa obzirom na to što je svaka sezona do sada bila skuplja od prethodne. Dodatan problem su i plate glumaca koje rastu uporedno sa popularnošću serije.
  • Iako se u knjizi Denerisini zmajevi spominju mnogo češće, u seriji nisu toliko zastupljeni. Razlog za ovo je veoma jednostavan. Na TV ekranima su zmajevi kompjuterski animirani, što mnogo košta. Zbog ušteda, producenti su rešili da smanje broj scena sa zmajevima na minimum.
  • Autor sage o Vesterosu, Dž.R.R. Martin tvrdi da nije postojao jedan izvor inspiracije za njegovo delo. Po Martinovim rečima, najveći uticaj na Igru prestola ostvarili su stripovi Stena Lija, Tolkinov Gospodar prstenova, germanska mitologija, ali i stvarni istorijski događaji, kao što su Ratovi ruža.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here