Kings of Lion – Neko kao oni

Američki bend, Kings of Lion, nastao je početkom 2000. godine u Tenesiju. Bend čine tri brata Kaleb, Nejtan i Džered Folovil i njihov rođak Metju Folovil. Početak njihove karijere obeležio je bluz ritam pomešan sa rok zvukom, koji se kasnije kroz  komercijalizovanje benda pretopio u čisti mekši rok.

Kings of Lion

Iza sebe imaju šest albuma, mnoštvo koncerata i festivalskih nastupa, nagrada i priznanja. Naša prilika da ih gledamo zamalo se ostvarila na EXITu 2005. godine, međutim mesec dana pred početak turneje, bubnjar je slomio ruku.

Njihova priča je u najmanju ruku neverovatna. Tri brata odrasla uz oca sveštenika i majku koja ih je, zbog čestih selidbi, školovala kod kuće, tačnije u putu. Gledajući oca koji je bio svešteno lice i koji je propovedao po jugu Amerike, rok muzika bila je zabranjena.

Kada su im se 1997. godine roditelji razveli, momci se odlučuju da pronađu svoj put u muzičkim vodama, i to baš onim koje su im bile zabranjivane. Tada otkrivaju sve velike rok bendove, i shvatajući šta su do sada propustili upuštaju se u svoju ličnu avanturu pisanja rok istorije. Bend su nazvali po svom dedi Lionu, koji je nedavno preminuo.

Nejtan Vest

Kada su krenuli sa radom, Nejtan je tek krenuo u srednju školu i Kaleb mu je držao časove gitare. Rođaka Metjua su bukvalno oteli iz kuće. Četvorka je dane provodila u iznajmljenom stanu, svirajući i konzumirajući marihuanu i tako stvarala pesme. Prvi demo sadržao je pet pesama, tri originalna hita u drugačijim izvođenjima. U julu 2003. prvenac „Young and Young manhood“ će ugledati svetlost dana i svetu predstaviti ove tada, čupave, neugledne momke.

Drugi album

Spoj sedamdesetih i novog milenijuma privukao je i izdavačke kuće i fanove i radio i TV stanice. Četiri singla i pozitivne kritike, dali su bendu dodatno samopouzdanje da nastave kako su krenuli. Za nešto više od godinu dana, izašao je i drugi album „Aha shake heartbreak“ još uvek sa bluz korenima južnog dela Sjedinjenih Američkih Država, rok zvuk sada počinje da se oblikuje u njihov prepoznatljiv stil.

Posle ovog albuma, usledile su turneje sa Perl Džemom, Elvisom Kostelom i velikim Bobom Dilanom. Treći album je otvoren uvodnim singlom, „On call“ koji je dodatno učini svoje da album „Because of the times“ doleti direktno na prvo mesto.

Na vrhu liste

Četvrti album je bio TO! „Only by the night“ je razorio top liste, singlovi su se nizali poput bisera, slava i uspeh su došli na naplatu. I to kakvu!

Apsolutno svi članovi benda su uživali maksimalnu reputaciju i svi su u određenoj meri postali opasno zavisni od alkohola, pogotovo pevač Kaleb koji i sam tvrdi da nije bilo rehabilitacije na koju je išao posle turneja posle četvrtog i posle petog albuma, da bi najverovatnije bio duboko pod zemljom. Muzičari, kao i svaki drugi sa ovim problemima opisivali su svoje adikcije kao beg od anksioznosti.

Pre petog albuma, „Come around sundown“ snimili su Live DVD u Londonskoj O2 areni kao zahvalnost vernim fanovima i dobili Gremi nagrade za najbolji rok nastup i za najbolju rok pesmu. Tada su krenuli novi ispadi pevača benda, koji više nije bio u stanju da peva na bini i bend odlazi na prisilnu pauzu. Do sredine 2012. publika je počela da se pita da li je došao kraj, na šta su odgovorili vidimo se uskoro sa šestim albumom. „Mechanical bull“ izašao je godinu dana kasnije i opravdao ime benda Kings of Lion.

Najveći hitovi

„Wasteed time“, „Joe’s head“, „California waiting“, „ Molly’s Chambers“, „Holly roller novocaine“, „King of the rodeo“, „Soft“, „Razz“, „Four kicks“, „Knocked up“,  „On call“, „My party“, „The runner“, „Crawl“, „Use sombody“, Sex on fire“, „Revelry“, „I want you“, „Radioactive“, „Back down south“, „Beach side“, „Pony up“, „Pickup track“, „Beautiful war“, „Tonight“, „Coming back again“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here